Αλλάζουν τα κριτήρια για το πρόγραμμα ΕΣΠΑ στους βρεφονηπιακούς σταθμούς- Ποιοι θα μείνουν εκτός

kindergarten-10-11-0211Σε αλλαγή των κριτηρίων για υποβολή αιτήσεων στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για τους παιδικούς, τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και τα ΚΔΑΠ ΜΕΑ, προσανατολίζονται τα υπουργεία Εσωτερικών, Ανάπτυξης και Εργασίας. Μάλιστα, είναι σχεδόν έτοιμη η απαραίτητη Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) και αναμένεται να ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων τις πρώτες μέρες του Ιουλίου, εκτός απροόπτου.

Η δυσκολία εύρεσης των απαιτούμενων κονδυλίων από το ΕΣΠΑ για να καλυφθούν οι ανάγκες για τη φετινή σχολική σεζόν που ξεκινάει τον Σεπτέμβριο, αναγκάζει σε αναδίπλωση και αλλαγή των κριτηρίων για την δωρεάν φιλοξενία παιδιών και βρεφών στους παιδικούς σταθμούς. Οι βασικές αλλαγές αφορούν το εισοδηματικό όριο, με τις εισηγήσεις αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων να εστιάζουν στη μείωσή του από 30.000 ευρώ ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, που είναι έως τώρα, στα 25.000 ευρώ τουλάχιστον.

Επίσης, θα υπάρξει και μείωση του ποσού που χορηγείται μέσω της επιταγής εισόδου (voucher) από τα 2.500 ευρώ, στα 2.300 ευρώ. Σε ό,τι αφορά τη συνέχιση των δράσεων, φαίνεται ότι έως τώρα είναι κεντρική κυβερνητική θέση, να μην υπάρξει η παραμικρή αλλαγή.

Συνεπώς τα προγράμματα παιδικών , βρεφονηπιακών σταθμών, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΜΕΑ, διατηρούνται ως έχουν, μόνο που η αλλαγή στα κριτήρια θα αφήσει αρκετούς σημερινούς δικαιούχους, εκτός διαδικασίας. Το πρόβλημα που έχει ανακύψει, αφορά κυρίως τη δυσκολία εύρεσης των κονδυλίων που απαιτούνται για να καλυφθεί η δράση, στα ίδια επίπεδα με πέρσι. Υπενθυμίζεται ότι για την περσινή σχολική περίοδο, δαπανήθηκαν 180 εκατ ευρώ από το ΕΣΠΑ, για να χρηματοδοτηθούν τα προγράμματα που κάλυψαν περίπου 70.000 παιδιά. Φέτος, η νέα προγραμματική περίοδος, επιτρέπει τη χρηματοδότηση του προγράμματος μόνο με 130 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Εργασίας.

Γίνονται προσπάθειες να βρεθούν άλλα 25 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Ανάπτυξης και 25 εκατ ευρώ από το υπουργείο Εσωτερικών. Σε κάθε περίπτωση ο στόχος της χρηματοδότησης του προγράμματος με 250 εκατ ευρώ που ζητάει η ΚΕΔΕ, θεωρείται ανέφικτος. Σημειώνεται ότι από το νέο έτος η χρηματοδότηση των προγραμμάτων θα γίνεται απευθείας από τις περιφέρειες που αναλαμβάνουν την ευθύνη εύρεσης των ανάλογων κονδυλίων.

Υπενθυμίζεται με την επιδότηση ΕΣΠΑ επιχορηγούνται πάνω από 60.000 άνεργες ή εργαζόμενες μητέρες ώστε να μπορούν να βάλουν τα παιδιά τους σε δημοτικούς ή ιδιωτικούς σταθμούς προκειμένου να αναζητήσουν εργασία ή να μπορούν να εργάζονται.».

Πηγή: dikaiologitika.gr