Ακαδημίες ποδοσφαίρου που διδάσκουν το «ευ αγωνίζεσθαι»

παιδιά παίζουν ποδόσφαιρο
Αναμφίβολα το πιο αγαπημένο άθλημα του κόσμου. Η λεγόμενη “στρογγυλή θεά” καθηλώνει εκατομμύρια ανθρώπους, μεγάλους και μικρούς. Ποιο παιδί άλλωστε δεν μαθαίνει από πολύ μικρή ηλικία να κλωτσάει μια μπάλα; Τα οφέλη πολλά τόσο για την φυσική κατάσταση του παιδιού όσο και την διαμόρφωση του χαρακτήρα του. Πολλοί γονείς όμως ψάχνουν πού να στείλουν το παιδί τους να μάθει ποδόσφαιρο αλλά και πώς να το ωθήσουν με τον καλύτερο τρόπο στη δημιουργική ενασχόληση με τον αθλητισμό. Τι πρέπει να γνωρίζουν για τις ακαδημίες και σχολές ποδοσφαίρου;

Στη χώρα μας υπάρχουν πάρα πολλές. Κατά προσέγγιση υπολογίζονται περί τις 3.500, σύμφωνα με τον Οργανισμό Ανάπτυξης Σχολών Ποδοδσφαίρου Ελλάδας (ΟΑΣΠΕ). “Η κατάσταση είναι χαώδης” λέει η Δώρα Ιακειμίδου από τον ΟΑΣΠΕ και την παρομοιάζει με Λερναία Ύδρα, λέγοντας ότι “κλείνει μία και ανοίγουν άλλες δέκα”. Όπως αναφέρει δεν είναι επίσημα καταμετρημένες στο σύνολό τους από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού ενώ δεν παρέχουν και κάποια βεβαίωση σπουδών.

Ωστόσο, μέσα σε αυτή την υπερπληθώρα επιλογών υπάρχουν αρκετές καλές και αξιόπιστες για να επιλέξει ένας γονιός για το παιδί του.

Ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα Ακαδημιών είναι αυτό του Παναθηναϊκού. Αριθμεί 55 σχολές στην Ελλάδα και ακόμα δέκα σε Κύπρο, Ισραήλ, Αίγυπτο, Σερβία, Αυστραλία και ΗΠΑ. Οι σχολές του ΠΑΟ λειτουργούν από το 2005 και πανελλαδικά φοιτούν σε αυτές περίπου 5.000 παιδιά, ηλικίας 5-15 ετών. Το πρόγραμμα ξεκινάει το Σεπτέμβριο και διαρκεί έως τον Ιούνιο. Όσο για τις προπονήσεις οι ώρες που απαιτούνται εξαρτάται από την ηλικία του παιδιού. Γα παράδειγμα στις ομάδες μέχρι 10 ετών ένα παιδί προπονείται τρεις φορές την εβδομάδα από μία έως μιάμιση ώρα κάθε φορά.

παιδική ομάδα ποδοσφαίρου

Το κόστος εξαρτάται από την κάθε σχολή ανά περιοχή αλλά κατά μέσο όρο κυμαίνεται στα 30-40 ευρώ το μήνα. Η φιλοσοφία των σχολών ποδοσφαίρου του ΠΑΟ, όπως σημειώνει ο γενικός διευθυντής τους, Βασίλης Αργυρίου είναι “το ευ αγωνίζεσθε” και στόχος “να βοηθήσουμε τα παιδιά να εκπαιδευτούν αθλητικά και από εκεί και πέρα να βρούμε τα ταλέντα και να τα αξιοποιήσουμε”.

Στη χώρα μας λειτουργούν επίσης σχολές που συνεργάζονται με μεγάλες ομάδες του εξωτερικού. Άγιαξ, Λίβερπουλ, Άρσεναλ, Γιουβέντους και Μίλαν έχουν κάνει άνοιγμα στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Η ακαδημία του Άγιαξ, η πρώτη επίσημη συνεργασία με τον ολλανδικό Αίαντα στην Ελλάδα, λειτουργεί από τον Σεπτέμβριο του 2011. Συνολικά υπάρχουν οκτώ ακαδημίες και στην Αττική δύο, στον Ασπρόπυργο και την Παιανία. Μέσα σε μια μόλις χρονιά η ανταπόκριση ήταν πολύ μεγάλη. Αριθμεί περισσότερα από 780 παιδιά συνολικά. Στην ακαδημία γίνονται δεκτά παδιά από έξι ετών. Μέχρι την ηλικία των οκτώ πρόκειται για ένα προπαρασκευαστικό στάδιο, ώστε να μάθει αρχικά το παιδί τι είναι το ποδόσφαιρο, κια αυτό γιατί στην Ολλανδία τα παιδιά μπαίνουν στην Ακαδημία από την ηλικία των εννέα ετών.

παιδιά παίζουν ποδόσφαιρο

“Φιλοσοφία του Άγιαξ είναι ότι ένας αθλητής που θέλει να παίζει υψηλού επιπέδου ποδόσφαιρο πρέπει να έχει ισχυρή προσωπικότητα, σεβασμό και πειθαρχία. Μότο της ολλανδικής μητρικής Ακαδημίας είναι ότι το ποδόσφαιρο είναι προαιρετικό, το σχολείο υποχρεωτικό”, σημειώνει ο γενικός διευθυντής της Ακαδημίας του Άγιαξ στην Ελλάδα Γιώργος Μακρής.

Στην Ακαδημία υπάρχουν οκτώ τεχνικοί διευθυντές οι οποίοι εκπαιδεύουν τους προπονητές, οι οποίοι πρέπει να είναι διπλωματούχοι. Και εδώ το κόστος κυμαίνεται ανά σχολή, με τον μέσο όρο στα 25-40 ευρώ μηνιαίως. “Στόχος να μεταφέρουμε την τεχνογωσία, και μετά από 5-6 χρόνια τα παιδιά να εντάσσονται γρήγορα στις Ακαδημίες και να μην χάνονται ταλέντα λόγω έλλειψης εκπαίδευσης”.

Το διάστημα 1-10 Ιουλίου τέσσερις Ολλανδοί προπονητές, με επικεφαλής τον Άρνολντ Μιούρεν θα βρίσκονται στην Αθήνα για ένα δεκαήμερο εκπαίδευσης, στο camp που θα γίνει στο Star Football Club στη Βούλα, αλλά και να επιλέξουν τους τρεις καλύτερους νεαρούς παίκτες προκειμένου να τους πάρουν για μια μοναδική εμπειρία στην Ακαδημία της ομάδας στην Ολλανδία.

Για το ποια πρέπει να είναι η φιλοσοφία των ποδοσφαιρικών ακαδημιών μας μίλησε και ο Στέλιος Γιαννακόπουλος, πρώην παίκτης του Ολυμπιακού (μεταξύ άλλων), και της Εθνικής Ομάδας ποδοσφαίρου συμμετέχοντας στην κατάκτηση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος το 2004 και σήμερα πρόεδρος του ΠΣΑΠ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβόμενων Ποδοσφαιριστών).

στέλιος γιαννακόπουλος

Όπως αναφέρει “η φιλοσοφία θα έπρεπε να είναι τα παιδιά να αποκτήσουν ποδοσφαιρική παιδεία και γνώση για το άθλημα, να μάθουν να σέβονται ο ένας τον άλλο, τους συμπαίκτες και τους αντιπάλους και ότι το ποδόσφαιρο στα 90 λεπτά που διαρκεί είναι ένα παχνίδι και τίποτα παραπάνω και πως στο τέλος είμαστε όλοι φίλοι”. Πέρα απ’ αυτό στόχος πρέπει να είναι το ελληνικό ποδόσφαιρο να παράγει Έλληνες παίκτες.

Εκείνο που πρέπει να προσέχουν οι γονείς στην επιλογή της ακαδημίας, υποστηρίζει, είναι οι προπονητές, που θα πρέπει να είναι διπλωματούχοι αλλά και να έχουν την γνώση και την τέχνη να μεταφέρουν την τεχνογνωσία στα παιδιά, η φιλοσοφία της ακαδημίας αλλά και το τι έχει να επιδείξει στα χρόνια λειτουργίας της.

Όσο για το αν υπάρχουν ταλέντα στην Ελλάδα, αναφέρει: “Πάντα υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Το θέμα είναι να βρεθούν, να καλλιεργηθούν σωστά και να αξιοποιηθούν”.

Ο ίδιος, παίζοντας από μικρό παιδί ποδόσφαιρο, θυμάται ότι έχασε αρκετές βραδινές εξόδους που έκαναν συνομήλικοί του αλλά τονίζει πως “η δίψα και το όνειρο οδηγεί από μόνο του το παιδί εκεί που θέλει” και συνεχίζει “αν θες πραγματικά να ασχοληθείς με το ποδόσφαιρο ή οτιδήποτε άλλο θα πρέπει να προσπαθήσεις και να κάνεις και θυσίες”.

Σημαντικό, τέλος, όπως επισημαίνει, είναι να μάθουν τα παιδιά να είναι πάντα προσγειωμένα και ταπεινά γιατί πολλές φορές η επιτυχία έρχεται νωρίς και είναι δύσκολο να τη διαχειριστείς. Σε αυτό, προσθέτει, παίζει μεγάλο ρόλο η οικογένεια, το σχολείο και οι φίλοι.

Μια εξαρετική πρσπάθεια για την ανεύρεση νέων ταλέντων και την εκπαίδευσή τους ώστε μετά από κάποια χρόνια να βρεθούν στα μεγαλύτερα γήπεδα με την φανέλα της Εθνικής πραγματοποιείται εδώ και περίπου ένα χρόνο, με πρωτοβουλία του προπονητή της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου Φερνάντο Σάντος.

παίκτης ποδοσφαίρου με τη φανέλα της εθνικής ελλάδας κρατά μια μπάλα

Ένας από τους ανθρώπους που έχουν αναλάβει το εγχείρημα είναι ο Σπύρος Λιβαθηνός, παλιός παίκτης του Παναθηναϊκού και διεθνής με την Εθνική Ελλάδας, μεταξύ άλλων στη μακρόχρονη και επιτυχημένη σταδιοδρομία του στο ποδόσφαιρο.

Ο ίδιος έχει αναλάβει την ανατολική και δυτική Αττική, Αθήνα, Πειραιά και Εύβοια. Έχουν δημιουργηθεί μια προεθνική ομάδα παίδων και μια νέων με περίπου 30 άτομα η καθεμία. Σε όλη τη χώρα υπάρχουν ακόμα 10 νεοσσιακοί προπονητές που έχουν δημιουργήσει αντίστοιχες ομάδες και μεταξύ τους διοργανώνεται πρωτάθλημα.

Στόχος, όπως λέει, “να βγάλουμε νέα παιδά, κάτω των 15 ετών αλλά και κάποια από τη νέων που μπορεί να ην τους έχει προσέξει ακόμα κάποιος” και η φιλοσοφία του κ.Σάντος συμπληρώνει είναι να βγουν πιο γρήγορα νέα ταλέντα που να επανδρώσουν την Εθνική και η Ελλάδα να έχει δικούς της παίκτες.