Αρχική InfoDad Αν είσαι άνεργος και τσακώνεσαι συχνά κινδυνεύεις από...

Αν είσαι άνεργος και τσακώνεσαι συχνά κινδυνεύεις από...

bigstock-portrait-of-young-angry-man-52068682-760x528Λίγο οι οικονομικές δυσκολίες, λίγο το γεγονός ότι δεν μπορείς να βρεις μια αξιοπρεπή δουλειά και τα νεύρα σου είναι πανταχού παρών. Όλα σου φταίνει και καβγαδίζεις με το παραμικρό. Αν σε αυτές τις λίγες γραμμές διαβάζεις τη καθημερινότητά σου, τότε ρίξε μια ματιά και παρακάτω για να δεις από τι κινδυνεύει η υγεία σου.

Οι ερευνητές του Τμήματος Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, με επικεφαλής τη δρα Ρίκε Λουντ, κατόπιν σχετικής έρευνας που δημοσίευσαν στο περιοδικό επιδημιολογίας "Journal of Epidemiology and Community Health" διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που τσακώνονται συχνά με τους γύρω τους αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου στη μέση ηλικία. Μάλιστα το καμπάνακι κινδύνοι αφορά κυρίως άνεργους άνδρες. 

Η μελέτη έδειξε ότι οι συνεχείς καυγάδες διπλασιάζουν (αύξηση 100%) έως τριπλασιάζουν (αύξηση 200%) τον κίνδυνο να πεθάνει κανείς πρόωρα. Επίσης, οι συνεχείς ανησυχίες και απαιτήσεις εκ μέρους άλλων μελών της οικογένειας αποτελούν παράγοντες αυξημένου κινδύνου (κατά 50% έως 100%) για πρόωρο θάνατο από οποιαδήποτε αιτία. Η ικανότητα κάποιου, χάρη στην προσωπικότητά του, να τα βγάζει καλύτερα πέρα με τις καταστάσεις που προκαλούν στρες, παίζει σημαντικό προστατευτικό ρόλο.

Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι οι άνθρωποι που αγχώνονται περισσότερο από τις συνεχείς απαιτήσεις των συζύγων και παιδιών τους, και γενικότερα όσοι τσακώνονται συχνά με τα άλλα στενά μέλη της οικογένειάς τους, αντιμετωπίζουν αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο για έμφραγμα ή εγκεφαλικό. Οι παλαιότερες μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι η ύπαρξη ενός μεγάλου δικτύου φίλων και γενικότερα κοινωνικής υποστήριξης λειτουργεί θετικά για την υγεία.

Η νέα μελέτη δείχνει ότι ιδίως οι άνδρες ανεβάζουν περισσότερο τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης και της κορτιζόλης (της ορμόνης του στρες) στον οργανισμό τους, όταν εμπλέκονται σε διαπροσωπικές διαμάχες και αγχωτικές καταστάσεις, με συνέπεια να αυξάνεται ο κίνδυνος εμφράγματος ή εγκεφαλικού.

Όταν μάλιστα κανείς είναι και άνεργος, τότε οι καυγάδες γίνονται ακόμη πιο επικίνδυνοι για την υγεία του. Η νέα μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνεργοι (ιδίως οι άνδρες) έχουν σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε σχέση με όσους έχουν δουλειά.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.