«Άλλο “χτυπάω” κι άλλο “δίνω ένα χαστούκι”» -λένε οι γονείς. Είναι, όμως, έτσι;

Είναι αλήθεια, πως αρκετά συχνά τα παιδιά φτάνουν τους γονείς στα άκρα! Σε τέτοιο σημείο, μάλιστα, που να μην μπορούν να ελέγξουν καθόλου τον εαυτό τους. Και εκείνο είναι το σημείο – καμπή, καθώς αρκετοί παραφέρονται και φτάνουν στη δυσάρεστη θέση να χαστουκίζουν τα παιδιά τους.

Η βιαιοπραγία σε βάρος των παιδιών είναι κατακριτέα και σίγουρα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην μετέπειτα ζωή τους. Πολλοί, όμως, ισχυρίζονται ότι ένα απλό χαστούκι δεν θα κάνει τίποτα κακό στα παιδιά. Ίσα ίσα θα τα βοηθήσει και να καταλάβουν τα όριά τους. Έχει μάλιστα, μεγάλη διαφορά από το χτύπημα, ακόμα και στην θεωρία.

Τι λένε, όμως, έρευνες και ειδικοί;

Πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη στην Αμερική και δημοσιεύτηκε στο Psychology of Violence, συμπέρανε ότι οι περισσότεροι γονείς πιστεύουν ότι το απλό χαστούκι είναι η πιο συνηθισμένη μορφή τιμωρίας και η πιο αποτελεσματική από το ξύλο ή τα δυνατά χτυπήματα.

Επιπλέον,  στην έρευνα διαπιστώθηκε ότι ακόμα και οι γονείς που δεν χρησιμοποιούν σωματική τιμωρία, παλεύουν για να απορρίψουν τη βία ως γονική τεχνική πειθαρχίας.

«Όταν οι γονείς μιλούν για την πειθαρχία στα παιδιά, παρατηρούμε ότι προσέχουν πάρα πολύ και προσπαθούν να διαχωρίζουν τη συμπεριφορά τους», τονίζουν οι ερευνητές. Και για να γίνουν πιο ξεκάθαροι φέρνουν ως παράδειγμα αυτό που πολλοί γονείς λένε συχνά: «Ναι, έχω χαστουκίσει το παιδί μου ή το απείλησα ότι θα το κάνω, αλλά ποτέ δεν θα το χτυπούσα ή θα το βάραγα».

Για να καταφέρουν και οι ερευνητές να κατανοήσουν τη διαφοροποίηση που χρησιμοποιούν οι γονείς, συνέκριναν 481 γονείς παιδιών ηλικίας 2 έως 6 ετών με 191 ενήλικες χωρίς παιδιά μέσω on-line ερευνών. Οι συμμετέχοντες διάβασαν 6 σενάρια με παιδιά που παραφέρθηκαν και οι αντιδράσεις τους ήταν οι παρακάτω: ελαφρύ χτύπημα στον ποπό, χαστούκι, ξύλο, φωνές, περιφρόνηση και συζήτηση. Οι τελευταίες τρεις αντιδράσεις δεν αναγνωρίστηκαν ως σωματική βία -αν και οι ειδικοί τονίζουν ότι και οι φωνές είναι μορφή σκληρής πειθαρχίας. Στη συνέχεια ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να αξιολογήσουν κάθε αντίδραση για το πόσο συνηθισμένη, αποτελεσματική ή αποδεκτή ήταν.

Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι οι γονείς θεωρούσαν ότι το χαστούκι είναι η πιο συνηθισμένη αντίδραση σε σχέση με όσους δεν είχαν παιδιά. Επιπλέον, οι γονείς έκαναν έναν τεράστιο διαχωρισμό ανάμεσα στο χαστούκι και στις άλλες μορφές σωματικής βίας. Το χαστούκι ήταν η πιο αποδεκτή, αποτελεσματική και συνηθισμένη μέθοδος πειθαρχίας.

«Αυτό υποδεικνύει ότι η λέξη «χαστούκι» χρησιμοποιείται περισσότερο από τους γονείς και θεωρείται και η πιο αποδεκτή μορφή σωματικής βίας», καταλήγουν οι ερευνητές!

Φυσικά, και σε αυτή την έρευνα, όπως και σε όλες τις άλλες, υπάρχουν περιορισμοί και περιθώρια λάθους. Αλλά οι ερευνητές τονίζουν ότι αν πράξεις, όπως το χαστούκι, ακούγονται και μοιάζουν λιγότερο αυστηρές μπορεί να αρχίσουν και άλλες πιο αποτρόπαιες πράξεις να μοιάζουν λιγότερο ειδεχθείς. Και καταλήγουν:

«Αν το χαστούκι θεωρούνταν τόσο κακό όσο το ξύλο, είναι πολύ πιθανό περισσότεροι γονείς να το απέφευγαν. Αν οι λέξεις “ξύλο” ή “χτύπημα” αντικαθιστούσαν τη λέξη χαστούκι, οι γονείς θα άλλαζαν τη συμπεριφορά τους».»