Αμαλιάδα: Αποζημίωση στην οικογένεια 17χρονου που πέθανε από μηνιγγίτιδα εξαιτίας ιατρικής αμέλειας

Το Υπουργείο Υγείας, αποφάσισε να επιταχύνει τις διαδικασίες για την καταβολή του ποσού των 260.000 ευρώ, το οποίο επιδικάστηκε από το Διοικητικό Εφετείο Πατρών στην οικογένεια του αδικοχαμένου 17χρονου από την Ανδραβίδα, ο οποίος απεβίωσε τον Απρίλιο του 2005 εξαιτίας ιατρικής αμέλειας, όταν εισήχθη στο Νοσοκομείο Αμαλιάδας με μηνιγγίτιδα.

Το χρονικό

Το τραγικό συμβάν σημειώθηκε στις 18 Απριλίου 2005, με τον 17χρονο από την Ανδραβίδα να χάνει την ζωή του αφού προσβλήθηκε από κεραυνοβόλο μηνιγγίτιδα. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που είχε συνταχθεί από την Εισαγγελία Αμαλιάδας και είχε ασκηθεί ποινική δίωξη στον ιατρό για ανθρωποκτονία εξ αμελείας και είχε καταδικαστεί για την συγκεκριμένη κατηγορία, το μεσημέρι της 18ης Απριλίου 2005 ο 17χρονος μεταφέρθηκε από τους οικείους του στο Νοσοκομείο Αμαλιάδας με πυρεξία και έντονο άλγος. Αφού εξετάσθηκε από τον εφημερεύοντα ιατρό της χειρουργικής κλινικής, ο οποίος διαπίστωσε ότι δεν ήταν χειρουργικό το πρόβλημα, παρέπεμψε τον ασθενή για εξέταση και εκτίμηση στο εξωτερικό παθολογικό ιατρείο.

Ο ειδικευμένος παθολόγος, Επιμελητής Α’, ο οποίος εφημέρευε την συγκεκριμένη ημέρα είχε αποχωρήσει από το Νοσοκομείο για την οικία του. Η ειδικευόμενη ιατρός που βρισκόταν στα ιατρεία και εξέτασε τον 17χρονο, η κατάσταση του οποίου είχε επιδεινωθεί και ήταν πιο έντονα τα συμπτώματα, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον εφημερεύοντα ιατρό και τον ενημέρωσε λεπτομερώς για την κατάσταση της υγείας του νεαρού.

Αδιαφόρησε ο ιατρός

Παρά την σοβαρότητα της κατάστασης ο Επιμελητής Α’ δεν μετέβη στο Νοσοκομείο αλλά τηλεφωνικά έδωσε εντολή να εισαχθεί ο 17χρονος στην βραχεία νοσηλεία και να του χορηγηθεί φαρμακευτική αγωγή.

Ωστόσο, στις 16:45 το απόγευμα ο 17χρονος εμφάνισε αιμορραγικά εξανθήματα και επιδεινωνόταν ραγδαία η κατάστασή του, η γιατρός θορυβήθηκε και φοβήθηκε για κεραυνοβόλο μηνιγγίτιδα και ενημέρωσε εκ νέου τον εφημερεύοντα ειδικευμένο, ο οποίος συνέστησε εκ νέου να παραμείνει ο νεαρός στην βραχεία νοσηλεία και ότι θα πήγαινε να τον δει ο ίδιος.

Τελικός, ο ιατρός έφθασε στο Νοσοκομείο στις 6 το απόγευμα και αφού τον εξέτασε αποφάνθηκε ότι ο ασθενής δεν είχε πρόβλημα παθολογικής φύσεως και ότι έπρεπε να εισαχθεί στην χειρουργική κλινική, ισχυριζόμενος ότι επρόκειτο για φλεβοθρόμβωση αριστερού κάτω άκρου ή ίσως για σκωληκοειδίτιδα, αγνοώντας τις επισημάνσεις της ειδικευόμενης ιατρού.

Κλήθηκε εκ νέου χειρουργός, ο οποίος απέκλεισε και πάλι το περιστατικό να ήταν χειρουργικής φύσεως, ωστόσο επειδή ο ειδικευμένος παθολόγος επέμενε ότι το περιστατικό ήταν χειρουργικής φύσεως, αρνούμενος να δει την σοβαρότητα της κατάστασης, ο χειρουργός δέχτηκε να τον παραλάβει στην χειρουργική κλινική προκειμένου να διώξει το περιστατικό άμεσα με ασθενοφόρο για Νοσοκομείο της Πάτρας.

Οι γονείς του νεαρού θορυβημένοι από την ραγδαία επιδείνωση της υγείας του παιδιού τους και αφού είδαν ότι η κατάσταση ήταν εκτός ελέγχου και αντιλαμβανόμενοι την σοβαρότητα αρνήθηκαν την εισαγωγή του 17χρονου στην χειρουργική κλινική και με δικό τους μεταφορικό μέσο μετέφεραν το παιδί στο Νοσοκομείο ‘Άγιος Ανδρέας’ Πατρών περίπου στις 8 το βράδυ.

Κατέληξε στο Νοσοκομείο Πατρών

Εκεί οι γιατροί διαπίστωσαν ότι ο 17χρονος εμφάνιζε βαρύτατο σηπτικό σοκ που εξελισσόταν ραγδαία σε πολυοργανική ανεπάρκεια και με την υποψία ότι επρόκειτο για μηνιγγιτιδοκοκκική μηνιγγίτιδα άρχισε την θεραπεία, ωστόσο ο επειδή η πολυοργανική ανεπάρκεια εξελισσόταν ραγδαία και ο νεαρός δεν ανταποκρινόταν στην θεραπεία, εισήχθη στην ΜΕΘ όπου παρά τις προσπάθειες των γιατρών απεβίωσε στις 3 τα ξημερώματα.

Καταδικάστηκε ο ιατρός

Σε βάρος του γιατρού παθολόγου Επιμελητή Α’ κινήθηκε η ποινική διαδικασία και όπως προαναφέρθηκε και κρίθηκε ένοχος από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αμαλιάδας για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας εξ’ αμελείας και καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 30 μηνών, η οποία ανεστάλη για τρία έτη. Στην συνέχεια η υπόθεση εκδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό από το Τριμελές Εφετείο Πατρών, μετά από έφεση του ιατρού, και με απόφαση που εξέδωσε το 2012 επικύρωσε την απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αμαλιάδας, κηρύσσοντας τον ιατρό ένοχο για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια και τον καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης 30 μηνών, με ανατολή τριών ετών. Να σημειωθεί ότι πριν από μερικά χρόνια ο γιατρός απεβίωσε.

Ηθική δικαίωση

Οι γονείς και η αδελφή του 17χρονου είχαν προχωρήσει στην κατάθεση αγωγής σε βάρος του Νοσοκομείου Αμαλιάδας, διεκδικώντας αποζημίωση για ψυχική οδύνη και δικαιώθηκαν από το Δικαστήριο.

Στην σχετική απόφαση επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι: «Το ιατρικό προσωπικό των Νοσοκομείων θεωρείται, όσον αφορά την υπηρεσία του στο Νοσοκομείο, όργανο αυτού κατά την έννοια των άρθρων 105 και 106 του ΕισΝΑΚ. Συνεπώς από τις παράνομες πράξεις ή παραλείψεις ή υλικές ενέργειες ή παραλείψεις υλικών ενεργειών του προσωπικού αυτού κατά την παροχή ιατρικών υπηρεσιών μπορεί να θεμελιωθεί ευθύνη προς αποζημίωση του Νοσοκομείου όπου λειτουργούν, εφόσον συντρέχουν και οι λοιπές προϋποθέσεις που τάσσουν οι διατάξεις αυτές».