Συναγερμός έχει σημάνει σε 22 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, καθώς εντοπίστηκε επικίνδυνη μόλυνση σε αμυγδαλοβούτυρο.
Οι ευρωπαϊκές αρχές ενημερώθηκαν μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF) από την Αυστρία, επισημαίνοντας σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Μετά από μικροβιολογική ανάλυση, στο προϊόν ανιχνεύθηκε ο παθογόνος μικροοργανισμός Bacillus cereus. Αυτό το βακτήριο μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση, ειδικά όταν έχει μολύνει προϊόντα που δεν έχουν υποβληθεί σε επαρκή θερμική επεξεργασία ή δεν διατηρούνται σε χαμηλές θερμοκρασίες για να αποτραπεί ο πολλαπλασιασμός του. Εάν η θερμοκρασία των τροφίμων πέσει κάτω από τους 60°C, τα ανθεκτικά σπόρια του βακτηρίου ενεργοποιούνται, οδηγώντας σε ανάπτυξη μικροβίων και παραγωγή τοξινών.
Τα συμπτώματα της μόλυνσης
Το Bacillus cereus παράγει τοξίνες που μπορούν να οδηγήσουν είτε σε εντερική λοίμωξη (τροφική δηλητηρίαση) είτε σε πιο σοβαρές επιπλοκές. Τα περισσότερα άτομα αναρρώνουν εντός 24 ωρών, αλλά άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών.
Τα συμπτώματα διακρίνονται σε δύο τύπους:
Εντεροτοξικό σύνδρομο: Κοιλιακός πόνος, κράμπες και υδαρή διάρροια και
Εμετικό σύνδρομο: Ναυτία και έμετος.
Το μολυσμένο προϊόν
Το προϊόν που εντοπίστηκε με τη μόλυνση είναι το Bett’r Βιολογικό Βούτυρο Αμυγδάλου (250 γρ.), με αριθμό παρτίδας 24130 και ημερομηνία ανάλωσης κατά προτίμηση πριν από 9/5/2026. Διατίθεται σε γυάλινο βάζο και παράγεται από την εταιρεία Smart Organic AD.
Το μολυσμένο άλειμμα αμυγδάλου έχει διανεμηθεί σε Ελλάδα, Βουλγαρία, Κίνα, Κύπρο, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γεωργία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ιταλία, Λετονία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σαουδική Αραβία, Σλοβενία, Ισπανία, Ελβετία και Ηνωμένο Βασίλειο.
Οι καταναλωτές καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν την κατανάλωση του συγκεκριμένου προϊόντος.