Αρχική Infokids Υγεία Αμυγδαλεκτομή: Παχαίνει τα παιδιά;

Αμυγδαλεκτομή: Παχαίνει τα παιδιά;

amygdales-sta-paidiaΆρθρο από τον Αδάμο Χατζηπαναγή, Παιδίατρος - Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών

«Το παιδί μου από τότε που αφαίρεσε τις αμυγδαλές και τα κρεατάκια άρχισε να τρώει περισσότερο και έβαλε βάρος». Έχω ακούσει πολλές φορές τη διαπίστωση αυτή από τους γονείς και σχεδόν πάντα τους έβλεπα με δυσπιστία. Μετά όμως από πολλά χρόνια άσκησης της παιδιατρικής έμαθα ότι οφείλουμε εμείς οι γιατροί να ακούμε με προσοχή οτιδήποτε παρατηρούν οι γονείς. Άρχισα λοιπόν να το ερευνώ και διαπίστωσα ότι έχουν μάλλον δίκαιο.

Προσοχή όμως!
Δεν αφαιρούμε τα κρεατάκια και τις αμυγδαλές σε ένα χαμηλού βάρους παιδί γιατί οι γονείς θέλουν το παιδί απλά να βάλει βάρος. Η πληροφορία αυτή είναι σημαντική γιατί θα πρέπει να εντοπίζουμε έγκαιρα εκείνα τα παιδιά που έχουν τη τάση για παχυσαρκία, έτσι ώστε μετά το χειρουργείο να προσέξουν ιδιαίτερα για να μην γίνουν υπέρβαρα ή παχύσαρκα, παρά το γεγονός ότι κάποιες μελέτες υποστηρίζουν ότι τα παχύσαρκα παιδιά μετά το χειρουργείο αφαίρεσης αμυγδαλών και αδενοειδών εκβλαστήσεων δεν παρουσιάζουν αύξηση των βάρους σώματος τους.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Pediatrics μελέτησε 815 έφηβους που χειρουργήθηκαν από το 2007 μέχρι το 2012 για αφαίρεση αμυγδαλών και αδενοειδών εκβλαστήσεων (κρεατάκια). Οι ερευνητές διαπίστωσαν τα ακόλουθα:

  • Τα παιδιά που είναι αδύνατα για την ηλικία τους (βάρος σώματος κάτω από το μέσον όρο) παίρνουν σαφώς περισσότερο βάρος μετά την αφαίρεση αμυγδαλών και αδενοειδών εκβλαστήσεων σε σχέση με τα υπόλοιπα παιδιά.
  • Το ίδιο συμβαίνει και στα μικρότερα σε ηλικία παιδιά σε σχέση με τα μεγαλύτερα σε ηλικία.
  • Δεν παρατηρείται αύξηση του βάρους στα παιδιά που είναι ήδη υπέρβαρα.
  • Στους 18 μήνες μετά την αφαίρεση των αμυγδαλών και αδενοειδών εκβλαστήσεων στα υπό μελέτη παιδιά, αύξησαν κατά μέσον όρο το βάρος τους κατά 6.3 εκατοστιαίες μονάδες στους πίνακες ανάπτυξης βάρους.

Συμπέρασμα:
Τα παιδιά που υποβάλλονται σε αμυγδαλεκτομή, με ή χωρίς αδενοειδοτομή, μπορεί να διατρέχουν κίνδυνο αύξησης του βάρους τους μήνες μετά το χειρουργείο. Γι’ αυτό είναι ορθό να δίνονται οι κατάλληλες συμβουλές από τους γιατρούς τόσο στα παιδιά όσο και στους γονείς. Επίσης, είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι ακόμα δεν ξέρουμε ποια είναι η αιτία που οδηγεί τα παιδιά σε αύξηση του βάρους μετά την αμυγδαλεκτομή.

Αδάμος Χατζηπαναγής
Παιδίατρος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
www.paidiatros.com


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.