Αναφιώτικα: Ανακαλύπτουμε το νησί της Αθήνας παρέα με τους Atenistas (5/4)

111722Η ομάδα Πόλις των Atenistas μας προσκαλεί σε μια διαφορετική βόλτα στο κέντρο της πόλης το Σάββατο 5 Απριλίου. Εάν θέλετε να ανακαλύψετε τις άγνωστες πλευρές της πόλης που ζούμε τότε ετοιμαστείτε να γνωρίσετε  ένα ιδιαίτερο κομμάτι της Αθήνας, τον πιο κοντινό οικισμό της πόλης στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, εκεί όπου τα σπίτια μοιάζουν σφηνωμένα στην πλαγιά του Βράχου και συνθέτουν μια «νησιωτική» εικόνα, τα Αναφιώτικα.

Το νησί της Αθήνας

anafiotika_e_IMG_1393_medΤα Αναφιώτικα, χτίστηκαν στη βορειοανατολική πλευρά του βράχου της Ακρόπολης, τη δεκαετία του 1840, από Αναφιώτες οικοδόμους, οι οποίοι έφτασαν στην Αθήνα για να χτίσουν τα ανάκτορα του βασιλιά Όθωνα.  Πρόκειται πραγματικά για μια μικρογραφία νησιού του Αιγαίου όπου συναντάς ακόμα ασβεστωμένες αυλές, χρωματιστά παραθυρόφυλλα και βουκαμβίλιες. Ο οικισμός κατάφερε να επιζήσει σχεδόν αναλλοίωτος μέσα στο χρόνο . Περπατώντας στον οικισμό διαπιστώνεις ότι αυτός συντίθεται από στοιχεία του παρελθόντος. Ιωνικά λείψανα, κεραμικά πλακίδια νεοκλασικών σπιτιών συμπληρώνουν ένα συνοθύλευμα εικόνων και αναμνήσεων.  Η κήρυξη των Αναφιώτικων ως διατηρητέου ιστορικού οικισμού σώζει πολλά κτίσματα. Πολλά που δεν μπορούσαν να συντηρηθούν ή δεν είχαν κληρονόμους πέρασαν στην δικαιοδοσία του Υπουργείου Πολιτισμού. Ωστόσο η έλλειψη πόρων και θέληση τα οδήγησε να είναι ετοιμόρροπα. Σήμερα εναπομένουν περί τα 45 σπίτια. Είναι αξιοσημείωτο ότι οι οφιοειδείς οδοί της περιοχής που οριοθετείται μεταξύ της οδού Στράτωνος και του βράχου της Ακρόπολης, εξακολουθούν να παραμένουν ανώνυμοι.

ahome177 076Σημείο συνάντησης των Atenistas είναι η έξοδος του μετρό «Ακρόπολη» επί της οδού Μακρυγιάννη, για να ανηφορίσουμε μέχρι τα Αναφιώτικα, όπου η Ρωξάνη Καυταντζόγλου, κοινωνική ανθρωπολόγος & συγγραφέας του βιβλίου «Στη σκιά του Ιερού Βράχου – Τόπος και Μνήμη στα Αναφιώτικα”, και ο Χρήστος Παπούλιας, διακεκριμένος αρχιτέκτονας &«εμφυτευμένος» κάτοικος των Αναφιώτικων, θα μιλήσουν για τον οικισμό μέσα από τη δική τους έρευνα και εμπειρία.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει μια ελεύθερη περιήγηση στα Αναφιώτικα με κατάληξη στις 14:00 στον άνω προαύλιο χώρο του Μουσείου Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών επί της οδού Θόλου 5, όπου θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με θέμα το «Σήμερα & Αύριο των Αναφιώτικων», η οποία θα διεξαχθεί με συντονίστρια την Ρωξάνη Καυταντζόγλου και συνομιλητές τον Χρήστο Παπούλια και τον Νίκο Σαχά, κατοίκους των Αναφιώτικων.

44609925Επίσης στα πλαίσια της μέρας θα υπάρχουν παράλληλες εκδηλώσεις:

13:00 – 16:30
Προβολή ντοκυμαντέρ για τα Αναφιώτικα διάρκειας 28΄λεπτά, Μουσείο Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Αίθουσα Εκδηλώσεων.

12:00 – 16:00
Έκθεση φωτογραφίας στην Περιφερειακή Οδό Αναφιώτικων.

13:00 – 14:00 & 15:00 – 16:30
Ξενάγηση στο Μουσείο Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών.