Αρχική Infokids Διατροφή & Fitness Ακροβατική Γυμναστική: Όταν ο χορός και η καλλιτεχνική έκφραση συναντούν τoν αθλητισμό

Ακροβατική Γυμναστική: Όταν ο χορός και η καλλιτεχνική έκφραση συναντούν τoν αθλητισμό

gymnasticsΤο παιδί σας θέλει να ασχοληθεί ενεργά με ένα άθλημα αλλά οι γνωστές επιλογές της ρυθμικής και ενόργανης γυμναστικής, των πολεμικών τεχνών και των κλασικών ομαδικών αθλημάτων δεν το ικανοποιούν. Έχετε σκεφθεί την ακροβατική γυμναστική; Πρόκειται για ένα άγνωστο στο ευρύ κοινό αγώνισμα που βασίζεται στο τρίπτυχο θάρρος, δύναμη και ευλυγισία.

Ο χορός γενικά αναφέρεται στην ανθρώπινη κίνηση που είτε χρησιμοποιείται ως μορφή έκφρασης είτε παρουσιάζεται ως μια κοινωνική-πνευματική ρύθμιση απόδοσης. Ο χορός χρησιμοποιείται για να περιγράψει τις μεθόδους μη λεκτικής επικοινωνίας μεταξύ ανθρώπων. Είναι μια μορφή καλλιτεχνικής και αθλητικής έκφρασης η οποία γενικά αναφέρεται στην κίνηση του σώματος συνήθως ρυθμική και σύμφωνη με τη μουσική.

nas_2Στο αγώνισμα της ακροβατικής γυμναστικής πρωταγωνιστικό ρόλο κατέχει η χορογραφία των προγραμμάτων. Όλα τα προγράμματα πρέπει να χορογραφηθούν ώστε να εναρμονίζονται λογικά με τη μουσική συνοδεία. Η καλλιτεχνία, λοιπόν, ενός ζευγαριού αθλητών ή αθλητριών σχετίζεται με τη δομή της χορογραφίας ενός προγράμματος, την ποικιλία του περιεχομένου της και τη σχέση των παρτενέρ μεταξύ τους. Ένα πρόγραμμα πρέπει να καθιερώνει έναν συγκεκριμένο χαρακτήρα για κάθε ζευγάρι και να δείχνει τη γοητεία της συντροφικότητας και των γυμναστικών ασκήσεων που συμπληρώνουν τη χορογραφία.

268067_2051473778022_1579838722_1972747_8007988_nΑρχικά , λοιπόν, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η χορογραφία είναι η τέχνη παραγωγής χορού και χορογράφος είναι το άτομο που έχει την ικανότητα να δημιουργεί, να οργανώνει και εν γένει  να ρυθμίζει ένα σύνολο χορευτών ή αθλητών με βάση μια συγκεκριμένη επιλογή μουσικής συνοδείας. Στην ακροβατική,  όλα τα προγράμματα εκτελούνται με μουσική συνοδεία η οποία δεν περιέχει λόγια. Ο συγχρονισμός και η εναρμόνιση της μουσικής με την κίνηση είναι απαραίτητα στοιχεία. Στη διάρκεια του προγράμματος, τα ζευγάρια θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν όλο το έδαφος που εκτελούνται οι γυμναστικές ασκήσεις, δείχνοντας ποικιλία στη χρήση βηματισμών και κατευθύνσεων πάντα σε απόλυτο συνδυασμό μεταξύ τους. Επίσης θα πρέπει, σύμφωνα με τους κανονισμούς να υπάρχουν εναλλαγές στην ταχύτητα της κίνησης των αθλητών, αλλαγή του ρυθμού,  όπως και ποικιλία στην ποιότητα της κίνησης.

SAM_0208

Λόγω του ότι η ακροβατική γυμναστική είναι ένα ομαδικό αγώνισμα ο προπονητής ή ο χορογράφος της κάθε ομάδας θα πρέπει να θέσει ως προτεραιότητα στους αθλητές την έννοια της "ομαδικότητας" στην χορογραφία. Θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι το κάθε ζευγάρι γυμνάζεται μαζί για την επίτευξη ενός κοινού κινητικού στόχου, γνωρίζοντας ότι ο κάθε αθλητής μπορεί να συμβάλλει στην επιτυχία αυτού του στόχου. Τα ζευγάρια μέσα από τη χορογραφία παρουσιάζουν βασικές ατομικές και ομαδικές ασκήσεις όπου με την κατάλληλη μουσική συνοδεία έχουν ως στόχο να τις αναδείξουν. Η εντύπωση που θα κάνει το πρόγραμμα κάθε ζευγαριού πρέπει να είναι καλλιτεχνικής δημιουργίας και να εμπεριέχει τεχνική ακρίβεια γυμναστικών και ακροβατικών στοιχείων. Κάθε αθλητής θα πρέπει να γνωρίζει τον ρόλο του στη διάρκεια του προγράμματος και να αναλαμβάνει την ευθύνη εκπλήρωσης αυτού του ρόλου.

4

H συνεργασία μέσα στη χορογραφία και η ομαδικότητα είναι ίσως το πιο δύσκολο κομμάτι του προπονητή ή του χορογράφου για την επιτυχία ενός προγράμματος. Στόχος λοιπόν θα πρέπει να είναι η ανάπτυξη του σεβασμού της διαφορετικότητας μεταξύ των αθλητών, της συνεργασίας με το ζευγάρι τους και της αποδοχής των ομοιοτήτων και των διαφορών ώστε να προάγουν μια άριστη συνεργασία μεταξύ τους.

Στην ακροβατική γυμναστική, η εκτέλεση του προγράμματος θα πρέπει να έχει μια συνεχόμενη ροή από την αρχή ως το τέλος. Η ροή του προγράμματος πρέπει να είναι σύμφωνα με τους κανονισμούς "αδιάκοπη",  πράγμα που δε συμβαίνει όταν υπάρχουν τεχνικά λάθη και πτώσεις που δυστυχώς διακόπτουν την όλη ροή του προγράμματος. Η επιλογή της μουσικής και του θέματος γίνεται συνήθως από τον προπονητή της ομάδας και για να αρχίσει η δημιουργία μιας χορογραφίας θα πρέπει οι αθλητές να γνωρίζουν και να εκτελούν τις βασικές ατομικές και ομαδικές ασκήσεις τους ή τουλάχιστον να παρουσιάζουν μια επαρκή ικανότητα εκτέλεσης των ασκήσεων αυτών.

Gymnastics-for-Kids-nyc (1)

Τέλος το βασικό στοιχείο στην χορογραφία της ακροβατικής γυμναστικής είναι ότι ο κάθε αθλητής θα πρέπει να έχει την αίσθηση ότι τα δυο ή τα τρία ή τα τέσσερα άτομα την ώρα της χορογραφίας λειτουργούν σαν ένα και ότι ο θεατής ή ακόμη και οι κριτές θα πρέπει να αντιλαμβάνονται το μεταξύ τους δέσιμο και την ενότητα  καθώς  η ακροβατική είναι ομαδική γυμναστική.

Ολα τα απαραίτητα δικαιολογητικά

Το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνουν οι γονείς ενός παιδιού που θέλει να ασχοληθεί με την ακροβατική γυμναστική είναι να το γράψουν σε ένα σωματείο. Για την εγγραφή και τη μηνιαία συνδρομή οι περισσότεροι από τους συλλόγους έχουν θεσπίσει ένα ποσό, το οποίο κυμαίνεται από 20 έως 30 ευρώ. Με αυτά τα χρήματα ο σύλλογος καλύπτει τα λειτουργικά του έξοδα και την αμοιβή των προπονητών του. Το σωματείο που θα επιλεγεί πρέπει να ανήκει στη δύναμη της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γυμναστικής.

GymnasticsWebsite1Για την εγγραφή απαιτούνται:

- Υπεύθυνη δήλωση κηδεμόνα.

- Πιστοποιητικό γεννήσεως.

- Μια βεβαίωση από παθολόγο γιατρό η οποία θα αναφέρει ότι το παιδί μπορεί να πάρει μέρος σε αθλητικές δραστηριότητες.

Για την ακροβατική γυμναστική δεν απαιτούνται πολλά έξοδα σε ό,τι αφορά την ένδυση. Τα παιδιά χρειάζονται μόνο ένα κορμάκι προπόνησης. Βέβαια από τη στιγμή που ο αθλητής ή η αθλήτρια θα πάρει μέρος σε αγώνες πρέπει να αποκτήσει και ένα αγωνιστικό κορμάκι. Τα αγωνιστικά, προκειμένου να είναι εντυπωσιακά στολίζονται με παγέτες ή ημιπολύτιμες πέτρες, ανάλογα την επιλογή του παιδιού. Οσο περισσότερο στολισμένο είναι ένα κορμάκι τόσο ανεβαίνει η αξία του.

Αθηνά Δέλλιου
Απ. ΤΕΦΑΑ
Προπονήτρια Ακροβατικής Γυμναστικής

Σχολές Ακροβατικής Γυμναστικής:

Αθλητικός Όμιλος «ΑΘΛΟΚΙΝΗΣΗ» Χαλανδρίου
Λεωφόρος Πεντέλης 150, Χαλάνδρι
Πλησίον προαστιακού σταθμού "Λ. Πεντέλης"
Έξοδος 12 της Αττικής οδού
6949.20.82.83 - 6948.96.53.70

Γυμναστικός Αθλητικός Σύλλογος Χολαργού
Ζακύνθου 2, Χολαργός 15562
210-6522954


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.