Αρχική InfoBaby Εγκυμοσύνη Αναγκαία η χορήγηση ειδικής ανοσοσφαιρίνης στις γυναίκες με ρέζους αρνητικό που θα τεκνοποιήσουν δεύτερη φορά - Τρέχουμε για να ευαισθητοποιήσουμε

Αναγκαία η χορήγηση ειδικής ανοσοσφαιρίνης στις γυναίκες με ρέζους αρνητικό που θα τεκνοποιήσουν δεύτερη φορά - Τρέχουμε για να ευαισθητοποιήσουμε

shutterstock_84943864

Στα πλαίσια του 4ου Διεθνούς  Συνεδρίου της Ένωσης Ευρωπαϊκών Νεογνολογικών και Περιγεννετικών Εταιρειών (UENPS) (11-14/12) διοργανώνεται  στην Αθήνα, στις 14 Δεκεμβρίου ένας μικρός Μαραθώνιος (από το Κάραβελ μέχρι το Καλλιμάρμαο) για την επισήμανση της αναγκαιότητας τακτικής παρακολούθησης των εγκύων γυναικών από τον γυναικολόγο  σε συνεργασία με το νεογνολόγο.

Ο πρόεδρος του UENPS κύριος Giuseppe Buonocore αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της χορήγησης ειδικής ανοσοσφαιρίνης στις γυναίκες που πρόκειται  να τεκνοποιήσουν για δεύτερη φορά και είναι ρέζους Αρνητικού, λόγω αυξημένου ποσοστού θνητότητας του νεογνού τους.

Ασυμβατότητα ρέζους
Όταν ένα ζευγάρι έχει διαφορετικό ρέζους στην ομάδα αίματός του (δηλαδή ο άνδρας θετικό και η γυναίκα αρνητικό ή αντίστροφα), τότε μιλάμε για ασυμβατότητα ρέζους. Όταν το ρέζους στο αίμα κάποιου είναι θετικό, αυτό σημαίνει ότι τα ερυθρά αιμοσφαίριά του διαθέτουν ένα κοινό αντιγόνο που επικρατεί, το οποίο λέγεται ρέζους (Rhesus, Rh). Όταν δεν υπάρχει αυτό το αντιγόνο, κάνουμε λόγο για ρέζους αρνητικό. Υπολογίζεται ότι περίπου το 85% των ατόμων της λευκής φυλής έχουν ρέζους θετικό και μόνο το 15% αρνητικό

Σε ποιες περιπτώσεις υπάρχει πρόβλημα;

Μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα όταν η μητέρα έχει ρέζους αρνητικό και ο πατέρας θετικό. Αν το έμβρυο κληρονομήσει το αρνητικό ρέζους της μαμάς του δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Αν, όμως, κληρονομήσει το θετικό ρέζους του μπαμπά του, τότε ο οργανισμός της μητέρας, καθώς αναγνωρίζει το ασύμβατο αίμα σαν εισβολέα, μπορεί να του «επιτεθεί». Στην αντίστροφη περίπτωση, όταν η μητέρα έχει ρέζους θετικό και ο πατέρας αρνητικό, δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα.

Ποιες είναι οι συνέπειες στην εγκυμοσύνη;
Αν η έγκυος έχει Rh- και το έμβρυο Rh+ είναι δυνατόν κατά τον τοκετό ερυθρά αιμοσφαίρια του εμβρύου να περάσουν στην κυκλοφορία της μητέρας. Εκείνη τότε θα παράγει αντισώματα κατά των Rh+ ερυθροκυττάρων του νεογνού. Αυτά τα αντισώματα σε μια δεύτερη κύηση της μητέρας με Rh+ έμβρυο θα περάσουν στην κυκλοφορία του εμβρύου και θα καταστρέψουν τα ερυθρά του αιμοσφαίρια. Το έμβρυο όταν γεννηθεί θα πάσχει από τη λεγόμενη «αιμολυτική νόσο των νεογνών» με αναιμία (εξαιτίας της καταστροφής ερυθροκυττάρων από τα αντισώματα της μητέρας), ίκτερο, καρδιακή κάμψη, ηπατοσπληνομεγαλία κ.ά.

Όταν όμως πρόκειται για την πρώτη εγκυμοσύνη της γυναίκας, δεν υπάρχει πρόβλημα, αφού ο οργανισμός της δεν θα δημιουργήσει αντισώματα ενάντια στον παράγοντα ρέζους μέχρι το αίμα της να έρθει σε επαφή με αυτό του μωρού, όπως στη διάρκεια του τοκετού αλλά και στην περίπτωση αποβολής ή άμβλωσης. Τα αντισώματα αυτά δεν προκαλούν προβλήματα στην ίδια, αλλά θα στραφούν ενάντια στο επόμενο έμβρυο που θα κυοφορήσει -εφόσον κι αυτό έχει Rh+. Ο λόγος είναι ότι αυτή τη φορά τα υπάρχοντα στο αίμα της μητέρας αντισώματα ακολουθώντας αντίθετη πορεία θα περάσουν μέσω του πλακούντα στην κυκλοφορία του αίματος του εμβρύου και μπορεί να προκαλέσουν από ελαφρό ίκτερο, μέχρι λιγότερο ή περισσότερο σοβαρές βλάβες.

Σπάνιες περιπτώσεις, κατά τις οποίες το αίμα του πρώτου εμβρύου μπορεί να έρθει σε επαφή με αυτό της μητέρας είναι η αποκόλληση ή κατά την παρακέντηση. Στις περιπτώσεις αυτές, αν η μητέρα έχει πράγματι ρέζους αρνητικό και ο πατέρας θετικό, θα πρέπει να χορηγηθεί στη μητέρα ένεση ανοσοσφαιρίνης Rh, για να μην αναπτυχθούν αντισώματα που θα «επιτεθούν» στο έμβρυο, ανεξάρτητα από το ρέζους που αυτό θα έχει.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.