Όσα πρέπει να ξέρετε για το σύνδρομο Skeeter που “προτιμά” τα παιδιά
Οι ασθενείς με σύνδρομο Skeeter είναι αλλεργικοί στις πρωτεΐνες του σιέλου των κουνουπιών. Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν κάποιο βαθμό αλλεργίας στις πρωτεΐνες αυτές, οι ασθενείς που πάσχουν από το σύνδρομο παρουσιάζουν σοβαρότερη αντίδραση σε αυτές.
Φυσιολογικά, ο ανθρώπινος οργανισμός αναπτύσσει ανοσία σε ορισμένα αλλεργιογόνα με την πάροδο του χρόνου. Αυτός είναι ένας λόγος που τα παιδιά παρουσιάζουν συχνά σοβαρότερες αντιδράσεις μετά από ένα τσίμπημα, καθώς ο οργανισμός τους δεν έχει προλάβει ακόμα να αναπτύξει ανοσία εξηγεί ο παθολόγος Α. Δημητρακόπουλος MD, PhD
ΠΟΣΟ ΔΙΑΡΚΕΙ Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ SKEETER;
Οι αλλεργικές αντιδράσεις του συνδρόμου Skeeter εμφανίζονται ταχέως και προκαλούν ερεθισμό του δέρματος μέσα σε λίγες ώρες. Άλλα δερματικά συμπτώματα που εμφανίζονται περιλαμβάνουν:
- Φλεγμονή
- Οίδημα
- Ερυθρότητα
- Κνησμό
- Άλγος
- Αίσθημα καύσου
Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστεί επίσης πυρετός.
Στα παιδιά, τα παραπάνω συμπτώματα εμφανίζονται μέσα σε 20 λεπτά, όπως έδειξε μία έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Asian Pacific Journal of Allergy and Immunology. Το φαινόμενο αυτό, ωστόσο, δεν πρέπει να προκαλέσει ανησυχία εκτός αν το παιδί παρουσιάσει συμπτώματα αναφυλαξίας. Η αναφυλαξία είναι μία σοβαρή αλλεργική αντίδραση που μπορεί να είναι ακόμα και απειλητική για τη ζωή αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα.
Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως ταχέως, ωστόσο τυπικά δεν έχουν μεγάλη διάρκεια. Γενικά, αν η περιοχή του τσιμπήματος δεν μολυνθεί, το τσίμπημα θα ιαθεί πλήρως και τα συμπτώματα θα υποχωρήσουν εντελώς μέσα σε λίγες ημέρες.
Είναι σημαντικό να διατηρηθεί καθαρή η περιοχή του τσιμπήματος κατά την ίασή της. Στις σοβαρότερες αντιδράσεις, υπάρχει συνήθως αυξημένος κίνδυνος μόλυνσης.
Καθαρίζετε τακτικά τα τσιμπήματα με ζεστό νερό και αντιαλλεργικό σαπούνι.
ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ
Υπάρχουν διάφορες θεραπευτικές επιλογές για τους ασθενείς με σύνδρομο Skeeter από απλές αγωγές μέχρι πιο σύνθετες ιατρικές θεραπείες.
Πάγος και Ανάταση
Για τα τσιμπήματα που προκαλούν αντίδραση σε μία μικρή περιοχή του δέρματος, ξεκινήστε με την πιο απλή μορφή θεραπείας.
Ανασηκώστε το άκρο στο οποίο βρίσκεται το τσίμπημα και βάλτε μία παγοκύστη για να περιοριστεί η φλεγμονή και το αίσθημα άλγους και κνησμού, καθώς και η ερυθρότητα.
Βρώμη
Η εφαρμογή ενός μείγματος μαγειρεμένης βρώμης στην περιοχή του τσιμπήματος μπορεί επίσης να περιορίσει τα συμπτώματα. Όπως έδειξε μία έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Drugs in Dermatology, η βρώμη έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, γεγονός που μπορεί να εξηγεί τις θετικές επιδράσεις της στο δέρμα. Η εφαρμογή της βρώμης απ’ευθείας στην περιοχή ή ένα μπάνιο με βρώμη μπορεί να περιορίσει τον κνησμό και το οίδημα και να ανακουφίσει τον ασθενή.
Αντισταμινικά
Αν δεν παρατηρηθεί βελτίωση με τις παραπάνω προσεγγίσεις, μπορεί να χρησιμοποιηθούν φάρμακα που δεν χρειάζονται συνταγή. Για παράδειγμα, τα αντισταμινικά όπως η διφαινυδραμίνη μπορεί να περιορίσουν προσωρινά τον κνησμό και το οίδημα.
Τοπικά Στεροειδή
Ορισμένες κρέμες τοπικών κορτικοστεροειδών μπορεί επίσης να ανακουφίσουν προσωρινά από τα συμπτώματα του τσιμπήματος. Φάρμακα όπως η υδροκορτιζόνη είναι αρκετά αποτελεσματικά στις περισσότερες περιπτώσεις.
Διαβάστε επίσης:
5 πεντακάθαρες παραλίες κοντά στην Αθήνα για να κολυμπήσετε με τα πιτσιρίκια σας!
Φέτος ας δώσουμε στα παιδιά, ένα καλοκαίρι χωρίς άγχη και προετοιμασίες