Αν υπάρχει ένα Μουσείο που πρέπει να επισκεφθείτε τη φετινή Διεθνή Ημέρα Μουσείων είναι αυτό

“Τι ήταν η Πυρσεία και πώς μεταφέρθηκε το μήνυμα της νίκης του Τρωϊκού Πολέμου στις Μυκήνες μέσα σε μια νύχτα;”, “Μπορεί κανείς να χτίσει επικοινωνία στην άμμο;”, “Πόσα μουσεία μπορούμε να επισκεφτούμε σε 80 λεπτά;”

Αυτές είναι κάποιες μόνο από τις απορίες που έχουν μικροί και μεγάλοι επισκέπτες, όταν βρίσκονται για πρώτη φορά στο εντυπωσιακό Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του Ομίλου ΟΤΕ, το οποίο μάλιστα είχε την τιμή να επιλεγεί φέτος από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) ως Τιμώμενο Μουσείο για το 2018.

Δεν το έχετε επισκεφθεί ακόμα; Η επικείμενη Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών και Κοινωνίας της Πληροφορίας στις 17 και η Διεθνής Ημέρα Μουσείων στις 18 Μαΐου δίνουν την ιδανική αφορμή, αφού για τέσσερις ολόκληρες ημέρες, το Μουσείο θα ανοίξει τις πόρτες του σε όλους όσους θέλουν να γνωρίσουν την ιστορία της επικοινωνίας, από τις πρώτες της εκφάνσεις έως τα… smartphones που κρατάμε στα χέρια μας!

Γιατί πρέπει να επισκεφθείτε το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του Ομίλου ΟΤΕ;

-Γιατί αν υπάρχει ένας τομέας που εξελίσσεται αδιάκοπα τα τελευταία χρόνια ανά τον κόσμο είναι αυτός της επικοινωνίας -σε συνάρτηση με την τεχνολογία της επικοινωνίας. Και αναπόφευκτα είναι και ο τομέας που γοητεύει τα παιδιά, ακόμα και των πιο μικρών ηλικιών, περισσότερο από κάθε άλλον, αφού είναι στη ζωή τους από την πρώτη στιγμή που γεννιούνται.

Σκόπιμα, λοιπόν, το θέμα του ειδικού τετραημέρου στο Μουσείο είναι “Μουσεία και (δια)δίκτυα. Νέες Προσεγγίσεις, νέο Κοινό”, στο πλαίσιο του οποίου θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις, εικαστικά εργαστήρια, θέατρο και μουσειοπαιδαγωγικές δράσεις που χρησιμοποιούν τη δύναμη της τεχνολογίας και απευθύνονται σε μικρούς και μεγάλους, σχολικές ομάδες, οικογένειες και μεμονωμένους επισκέπτες.

-Γιατί η ιστορία της επικοινωνίας είναι στην πραγματικότητα η ιστορία του ανθρώπου. Και το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του Ομίλου ΟΤΕ την αφηγείται εδώ και 28 χρόνια συνδυάζοντας τη δύναμη της τεχνολογίας. Στις μεγάλες στιγμές της, συναντά κανείς τις εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων προκειμένου να καταφέρουν να επικοινωνήσουν, τα επιτεύγματα που έφερε ο ηλεκτρισμός από τους Mορς, Μπέλ και Μαρκόνι, τον τηλέγραφο και το πρώτο καλωδιακό πλοίο «Θαλής ο Μιλήσιος», φτάνοντας σιγά-σιγά στην τηλεφωνία του 19ου και 20ου αιώνα, όπως την έχουμε γνωρίσει και εμείς οι ίδιοι.

Αν δεν είναι συναρπαστική αυτή η πτυχή της ιστορίας για ένα παιδί, τότε ποια μπορεί να είναι;

-Γιατί αποτελεί την ιδανική πρόταση εξόδου με τα παιδιά σας στις 17, 18, 19 και 20 Μαϊου, οπότε και θα πραγματοποιηθούν τα εκπαιδευτικά προγράμματα:

«Φτιάχνω ιστορίες τηλεπικοινωνιών στην άμμο» (για παιδιά 4-7 ετών)

«Διάλεξε την αγαπημένη σου διαδρομή» (για παιδιά 8-16 ετών)

Το εικαστικό εργαστήρι: «Ο γύρος των μουσείων του κόσμου σε 80 λεπτά» (Για μεγαλύτερες ηλικίες και παιδιά 5-13 ετών), καθώς και άλλες δράσεις για όλες τις ηλικίες.

Και όλα αυτά με ελεύθερη είσοδο, αρκεί να διαλέξετε τη μέρα και τη δράση που προτιμάτε και να κρατήσετε την θέση σας εδώ.

Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του Ομίλου ΟΤΕ

Διεύθυνση: Πρωτέως 25, Νέα Κηφισιά, Τηλ. 210 6201999 –210 6201899

Ιστοσελίδα: www.otegroupmuseum.gr, E-mail: otegroup-museum@ote.gr

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 09:00-17:00 (τελευταία είσοδος στις 16:00), καθώς και δύο Κυριακές κάθε μήνα  09:00-16:00 (*στο πλαίσιο των μουσειοπαιδαγωγικών προγραμμάτων)