- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Αναπνευστικοί αδενοϊοί, RSV και γρίπη στέλνουν τα παιδιά στα νοσοκομεία – Σε έξαρση οι λοιμώξεις

Μεγάλος αριθμός παιδιών συρρέει καθημερινά στα επείγοντα λόγω του μείγματος της εποχικής γρίπης, που άρχισε φέτος πολύ νωρίτερα, και του RSV, του αναπνευστικού ιού που χτυπά κυρίως μικρά παιδιά και βρέφη.

Υψηλός πυρετός και βήχας είναι τα κύρια συμπτώματα, τα οποία επέστρεψαν καθώς τα παιδιά έβγαλαν τις μάσκες

O RSV συχνά προκαλεί σοβαρές λοιμώξεις του αναπνευστικού σε μικρά παιδιά κάτω των πέντε ετών και, κυρίως σε βρέφη, κάτω των έξι μηνών. [2] Ανέκαθεν έμπαιναν παιδιά στα νοσοκομεία με λοίμωξη από το συγκυτιακό ιό. Δεν είναι κάτι καινούργιο. Απλά, η συνύπαρξη με τον κορονοϊό, τη γρίπη και τις άλλες εποχικές ιώσεις, ενδέχεται να προκαλέσει πίεση, τους χειμερινούς μήνες” τόνισε στο ertnews.gr [3] η κα Αθανασία Λουρίδα, παιδίατρος – λοιμωξιολόγος.

Προσοχή στον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό

Ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) αποτελεί μια κοινή αιτία συμπτωμάτων που μοιάζουν με κρυολόγημα στα παιδιά. Δεν υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο για τον RSV, αλλά η Pfizer σχεδιάζει να ζητήσει έγκριση για ένα εμβόλιο που χορηγείται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ενώ ο RSV είναι μια από τις κύριες αιτίες νοσηλείας σε μικρά παιδιά, ο ιός αποτελεί επίσης μεγαλύτερη απειλή για τους ηλικιωμένους και τους ανοσοκατεσταλμένους ενήλικες. Παρά τη μείωση των κρουσμάτων κορονοϊού, οι ομάδες κινδύνου θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο λήψης αυξημένων προφυλάξεων λόγω της κυκλοφορίας άλλων ιών του αναπνευστικού. [4]

Τα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν καταρροή, μειωμένη όρεξη, βήχα, φτέρνισμα, πυρετό και συριγμό. Αλλά στα νεαρά βρέφη, μπορεί να υπάρχει μόνο μειωμένη δραστηριότητα, εκνευρισμός και προβλήματα αναπνοής.

Τα συμπτώματα της γρίπης, του SARS-CoV-2 και του RSV μπορεί να αλληλεπικαλύπτονται

Αλλά το καθένα μπορεί να περιλαμβάνει αναπνευστικά προβλήματα, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν τους ευάλωτους πληθυσμούς στο νοσοκομείο.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι πρέπει να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο όλα τα παιδιά που πηγαίνουν στους παιδικούς σταθμούς και τα σχολεία. Και για τα παιδιά από την ηλικία των πέντε ετών, ισχύει το ίδιο και για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

ΤΗΡΗΣΤΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΥΓΙΕΙΝΗΣ

Σύμφωνα με τους ειδικούς, μερικές χρήσιμες συμβουλές για παιδιά και ενήλικες, ώστε να αποφύγουμε τις ιώσεις, είναι οι εξής:

– Φορέστε μάσκα για να αποφύγετε τη μετάδοση.

– Πλένετε συχνά τα χέρια σας. Μπορεί να κολλήσετε εύκολα ιούς, ακόμη και όταν κάνετε χειραψία με κάποιον ασθενή ή αν ακουμπήσετε αντικείμενα που χρησιμοποίησε προηγουμένως κάποιος ασθενής.

– Αποφύγετε ανθρώπους που ταλαιπωρούνται από κρύωμα, όταν αυτό είναι δυνατό.

– Εάν φτερνίζεστε ή βήχετε, χρησιμοποιείστε ένα χαρτομάντιλο και μετά πετάξτε το στα σκουπίδια, γιατί αποτελεί πηγή μικροβίων.

– Μην αγγίζετε τη μύτη, τα μάτια ή το στόμα σας με βρώμικα χέρια, γιατί τα μικρόβια μπορούν να εισχωρήσουν στο σώμα σας.

ΠΟΤΕ ΜΠΟΡΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ;

Κι όταν έχει μόνο καταρροή, τι κάνουμε;

Αν το παιδί έχει διάθεση, το στέλνουμε σχολείο φροντίζοντας να φυσάει η μύτη του, να μη χρησιμοποιεί το ίδιο χαρτομάντιλο, να πλένει καλά τα χέρια του και φυσικά να φοράει τη μάσκα του.

Προσοχή σε αυτό το σύμπτωμα

Αν ο βήχας επιμείνει πάνω από εβδομάδα ή αλλάξει η κλινική του εικόνα ή παρουσιαστεί πυρετός χρειάζεται να εξετάσει το παιδί, παιδίατρος. [5]

ΜΗ ΣΤΕΛΝΕΤΕ ΤΑ ΑΡΡΩΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΧΟΛΕΙΟ

Ένα άρρωστο παιδί, εκτός από ότι, εάν πάει στο σχολείο, μπορεί να κολλήσει τα άλλα παιδιά, διατρέχει κίνδυνο και το ίδιο. Εφόσον ο οργανισμός του είναι ακόμη αδύναμος, μπορεί να προσβληθεί από κάποιον άλλο ιό.

Διαβάστε επίσης:

Παιδική κακοποίηση: Γεμίζουν τα νοσοκομεία με παιδιά – θύματα κακοποιητικής συμπεριφοράς [6]

Xαμός στην Ιτέα: Νέα στοιχεία για τα μαχαιρώματα σε μαθητικό πάρτι – Η υγεία των μαθητών [7]

Λάρισα: Στο νοσοκομείο έφηβοι που έκαναν ναργιλέ σε καφετέρια – Βροχή οι καταγγελίες από γονείς [8]