Αληθεύει ότι η βιταμίνη C καταστρέφεται αμέσως μόλις στύψω τον χυμό πορτοκαλιού;

Boy-drinking-orange-juice-MG-1951«Είμαι μητέρα δύο μικρών παιδιών και φροντίζω ιδιαίτερα τη διατροφή τους. Θα ήθελα να μάθω εάν αληθεύει το γεγεονός ότι η βιταμίνη C καταστρέφεται αμέσως μόλις στύψω τον χυμό. Έχω ακούσει ότι αυτό συμβαίνει μέσα σε τρία λεπτά.»

Ο κλινικός διαιτολόγος, εκπρόσωπος του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων-Διατροφολόγων, κ. Κωνσταντίνος Ξένος απαντά ότι η βιταμίνη C είναι ευαίσθητη στο φως, στη θερμοκρασία και στο οξυγόνο. Η ποσότητά της μειώνεται σημαντικά, λίγη ώρα μετά το στύψιμο των πορτοκαλιών ή το κόψιμο των φρούτων, καθώς η βιταμίνη οξειδώνεται. Δεν καταστρέφεται, όμως, τελείως. Επίσης, όταν η βιταμίνη C μαγειρεύεται έστω και σε όχι πολύ υψηλές θερμοκρασίες μειώνεται σε σημαντικό βαθμό.