Αρχική Infokids Αποδράσεις Ταξίδια Ανακαλύπτουμε τις ομορφιές της Σύρου

Ανακαλύπτουμε τις ομορφιές της Σύρου

συρος2

Την έχουν αποκαλέσει «Αρχόντισσα» των Κυκλάδων. Κατά πως φαίνεται, δικαίως. Γιατί η Σύρος ή Σύρα έχει «γράψει» την ιστορία της από πολύ παλιά, μια ιστορία που έχει αποτυπωθεί στην κουλτούρα των κατοίκων της και στο ύφος της αρχιτεκτονικής των σπιτιών της και των δημόσιων χώρων της.
Καθώς το πλοίο στρίβει για να πιάσει το λιμάνι στην Ερμούπολη, η εικόνα μπροστά σου σε μαγεύει. Μια μικρή πολιτεία κτισμένη αμφιθεατρικά πάνω σε δυο λόφους, παραδοσιακή και μεγαλόπρεπη, καθολική και ορθόδοξη, να συνενώνει διαφορετικούς πολιτισμούς σε ένα θεσπέσιο χαρμάνι.

συρος8

Το πρώτο πράγμα που θα αντικρίσετε μόλις το πλοίο μπει στο λιμάνι του νησιού είναι οι δύο λόφοι που στέκονται επιβλητικά πάνω από την Ερμούπολη. Αριστερά ο λόφος της Άνω Σύρου (με τον καθολικό Ναό του Σαν Τζώρτζη να δεσπόζει στο υψηλότερο σημείο του) και δεξιά της Ανάστασης, με την ομώνυμη εκκλησία στην κορυφή του.

συρος4

Ερμούπολη, η ξελογιάστρα
Η Ερμούπολη είναι μια αστική αρχόντισσα. Δίχως αμφιβολία. Πρωτεύουσα του νησιού και των Κυκλάδων, δημιουργείται το 1821 από τους πρόσφυγες που έρχονται στο νησί από τη Μικρά Ασία, τη Χίο, την Κάσο, τα Ψαρά και την Κρήτη. Ονομάζεται έτσι, από τους πρώτους οικιστές της πόλης, προς τιμή του αρχαίου θεού του εμπορίου Ερμή.
Η εξέλιξή της σε μεγάλο εμπορικό κέντρο είναι ταχύτατη. Σύντομα αποτελεί το σημαντικότερο λιμάνι της Ανατολικής Μεσογείου. Το 1823 ιδρύεται το πρώτο νοσοκομείο της Ελλάδας. Το 1833 γίνεται πρωτεύουσα του Νομού και ιδρύεται το πρώτο στην Ελλάδα Γυμνάσιο από το Νεόφυτο Βάμβα, στο οποίο αργότερα θα φοιτήσει και ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Πολλά ναυπηγεία δημιουργούνται, στα οποία δουλεύουν περίπου 2.000 άτομα και κατασκευάζονται σχεδόν 80 πλοία το χρόνο. Στη Σύρο κατασκευάζεται το πρώτο ελληνικό ατμόπλοιο, το 1854. Αλλά και κοινωνική ζωή ζωηρότατη έχει να επιδείξει το νησί, με λέσχες, συλλόγους, εκθέσεις ζωγραφικής, κινηματογράφο και θέατρο και τις κυρίες της πρωτεύουσας να φορούν τα ωραιότερα μοντέλα άρτι αφιχθέντα από το Παρίσι.
Μια βόλτα που δεν θα παραλείψετε είναι στα Βαπόρια, πάνω από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Η επιβλητική συνοικία με τα αρχοντικά που αγναντεύουν το πέλαγος και γεύονται την αρμύρα του κύματος είναι η πιο πλούσια περιοχή της πόλης και μία από τις ωραιότερες.

συρος5

Βόλτα στην Άνω Σύρο
Μικρά κατάλευκα σπιτάκια διαμορφώνουν μια εντελώς διαφορετική εικόνα από αυτή που σχημάτισε ο επισκέπτης πριν λίγο περπατώντας ανάμεσα στα νεοκλασικά σπίτια της Ερμούπολης. Ο οικισμός που θα δείτε εδώ, κυκλαδίτικης ομορφιάς, είναι ο πρώτος οικισμός που δημιουργήθηκε στο νησί και έχει κτιστεί με τέτοιο τρόπο ώστε οι κάτοικοι να αισθάνονται ασφαλείς από τις επιδρομές των πειρατών.

συρος7

Γαλησσά και Nτελαγκράτσια
Εδώ θα βρείτε μερικές από τις πιο όμορφες παραλίες των Κυκλάδων, ανάμεσά τους η Ποσειδωνία, ο Μέγας Γιαλός και ο Φοίνικας στη νότια ακτή, η Αζόλιμνος και η Βάρη στα νοτιοανατολικά, και ο τραγουδισμένος Γαλησσάς και η Κίνη στη δυτική ακτή.

συρος9

Αξιοθέατα
Η Πλατεία Μιαούλη, με τον ανδριάντα του Ανδρέα Μιαούλη (1889) στο κέντρο και την μαρμάρινη εξέδρα της μουσικής (1907) με ανάγλυφες παραστάσεις του Απόλλωνα και των Μουσών.
Το Δημαρχείο. Το επιβλητικότερο κτίριο της Σύρου, χρειάστηκε 22 χρόνια για να τελειώσει. Θεμελιώθηκε το 1876 και ολοκληρώθηκε το 1898. Αρχιτέκτονας ήταν ο Ερνέστος Τσίλερ και δήμαρχος τότε, ο Δ. Βαφειαδάκης. Είναι ανοικτά για το κοινό τα πρωινά και ορισμένες φορές Σαββάτο και Κυριακή.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο, φιλοξενείται στην Βορειοδυτική πλευρά του Δημαρχείου, με είσοδο από την οδό Εμμ. Μπενάκη. Εκεί εκτίθενται διάφορα ευρήματα από πρωτοκυκλαδικά έως βυζαντινά. Είναι ανοικτά Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή 8:30 πμ. - 3:00 μμ. Η είσοδος είναι ελεύθερη και το τηλέφωνά του 88487.
Το Ιστορικό Αρχείο Κυκλάδων, στεγάζεται στον πρώτο όροφο του μεγάρου Λαδόπουλου, στα αριστερά του Δημαρχείου. Τα πλούσια σε πληροφορίες αρχεία του, χρονολογούνται από το 1821 και είναι ανοικτά για κάθε μελετητή ή απλά επισκέπτη.
Το πρώτο Γυμνάσιο στην Ελλάδα λειτούργησε το 1833 στην Ερμούπολη. Σε αυτά μαθήτευσαν ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης. Στο ίδιο κτίριο, πίσω από το Δημαρχείο, στεγάζεται μέχρι σήμερα Τα 1ο Γυμνάσιο.
Ο Μητροπολιτικός ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, βρίσκεται στα τέλος του γρανιτόστρωτου δρόμου, περίπου 200 μέτρα αριστερά, πίσω από το Δημαρχείο. Στον περίβολο του ναού συγκεντρώθηκαν οι πρώτοι κάτοικοι της Ερμούπολης και "βάφτισαν" την πόλη. Είναι πλούσια σε κειμήλια και εικόνες. Στο νότιο πρόπυλο τάφηκε το 1828 ο Άνθιμος Γαζής.
Η εκκλησία της Κοίμησης, κτίστηκε το 1829 και φιλοξενεί την περίφημη εικόνα της Κοίμησης της Θεοτόκου, του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου (Εl Greco).
Το κτίριο της σχολής Εμποροπλοιάρχων, στην προκυμαία. Εκεί στεγάστηκε το πρώτο Τηλεγραφείο στην Ελλάδα, το 1858 και απασχολούσε 160 υπαλλήλους.
Η καθολική εκκλησία της Ευαγγελίστριας, βρίσκεται στο τέλος της εμπορικής οδού Πρωτοπαπαδάκη. Είναι τρίκλιτη βασιλική, χτισμένη στις αρχές του l9ου αιώνα.
Το θέατρο Απόλλων έγινε το 1864 με σχέδια του P.Sampo και γνώρισε πολλές στιγμές δόξας μέχρι την Κατοχή, οπότε καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς. Τις τελευταίες δεκαετίες, έγιναν πολλές προσπάθειες επισκευής του, η οποία τώρα φαίνεται να ολοκληρώνεται.
Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, βρίσκεται πιο πάνω από το Θέατρο Απόλλων. Ο ναός τελείωσε το 1905, μετά από εργασίες 61 ετών. Είναι ένας πανέμορφος ναός. Στο κηπάριο που βρίσκεται μπροστά από τον ναό, υπάρχει το μνημείο "του Άταφου αγωνιστή", το πρώτο μνημείο που στήθηκε για τους άγνωστους αγωνιστές της ελευθερίας, έργο του γλύπτη Γ. Βιτάλη (1880) και οι προτομές των αδελφών Ρεθύμνη, ευεργετών.
Ο ναός της Ανάστασης, βρίσκεται στην κορυφή του λόφου Δήλι. Του δεξιού λόφου όπως κοιτάζουμε από τ λιμάνι. Ο αριστερός λόφος, η Άνω Σύρος έχει στην κορυφή της τον καθολικό ναό του Αγίου Γεωργίου.
Το Καρνάγιο και παραδίπλα ο Ταρσανάς, είναι οι χώροι κατασκευής και επισκευής ξύλινων σκαφών και βρίσκονται δίπλα στο μεγάλο ναυπηγείο του νησιού, το Νεώριο.
Το Λοιμοκαθαρτήριο, βρίσκεται στα Λαζαρέτα και είναι ένα τεράστιο κτίριο που κτίστηκε το 1837 για να μένουν σε καραντίνα οι ταξιδιώτες που έρχονταν στο νησί, την εποχή που η χολέρα και άλλες ασθένειες θέριζαν τους πληθυσμούς. Κατά την Κρητική επανάσταση, το 1866, χρησιμοποιήθηκε σαν καταφύγιο των Κρητών προσφύγων και στα τέλη του περασμένου αιώνα, σαν χώρος φυλακών. Τα επόμενα χρόνια, προγραμματίστηκε να μετατραπεί σε Καζίνο.
Μουσείο Μάρκου Βαμβακάρη. Η Άνω Σύρος είναι η ιδιαίτερη πατρίδα του μεγάλου συνθέτη μας Μάρκου Βαμβακάρη. Το σπίτι που έζησε έχει μετατραπεί σε μουσείο. Μπορείτε να δείτε πολλά από τα προσωπικά αντικείμενα του συνθέτη.
Το όνομά του έχει δοθεί και στην πλατειά που βρίσκεται μπροστά από το σπίτι - μουσείο, η οποία κοσμείται και με την προτομή του Μάρκου Βαμβακάρη.

thumb.php

Πώς θα πάτε

Αεροπορικώς
Στη Σύρο μπορείτε να πάτε με αεροπλάνο. Από το αεροδρόμιο της Αθήνας (Σπάτα) εκτελούνται καθημερινά πτήσεις προς το αεροδρόμιο της Σύρου.
Περισσότερες πληροφορίες:
ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΣΠΑΤΩΝ 210 3530000
ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΣΥΡΟΥ 22810 81900

Ακτοπλοϊκώς
Η Σύρος έχει πολύ καλή ακτοπλοϊκή σύνδεση. Καθημερινά συνδέεται με το λιμάνι του Πειραιά, της Ραφήνας και της Θεσσαλονίκης με δρομολόγια πλοίων και ταχύπλοων. Με πλοίο το ταξίδι διαρκεί περίπου 4,30 ώρες ενώ με το δελφίνι το ταξίδι διαρκεί 2,30 ώρες από το λιμάνι του Πειραιά και 2 ώρες από τη Ραφήνα.
Περισσότερες πληροφορίες:
ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ 210 4226000
ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΡΑΦΗΝΑΣ 22940 22300
ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΣΥΡΟΥ 22810 88888
BLUE STAR FERRIES 210 8919800
G. A. FERRIES 210 4582640
HELLENIC SEAWAYS 210 4199000

syros-megas-gialos

Πού θα μείνετε
Σύρου Μέλαθρον, Μπαμπαγιώτου 5, Ερμούπολη, τηλ. 22810 86495, www.syroumelathron.gr

Ξενώνας Λίλα, Ιωάννου Κοσμά & Φιλ. Εταιρείας, Ερμούπολη, τηλ. 22810 82738, www. Questhouse.gr

Esperance 1, Ακτή Παπάγου 48 και Φολεγάνδρου, Ερμούπολη, Τηλέφωνο: 22810 81671, 81434
http://www.esperance.gr


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.