Αρχική Infokids Υγεία Αμερικανοί ερευνητές ισχυρίζονται ότι ο αυτισμός ξεκινάει μέσα στη μήτρα

Αμερικανοί ερευνητές ισχυρίζονται ότι ο αυτισμός ξεκινάει μέσα στη μήτρα

iStock_000004358631LargeΗ Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, αρχής γενομένης από το 2008. Ο αυτισμός είναι μια πολύπλοκη διαταραχή που εμποδίζει την ομαλή ανάπτυξη του ανθρώπου. Εκδηλώνεται πριν από την ηλικία των 3 ετών και διαρκεί για όλη τη ζωή.

Ωστόσο, αμερικανοί επιστήμονες ισχυρίζονται ότι ο αυτισμός θα μπορούσε να ξεκινήσει στην αρχή της εγκυμοσύνης, όταν το παιδί βρίσκεται ακόμα μέσα στη μήτρα. Τα ευρήματά τους δείχνουν ότι η πρώιμη ανάπτυξη του φλοιού του εγκεφάλου -του εξωτερικού στρώματος του νευρικού ιστού - διαταράσσεται στα παιδιά με αυτισμό.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια ανέλυσαν 25 γονίδια στον ιστό του εγκεφάλου νεκρών παιδιών. Ορισμένα από αυτά είχαν αυτισμό και άλλα όχι. Εξέτασαν τα γονίδια που χρησιμεύουν ως βιοδείκτες για διάφορους τύπους κυττάρων στον φλοιό του εγκεφάλου, τα γονίδια που εμπλέκονται στον αυτισμό και διάφορα άλλα γονίδια ελέγχου.

Autism1

“Η οικοδόμηση του εγκεφάλου ενός μωρού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός φλοιού που αποτελείται από έξι στρώματα. Ανακαλύψαμε ορισμένες ενδείξεις αναπτυξιακών διαταραχών αυτών των στρωμάτων του φλοιού στην πλειοψηφία των παιδιών με αυτισμό”, αναφέρει ο καθηγητής νευροχειρουργικής Dr. Eric Courchesne.

Κατά την πρώιμη ανάπτυξη του εγκεφάλου, κάθε φλοιώδες στρώμα αναπτύσσει τις δικές του συγκεκριμένες μορφές κυττάρων, το καθένα με συγκεκριμένα πρότυπα συνδεσιμότητας περιοχών του εγκεφάλου που εκτελούν μοναδικούς ρόλους στην επεξεργασία των πληροφοριών.

Καθώς ένα κύτταρο του εγκεφάλου αναπτύσσεται σε μια συγκεκριμένη στιβάδα με ειδικές συνδέσεις, αποκτά μια ξεχωριστή γενετική υπογραφή. Η μελέτη διαπίστωσε ότι στους εγκεφάλους των παιδιών με αυτισμό, οι βασικοί γενετικοί δείκτες ήταν απόντες στα εγκεφαλικά κύτταρα σε πολλαπλά στρώματα.

Αυτό το ελάττωμα, σύμφωνα με τον Dr. Courchesne, δείχνει ότι το κρίσιμο στάδιο για τη δημιουργία έξι διακριτών στρωμάτων με συγκεκριμένους τύπους κυττάρων του εγκεφάλου -που ξεκινάει στην προγεννητική ζωή- είχε διακοπεί.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.