- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Ανακαλύψαμε τα εστιατόρια χωρίς καπνό που μπορείτε να φάτε με τα παιδιά σας

Μπορεί η απαγόρευση της 1ης Ιουλίου του 2009 να ήταν ρητή, όμως 6,5 χρόνια μετά υπάρχει ακόμα κόσμος που αναζητά εστιατόρια όπου μπορεί να απολαύσει το φαγητό του, χωρίς να «απολαμβάνει» συγχρόνως τον καπνό από το τσιγάρο του πελάτη στο διπλανό τραπέζι. Το πρόβλημα δε, γίνεται ακόμα χειρότερο όταν μιλάμε για οικογένειες που ψάχνουν απεγνωσμένα χώρους «φιλικούς» προς τα παιδιά τους. Κι όλα αυτά, επειδή υπάρχουν ακόμα ιδιοκτήτες εστιατορίων που παραβλέπουν το νόμο, είτε επιτρέποντας ολοκληρωτικά το κάπνισμα στο μαγαζί – αντικαθιστώντας «για τα μάτια του κόσμου» το τασάκι στο τραπέζι – είτε χωρίζοντας το χώρο σε «καπνιζόντων» και «μη καπνιζόντων», χωρίς όμως να υπάρχει επί της ουσίας εμφανής διαχωρισμός.

Κάνοντας μια μικρή αναζήτηση στο διαδίκτυο, ανακάλυψα ότι έχει δημιουργηθεί μια ολόκληρη κοινότητα γύρω από το σημαντικό αυτό ζήτημα. Στο Facebook μπορεί κανείς να επιλέξει από μια πλήρως ενημερωμένη λίστα με εστιατόρια στην Αθήνα που σέβονται τους μη καπνιστές και το σχετικό νόμο, ενώ υπάρχει διαθέσιμη και εφαρμογή για κινητά Androidπου μάς επιτρέπει να βρούμε γρήγορα το πιο κοντινό εστιατόριο μη καπνιστών όπου κι αν βρισκόμαστε!

Το infowoman.gr [1] έψαξε και βρήκε ορισμένα από τα εστιατόρια που επιτρέπουν σε μη καπνιστές, σε άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, σε εγκύους και μικρά παιδιά να αναπνέουν ελεύθερα, καθώς απολαμβάνουν το γεύμα τους!

«Το εστιατόριο άνοιξε τον Αύγουστο του 2011 και ένα χρόνο μετά τέθηκε σε ισχύ η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Μόλις μας ενημέρωσαν ότι η διάταξη έφτασε στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, αμέσως ξεκινήσαμε να εφαρμόζουμε το μέτρο», αναφέρει στο infowoman.gr ο Στέφανος Σαράντος, ιδιοκτήτης και chef του εστιατορίου Pastabar στη Νέα Φιλαδέλφεια. Προς μεγάλη μας έκπληξη ο κος Σαράντος επισημαίνει ότι κάθε άλλο παρά δυσαρεστημένοι είναι οι πελάτες του καταστήματος από την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου: «Από τις πρώτες κιόλας μέρες δεν υπήρξαν παράπονα. Το ποσοστό δυσαρέσκειας είναι πολύ μικρό, αφού όχι μόνο εκείνοι που δεν καπνίζουν αλλά και οι καπνιστές επιθυμούν μια καλύτερη ατμόσφαιρα κατά τη διάρκεια του γεύματος, χωρίς να τους ενοχλεί ο καπνός από το τσιγάρο του διπλανού. Η πελατεία μας αυξήθηκε ιδιαίτερα όσον αφορά οικογένειες με παιδιά, ακόμα και μερικών μηνών, που επιλέγουν το Pastabar για να απολαύσουν το γεύμα τους».

Pastabar – Trattoria
Λεωφόρος Δεκελείας 136, Ν. Φιλαδέλφεια
Τηλ: 21 3005 5519
www.pastabarathens.com [2]
www.facebook.com/Pastabar [3]

«Στη νομοθεσία δεν αναφέρεται χώρος μη καπνιζόντων, όπως παλαιότερα. Και να θέλουμε να επιτρέψουμε το κάπνισμα, πλέον δεν γίνεται. Από την πρώτη νομοθεσία του 2002 που απαγόρευε το κάπνισμα, ήμασταν αρκετά διστακτικοί και συνηθίζαμε να ρωτάμε στις κρατήσεις αν οι πελάτες καπνίζουν ή όχι. Ύστερα, το δεύτερο και πιο σκληρό μέτρο του 2009 το εφαρμόσαμε κανονικά», αναφέρει η Εύα Λαμπράκη, υπεύθυνη του εστιατορίου Κατσούρμπος στο Παγκράτι. «Υπάρχουν ορισμένοι πελάτες που απαιτούν να καπνίσουν, έχουν το θράσσος κι ανάβουν τσιγάρο ενώ γνωρίζουν ότι απαγορεύεται. Τους ενημερώνουμε ευγενικά ότι δεν μπορούν να καπνίσουν, διαφορετικά θα είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν το πρόστιμο, το οποίο πληρώνει πλέον και ο καπνιστής και ο ιδιοκτήτης του καταστήματος. Εμείς έχουμε δημιουργήσει μια πολύ θετική εντύπωση σε οικογένειες με παιδιά ή σε εγκύους και μας αναφέρουν γι αυτή την επιλογή μας. Προσπαθούμε να μην υπάρχουν παράπονα από κανέναν».

Κατσούρμπος – Κρητική ταβέρνα
Αμύντα 2, Παγκράτι
Τηλ: 210 7222 167-8
www.katsourbos.gr [4]
www.facebook.com/Katsourbosgr [5]

Διαβάστε τη συνέχεια στο infowoman.gr [6]