- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Αληθινή ιστορία: Γιατί αποφάσισα να πάρω στο 9χρονο παιδί μου κινητό

«Πριν αποκτήσω παιδιά ήμουν απόλυτη. Τα παιδιά μου δεν θα έπαιρναν κινητό μέχρι να ενηλικιωθούν, όπως ακριβώς έκανα και εγώ. Προσωπικά, ήμουν πολύ καλά χωρίς αυτό μέχρι που πήγα στο Πανεπιστήμιο. Σήμερα, όμως, σε αυτή την ηλικία, αποδέχτηκα ότι η κόρη μου θα είναι πιο ασφαλής με ένα κινητό».

Πόσοι από εμάς δεν έχουμε «πατήσει» τις υποσχέσεις μας στο θέμα «κινητό τηλέφωνο» όταν πρόκειται για τα παιδιά μας; Διαβάστε την ιστορία της μαμάς τριών παιδιών, η οποία αγόρασε στην 9χρονη κόρη της κινητό και πείτε μας στα σχόλια, εσείς θα αγοράζατε κινητό τηλέφωνο στο παιδί σας σε τόσο μικρή ηλικία;

«Ορκιζόμουν ότι δεν θα υπέκυπτα. Ότι δεν θα έπαιρνα κινητό τηλέφωνο στην κόρη μου μέχρι τα 18 της. Θα αντιστεκόμουν όσο κι αν με παρακαλούσε. Όπως μπορείτε να καταλάβετε δεν έμεινα πιστή στις υποσχέσεις μου και αγόρασα κινητό τηλέφωνο στην κόρη μου όταν έγινε 9 ετών!

Η κόρη μου από τα 6 της ζητούσε διαρκώς κινητό. Στα 9 πλέον διατεινόταν ότι πολλές φίλες της είχαν και, ειλικρινά, δεν υπερέβαλλε. Τα περισσότερα παιδιά στο σχολείο της – όχι μόνο στην τάξη της – είχαν κινητά τηλέφωνα και μάλιστα τελευταίας τεχνολογίας. Εγώ, όμως, αντιστεκόμουν! Δεν θα υπέκυπτα όσο κι αν έκλαιγε, όσο και αν φώναζε, ό,τι κι αν έλεγε.

Το πρόβλημά μου με το κινητό στα μικρά παιδιά ήταν ένα: Τα παιδιά σε αυτή την ηλικία πρέπει να παίζουν, να σκαρφαλώνουν δέντρα, να κυνηγούν μπάλες και όχι να απασχολούνται με ηλεκτρονικές συσκευές και οθόνες. Πλέον, παρατηρώ παντού παιδιά που πληκτρολογούν μηνύματα σε άλλα παιδιά, τα οποία βρίσκονται μόνο λίγα μέτρα μακριά τους. Παιδάκια τραβούν selfies, βγάζουν video, έχουν λογαριασμούς σε social media και η κόρη μου σίγουρα μπορεί να ζήσει πολύ καλά χωρίς την πίεση που όλα τα παραπάνω ασκούν. Επιπλέον, οι μόνες ώρες που δεν είμαστε μαζί είναι όταν βρίσκεται στο σχολείο ή όταν παίζει με κάποια φίλη της, της οποίας την οικογένεια εμπιστεύομαι. ‘Ετσι ένιωθα πως εκείνη ήταν ασφαλής και δεν χρειαζόταν κινητό. Και αυτό της έλεγα πάντα όταν με ρωτούσε αν θα της αγοράσω ένα.

Όλα αυτά μέχρι πρόσφατα. Μέχρι τώρα δεν μπορούσα να σκεφτώ κανέναν λόγο που θα με έκανε να πάρω κινητό στη μικρή. Μετά όμως από την υπόθεση αρπαγής των δυο παιδιών από το προαύλιο του σχολείου τους στην Κύπρο, [1] τις τόσες ειδήσεις για παιδιά που κινδυνεύουν καθημερινά από εξωσχολικούς κινδύνους ενώ βρίσκονται μέσα στο σχολείο, αλλά και τα όσα γίνονται σε σχολεία του εξωτερικού με επιθέσεις ενόπλων ενηλίκων σε σχολεία, άλλαξα την άποψη μου.

Σκεφτόμουν το σοκ που θα ένιωσαν οι γονείς των παιδιών που απήγαγε ο 35χρονος στην Λάρνακα, την αγωνία που θα βίωσαν οι γονείς των παιδιών εκείνων που έπεσαν θύματα ενός ενήλικα ψυχικά διαταραγμένου που μπήκε στο σχολείο τους και αφαίρεσε τη ζωή τόσων αθώων μαθητών. Ήξερα ότι αν το παιδί μου βρισκόταν σε μια τέτοια κατάσταση θα ήθελα οπωσδήποτε να ακούσω τη φωνή της, να ακούσω ότι είναι καλά. Τι θα έκανε η κόρη μου αν της συνέβαινε κάτι στο σχολείο και δεν είχε κανέναν τρόπο για να καλέσει εμένα ή την αστυνομία; Τι θα συνέβαινε αν έπαιζε σε ένα φιλικό σπίτι και κάποιος την πίεζε να κάνει κάτι που δεν της αρέσει; Η λίστα με τις ανησυχίες των γονέων δεν τελειώνει ποτέ.

Οπότε, ναι! Ήταν ώρα η κόρη μου να αποκτήσει κινητό. Πλέον, δεν μπορώ να ισχυρίζομαι ότι δεν πρέπει να έχω άμεση επαφή μαζί της οποιαδήποτε στιγμή. Όταν της το ανακοίνωσα χάρηκε πάρα πολύ, αλλά την προσγείωσα όταν έθεσα μερικούς αδιαπραγμάτευτους κανόνες: Το τηλέφωνο θα το χρησιμοποιεί μόνο για λόγους επικοινωνίας. Δεν θα φτιάξει προφίλ σε κοινωνικά δίκτυα και μπορεί να έχει επικοινωνία μόνο με συγκεκριμένα άτομα, τα οποία έχουμε εγκρίνει ο πατέρας της και εγώ. Η συσκευή χρησιμοποιείται μόνο όταν βρίσκεται μακριά μας. Και η χρήση του τηλεφώνου είναι ένα προνόμιο, το οποίο θα της αφαιρεθεί αν κάποιος από τους παραπάνω κανόνες δεν ακολουθηθεί ή η συμπεριφορά της δεν είναι η πρέπουσα.

Συμπέρασμα; Σε αυτή τη μάχη η κοινωνία κερδίζει. Σε λίγο καιρό κι άλλο μικρό παιδί – πέρα από την κόρη μου – θα αποκτήσει κινητό τηλέφωνο  και, να σας εξομολογηθώ κάτι; Είμαι σίγουρη ότι μέχρι να φτάσουν τα μικρότερα παιδιά μου στην ηλικία στην οποία θα ζητήσουν κινητά τηλέφωνα, δεν θα προβάλλω καμιά ή αντίδραση. Θα πω ένα απλό… “ναι”»