Αρχική Infokids Διατροφή & Fitness Ανακαλύψτε την κρυμμένη ζάχαρη στα τρόφιμα. Τι τρώνε στ΄αλήθεια τα παιδιά μας;

Ανακαλύψτε την κρυμμένη ζάχαρη στα τρόφιμα. Τι τρώνε στ΄αλήθεια τα παιδιά μας;

shutterstock_2900339Από την ώρα που θα γεννηθεί ένα παιδί στην σύγχρονη δυτική κοινωνία, η πρώτη μέριμνα είναι η διατροφή, παράλληλα με την εξασφάλιση της καλής υγιεινής και ιατρικής παρακολούθησης τονίζει η κ. Κάτια Ρωμανού, οδοντίατρος.  Ο παιδίατρος αναλαμβάνει το ρόλο του βασικού συμβούλου της οικογένειας για την διατροφή του βρέφους και του νηπίου αργότερα, συστήνοντας ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο πλούσιο στις βασικές ομάδες τροφών (πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, φρούτα και λαχανικά, γαλακτοκομικά).

Πολλές φορές όμως, άλλα η επιστήμη κελεύει και «άλλαι αι βουλαί» των νηπίων και φυσικά των εμπόρων που επιβάλλονται στο κοινό με την διαφήμιση. Συχνά τα βρέφη έχουν ανορεξία, ενοχλήσεις από κολικούς, από ανατολή δοντιών, αδιαθεσίες, κ.α. Τότε το ημερήσιο πρόγραμμα διατροφής ανατρέπεται. Στο εμπόριο υπάρχουν όλα τα «αντίδοτα» σπέυδει να μας ενημερώσει η κα Ρωμανού. Ροφήματα για τους κολικούς (πλούσια σε ζάχαρη), γλυκά μπισκοτάκια για τα πρώτα δοντάκια, μεγάλη ποικιλία από ειδικές κρέμες γάλακτος και διατηρημένα φρούτα για να εμπλουτίζεται η γεύση του μωρού και να μην έχει ποτέ … ανορεξία . Ας θυμηθούμε ακόμα τη διάθεση της ευρείας οικογένειας (παππούδες, γιαγιάδες) να γιορτάσουν το πρώτο δοντάκι του μωρού φτιάχνοντας σπιτικό γλυκό, το οποίο βέβαια πρώτα δοκιμάζει το βρέφος «τιμής ένεκεν».

Μερικές λανθασμένες αντιλήψεις

Δεν είναι ακόμα μακριά η αντίληψη αρκετών γιαγιάδων ότι η ζάχαρη δυναμώνει τα κόκκαλα του παιδιού ή ότι τα ροφήματα υπέρτονα σε ζάχαρη ή μέλι ανακουφίζουν από το κρυολόγημα. Επειδή λοιπόν ο σκοπός του ευ ζειν του παιδιού αγιάζει τα μέσα, βλέπουμε παιδιά με πολυτερηδονισμό από την ηλικία των 18 μηνών, που οφείλεται σε παρατεταμένη χρήση μπιμπερό με γάλα ή ζαχαρούχα αφεψήματα (τσάϊ, χαμομήλι, κ.α.) κυρίως κατά την νύχτα, ή ακόμα πιπίλα βουτηγμένη σε ζάχαρη ή μέλι για ηρεμιστικό.

Ας σημειώσουμε επίσης ότι η κατανάλωση βρεφικής κρέμας, πέραν της βρεφικής ηλικίας ή από παιδιά με ειδικές ανάγκες (δυσκολία μάσησης) είναι γεύμα άκρως τερηδονογόνο, αν δεν ακολουθεί επιμελές βούρτσισμα των δοντιών αμέσως μετά. Πολύ διαδεδομένη είναι ακόμα η αντίληψη ότι το παιδί δεν χρειάζεται να πλένει τα δόντια του μέχρι να πάει στο σχολείο, δηλ. μέχρι την ηλικία των 6-7 ετών. Η αντίληψη αυτή σχετίζεται με την αναγνώριση της ανάγκης βουρτσίσματος των μονίμων δοντιών που αρχίζουν να ανατέλλουν σ΄αυτήν την ηλικία, παραγνωρίζοντας εντελώς την ανάγκη υγιεινής ή και θεραπείας των νεογιλών δοντιών (ας σημειωθεί ότι τους νεογιλούς γομφίους το παιδί τους αλλάζει στα 11-12 χρόνια και όχι στα 6-7 που αλλάζει τους κοπτήρες).

Την αντίληψη αυτή δυστυχώς συμμερίζεται και μεγάλη μερίδα του ιατρικού κόσμου. Έτσι ο παιδίατρος επιφορτίζεται με έναν ακόμη σημαντικό ρόλο, αυτόν της ενημέρωσης των γονιών για την σημασία της διατήρησης των νεογιλών δοντιών στο στόμα μέχρι την φυσιολογική τους απόπτωση.

eating-healthy-for-healthy-hairΣτην προσχολική ηλικία είναι αρκετά τα παιδιά που φοιτούν σε παιδικούς σταθμούς και τρώνε εκεί 2-3 γεύματα (πρωϊνό, κολατσιό στις 10-11 π.μ. και μεσημεριανό). Τις περισσότερες φορές τα γεύματα αυτά περιλαμβάνουν μαρμελάδα, κέϊκ, γλυκά μπισκότα και γλυκό για επιδόρπιο. Ούτε λόγος βέβαια για οδοντόβουρτσα. Θεωρείται πρακτικά πολύ δύσκολο, άλλωστε οι δασκάλες να επιβλέπουν και την στοματική υγιεινή των παιδιών, πράγμα που είναι δραστηριότητα ρουτίνας στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες. Με λίγη εκπαίδευση θα μπορούσαν και στην Ελλάδα οι νηπιαγωγοί να επιτελέσουν με επιτυχία αυτό το έργο.

Όσο για τα παιδιά που μένουν στο σπίτι κατά την νηπιακή ηλικία, αυτά απολαμβάνουν περισσότερο από τον καθένα το κουλουράκι που συνοδεύει τον καφέ της μαμάς ή της γιαγιάς, τα γλυκά και τα σοκολατάκια στο μπολ του σαλονιού που προορίζονται για τους επισκέπτες, και βέβαια έχουν συχνά την ευκαιρία να γεμίζουν το καλάθι του σούπερ-μάρκετ με λιχουδιές εφόσον συνοδεύουν την μαμά στα ψώνια, και η μαμά δεν μπορεί βέβαια να τους αντισταθεί.

Κατά την σχολική ηλικία οι συνήθειες αλλάζουν ραγδαία. Το άγχος του πρωϊνού ξυπνήματος δημιουργεί ανορεξία για πρωϊνό γεύμα και έτσι συχνά το γάλα μετατρέπεται σε σοκολατούχο.

Το μεσημέρι η επιστροφή από το σχολείο περιλαμβάνει στάση στο περίπτερο για την καθημερινή σοκολάτα, η οποία πολλές φορές καταναλώνεται επί τόπου, πριν από το μεσημεριανό γεύμα, οπότε η ποσότητα του φαγητού μειώνεται στο ελάχιστο. Και το απόγευμα, αφού το παιδί δεν έφαγε ένα επαρκές μεσημεριανό, συμπληρώνεται το διαιτολόγιό του με κέϊκ, κρουασάν, ψωμί με μαρμελάδα, μέλι και άλλα τερηδονογόνα σνακς.

Στην εφηβεία τα πράγματα αλλάζουν πάλι και γίνονται ακόμη πιο δύσκολα και ανεξέλεγκτα. Ο έφηβος που αρχίζει να βγαίνει με φίλους, θα φάει κυρίως φαστ φουντ και όλα τα διαφημιζόμενα τερηδονογόνα σνακς. Του γονιού και του γιατρού πλέον δεν τους πέφτει λόγος. Η υγιεινή μειώνεται κατακόρυφα και η αντίδραση σε οποιαδήποτε συμβουλή για φυσική διατροφή κορυφώνεται. Η απόλαυση της γεύσης και η ταύτιση με τους συνομηλίκους (πάντα προς το χειρότερο, ή καλλίτερα προς το αντίθετο της γνώμης των γονιών) έχουν τον πρώτο και καθοριστικό λόγο. Έτσι καταλήγουμε να έχουμε τερηδόνα στα μόνιμα δόντια μόλις ανατείλουν και σε εφήβους που φοράνε σιδεράκια δημιουργείται ουλίτιδα και τερηδόνα πριν το τέλος ακόμα της ορθοδοντικής θεραπείας.

Unhealthy-HabitsΟ κανόνας και οι εξαιρέσεις του

Ισχύουν άραγε αυτά για όλα τα παιδιά; Για άλλα λιγότερο και για άλλα περισσότερο, ναι, ισχύουν. Είναι ένα είδος κουλτούρας της παιδικής και εφηβικής ηλικίας, η οποία λαβαίνει χώρα στο πλαίσιο της αλλαγής της οικογενειακής και κοινωνικής δομής στις μέρες μας. Όσα μέχρι τώρα περιγράψαμε δεν είναι παρά διαπιστώσεις που κάνουμε καθημερινά κατά την άσκηση της οδοντιατρικής για παιδιά επισημαίνει με νοήμα η κα Ρωμανού. Καθημερινές παρατηρήσεις και μαρτυρίες των γονιών . Έτσι κάθε οικογένεια έχει κάτι να αναγνωρίσει που αφορά και το δικό της παιδί.

Η ανάγκη να ανακαλύψουμε την κρυμένη ζάχαρη στην διατροφή κάθε παιδιού αυξάνεται, καθώς αυξάνονται οι υποχρεώσεις της εργαζόμενης μητέρας η οποία καταφεύγει σε εύκολες λύσεις διατροφής αλλά και με την πληθώρα των τόσο ελκυστικών προϊόντων που καθημερινά κατακλύζουν το εμπόριο και διαφημίζονται στην τηλεόραση.

Χρειάζεται κάθε γονιός να αξιολογεί τι τρώει το παιδί του καθημερινά και να γνωρίζει αν ένα προϊόν περιέχει ζάχαρη. Σε όλες τις συσκευασίες τροφίμων αναγράφεται πλέον η περιεκτικότητα των συστατικών, π.χ. ζάχαρη, αλεύρι, κακάο, κ.α. Πρέπει να μάθουμε να διαβάζουμε τι περιέχουν τα κουτιά που αγοράζουμε. Λέμε κρυμμένη ζάχαρη, για να τονίσουμε, όχι ότι η ζάχαρη είναι αόρατη, αλλά για να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε και να συνειδητοποιούμε πόσες φορές την ημέρα και με ποιόν τρόπο ένα παιδί εκτίθεται στην τερηδονογόνο δράση των διαφόρων τροφών (από την καραμέλα και το μπισκοτάκι μέχρι το σοκολατούχο γάλα, τους χυμούς και τα αναψυκτικά). Πολλές φορές οι γονείς θεωρούν ότι αν το παιδί φάει «λίγη» καραμέλα, «ένα» μπισκότο, ή «ένα» κομματάκι σοκολάτα, αυτό δεν βλάπτει. Εστιάζουν δηλαδή στο ότι η τερηδονική προσβολή είναι ανάλογη της ποσότητας. Αυτό είναι μια λανθασμένη αντίληψη. Η δημιουργία τερηδόνας δεν εξαρτάται από τη ποσότητα του γλυκού αλλά από την συχνότητα κατανάλωσής του. Με άλλα λόγια, ένα κομματάκι σοκολάτας κάνει την ίδια ζημιά που κάνουν πέντε σοκολάτες, αν φαγωθούν όλες μαζί (την ίδια χρονική στιγμή).

Η παραμικρή ποσότητα ζαχαρώδους τροφής, θέτει σε λειτουργία τον μηχανισμό δημιουργίας τερηδόνας που δεν είναι τίποτε άλλο από τη γνωστή εξίσωση:

Δόντι + Μικρόβια σάλιου + Ζάχαρη (σε υγρή ή στερεά μορφή) = ΤΕΡΗΔΟΝΑ.

Η ζάχαρη των τροφών των παιδιών είναι τις περισσότερες φορές κρυμμένη, όχι γιατί δεν την βλέπουμε τονίζει η κα Ρωμανού, αλλά γιατί δεν την συνειδητοποιούμε ότι υπάρχει και δεν αξιολογούμε ότι βλάπτει.Πολλοί γονείς στενοχωριούνται και απορούν: Μα παιδιά είναι, δεν θα φάνε καθόλου γλυκά; Η απάντηση σ’ αυτό είναι: Και βέβαια θα φάνε γλυκά, μπορούν μάλιστα να μην στερηθούν τίποτα, αλλά δεν θα τα φάνε ανεξέλεγκτα σε ποσότητα, συχνότητα και με έλλειψη βουρτσίσματος. Η καλύτερη ώρα για να φάει κανείς ένα γλυκό είναι αμέσως μετά το κύριο γεύμα, οπότε θα φάει μικρότερη ποσότητα από αυτήν που θα έτρωγε αν ήταν να χορτάσει με το γλυκό και με την προϋπόθεση ότι έχει την συνήθεια να βουρτσίζει τα δόντια του αμέσως μετά το γεύμα. Το γλυκό πρέπει να τρώγεται όλο μαζί και όχι λίγο λίγο.

dental-careΚαι με τις γιορτές τι γίνεται; Ε, κάθε κανόνας έχει και την εξαίρεσή του. Άλλωστε δεν έχουμε κάθε μέρα γιορτή!! Η καθημερινή ρουτίνα διατροφής και στοματικής υγιεινής είναι που κάνει τη διαφορά και είναι αυτή που βάζει τις βάσεις της καλής υγείας μακροχρόνια επισημαίνει η κα Ρωμανού.

«Μέτρον ΄Αριστον»

Η καθημερινή κατανάλωση γλυκών στο ημερήσιο πρόγραμμα του παιδιού όταν γίνεται με σταθερότητα και συνέπεια, επιτυγχάνεται πιο εύκολα και ομαλά απ’ ότι μπορεί αν φανταστεί κανείς. Ο έλεγχος της διατροφής από την πλευρά της οδοντιατρικής πρόληψης είναι ένας στόχος απόλυτα εφικτός ακόμα και για τα παιδιά με φυσικές δυσκολίες και ιδιαιτερότητες όπως είναι τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Είναι ένας στόχος στα μέτρα κάθε οικογένειας και ένας στόχος που αξίζει να επιτευχθεί.

Σ’ αυτήν την προσπάθεια είναι απαραίτητο τα παιδιά να έχουν την υποστήριξη των γονιών ψυχικά και πρακτικά συμβουλεύει η ειδικός. Οι γονείς πρέπει να βοηθούν τα παιδιά καθημερινά στη υλοποίηση της πρόληψης και να είναι δίπλα τους με κατανόηση και αγάπη, δημιουργώντας πάνω απ’ όλα τις κατάλληλες θετικές συνθήκες. Π.χ. δεν μπορούμε να απαγορεύουμε στα παιδιά να τσιμπολογούν γλυκά όταν στο σαλόνι υπάρχει μόνιμα το μπολ με τα σοκολατάκια και τις καραμέλλες. Δεν μπορούμε να περιμένουμε ένα παιδί αν πειθαρχήσει και να μην υποκύψει στους πειρασμούς που εμείς οι ίδιοι βάζουμε μπροστά του. Αυτό είναι το λιγότερο άδικο γι’ αυτά.

«Μέτρον άριστον» λοιπόν κατά την αρχαία σοφή ρήση και στην κατανάλωση των γλυκών, και όχι μόνο. Αν θέλουμε να έχουμε με τα παιδιά μας μια σχέση εμπιστοσύνης και υποστήριξης και αν δεν θέλουμε να μετράμε σφραγίσματα από πολύ νωρίς στα παιδικά στοματάκια.

Το όμορφο και γερό στόμα είναι ένα δώρο ζωής που μπορούμε με λίγη καλή θέληση και προσπάθεια να προσφέρουμε στα παιδιά μας.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.