Το σταθερό ωράριο ύπνου και το πρωινό γεύμα «ασπίδα» κατά της παιδικής παχυσαρκίας

Το έχουμε πει πολλές φορές το πρωινό γεύμα είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας και είναι απαραίτητο για την ορθή και υγιή ανάπτυξη των παιδιών. Οι διατροφόλογοι μέσα από μια συστηματική μελέτη έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα παιδιά που καταναλώνουν συχνά πρωινό έχουν λιγότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαρα καθώς επίσης και ότι προσλαμβάνουν περισσότερη ποσότητα ορισμένων θρεπτικών συστατικών απαραίτητων για την καλή υγεία όπως βιταμίνες, ασβέστιο, φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ, κ.ά.Η κατανάλωση πρωινού από την παιδική ηλικία είναι σημαντική για την υιοθέτηση «υγιεινών» συνηθειών που ακολουθούν το παιδί και μπορεί να βοηθήσει στην επίδοση στο σχολείο, στην ικανότητα προσοχής, στην επίλυση προβλημάτων και βελτιώνει τη μνήμη.

Εξίσου σημαντική όμως είναι και η υιοθέτηση ενός σταθερού ωραρίου ύπνου που τα παιδιά θα τηρούν όσο το δυνατόν πιο ευλαβικά στο καθημερινό τους πρόγραμμα.Παρατηρώντας τη σχέση ύπνου-μεταβολισμού, φαίνεται ότι η στέρηση ύπνου σχετίζεται με πολυάριθμες ανεπιθύμητες αλλαγές στη μεταβολική δραστηριότητα. Για παράδειγμα, τα επίπεδα κορτιζόλης (ορμόνης που εμπλέκεται στη φυσιολογική αντίδραση σε στρες) στο αίμα αυξάνουν, επηρεάζεται η αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος, και μειώνεται η ικανότητα του σώματος να ρυθμίζει τη γλυκόζη (σάκχαρο) στο αίμα αλλά και την όρεξη. Παρόμοιες αλλαγές παρατηρούνται και σε άτομα στα οποία το μοτίβο του ύπνου είναι διακοπτόμενο, όπως στα μικρά παιδιά ή σε καταστάσεις ασθένειας. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ότι η φυσιολογική λειτουργία του σώματος διαταράσσεται από την έλλειψη ύπνου, γεγονός που οδηγεί σε συγκεκριμένες μεταβολικές συνέπειες.

Τα παιδιά που κάνουν ακανόνιστο ύπνο και, όταν ξυπνάνε, δεν τρώνε πρωινό, έχουν περισσότερες πιθανότητες να παχύνουν, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα. Η μελέτη θέτει σε αμφισβήτηση την πεποίθηση ότι η παχυσαρκία είναι μόνο θέμα πολύ φαγητού και σωματικής αδράνειας, αλλά δείχνει ότι υπεισέρχονται και άλλοι παράγοντες, οι οποίοι μάλιστα παίζουν σημαντικό ρόλο. Ο ακανόνιστος ύπνος και η έλλειψη πρωινού αυξάνουν την όρεξη την υπόλοιπη μέρα και την τάση για κατανάλωση τροφίμων και ποτών με πολλές θερμίδες. Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Ιβόν Κέλι του Τμήματος Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας του University College του Λονδίνου (UCL), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Pediatrics» της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, σύμφωνα με τη βρετανική «Guardian», ανέλυσαν στοιχεία για παιδιά που γεννήθηκαν από 19.244 οικογένειες.