Αρχική InfoMommy Σχέσεις ΑΝΑΪΣ ΝΙΝ: Μόνος σου δημιουργείς τον κόσμο στον οποίο θες να ζήσεις!

ΑΝΑΪΣ ΝΙΝ: Μόνος σου δημιουργείς τον κόσμο στον οποίο θες να ζήσεις!

1

«Γιατί κάποιος γράφει; Αυτή  είναι μια ερώτηση που μπορώ να απαντήσω εύκολα, έχοντας ήδη απευθύνει αυτή την ερώτηση στον εαυτό μου.

Πιστεύω ότι κάποιος γράφει γιατί  πρέπει να δημιουργήσει έναν κόσμο στον οποίο να μπορεί να ζήσει. Εγώ δεν θα μπορούσα να ζήσω σε οποιοδήποτε από τους κόσμους που προσφέρονται για μένα - τον κόσμο των γονιών μου, τον κόσμο του πολέμου, τον κόσμο της πολιτικής. Έπρεπε να δημιουργήσω έναν κόσμο δικό μου, ένα κλίμα, μια χώρα, μια ατμόσφαιρα στην οποία θα μπορούσα να αναπνεύσω, να  βασιλεύω και να αναδημιουργήσω τον εαυτό μου, όταν καταστράφηκε από τους ζωντανούς. Αυτό, πιστεύω, είναι ο λόγος για κάθε έργο τέχνης».

Η Αναΐς Νιν , 21 Φεβρουαρίου 1903 - 14 Ιανουαρίου 1977, ήταν Γαλλίδα συγγραφέας, ταξιδεύτρια και δοκιμιογράφος. Έγινε περισσότερο γνωστή μέσα από την έκδοση των ημερολογίων της. Ξόδεψε πάνω από 40 χρόνια, στο μεγάλο ταξίδι της αυτογνωσίας κι έγινε πασίγνωστη για τούτο ακριβώς. Πίστευε πως την ελευθερία μας τη χαρίζει μόνο το μακρύ κι επίπονο ταξίδι προς την αυτογνωσία.

Μέχρι το 1960, παρέμενε σχετικώς άγνωστη, μέχρι που δημοσίευσε τα Ημερολόγιά της, έργο που λογίζεται ως πρωτόλειο, δεδομένου ότι άρχισε να το κρατά από τα 11 της. Το δημοσιευμένο κομμάτι από αυτά -δέκα ολόκληροι τόμοι-, καλύπτει τις χρονιές από το 1934 μέχρι το 1974, όπου εμφανίζεται ανάγλυφα η πορεία της ως γυναίκας και καλλιτέχνιδος, με μια διαύγεια και διορατικότητα, ως προς τις αναλύσεις, αξιοθαύμαστη.

Anais-Nin-Quotes-2

Το βιβλίο τής Αναΐς Νιν «Χένρι και Τζουν» (εκδόσεις Σμίλη) αναφέρεται στην περίοδο όπου ο Μίλερ έγραφε τον «Τροπικό του Καρκίνου» και έδωσε θέμα και τίτλο σε ταινία του Φίλιπ Κάουφμαν.

Η συγγραφέας τού «Venus Erotica» κρατούσε σημειώσεις από την ηλικία των 11 ετών ως τον θάνατό της, το 1977. Έλεγε μάλιστα ότι το ημερολόγιο είναι το «ναρκωτικό» της. Περιγράφει με άνεση την ερωτική της ζωή, μιλά για όλους τους άντρες που γνώρισε΄.

Στα μικρά τετράδια, που έκρυβε επιμελώς, περιγράφεται πώς ο Χένρι Μίλερ της μαθαίνει να απολαμβάνει τον έρωτα (παρ' όλο που είναι παντρεμένη με τον Αμερικανό Ούγκο Γκάιλερ).

Τα ημερολόγιά της, έχουν εκδοθεί σε 8 τόμους.

Είπε..

-Πόσο λάθος είναι για μια γυναίκα να περιμένει έναν άντρα να φτιάξει τον κόσμο που θέλει, αντί να τον δημιουργήσει μόνη της.

- Η μόνη ανωμαλία είναι η ανικανότητα να ερωτευθείς.

-Μην ψάχνεις το γιατί -στην αγάπη δεν υπάρχει γιατί ούτε λογική ούτε εξήγηση ούτε λύση.

-Τα πράγματα δεν τα βλέπουμε όπως είναι, τα βλέπουμε όπως εμείς είμαστε.

-Η χειρότερη στιγμή των ασθενών μου ήταν όταν ανακάλυπταν ότι ήταν κύριοι της τύχης τους. Δεν ήταν πια θέμα καλής ή κακής τύχης. Όταν δεν μπορούσαν πια να κατηγορήσουν τη μοίρα, απελπίζονταν.

-Η ζωή συρρικνώνεται ή μεγεθύνεται σε αναλογία με το θάρρος του καθενός.

-Αναβάλλω τον θάνατο ζώντας, υποφέροντας, κάνοντας λάθη, ρισκάροντας, δίνοντας, χάνοντας.

-Πέταξε τα όνειρά σου στο άπειρο σαν χαρταετό, και δεν ξέρεις τι θα φέρουν πίσω, μια καινούργια ζωή, έναν καινούργιο φίλο, μια καινούργια αγάπη ή μια καινούργια χώρα.

-Αυτός δεν χρειάζεται όπιο. Έχει το χάρισμα της ονειροπόλησης.

Πηγές

tovima.gr

wikipedia

britannica.com

indiawrites.org


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.