Αρχική Ο Κώστας Κρομμύδας γράφει και συμβουλεύει Ανατροφή και όρια

Ανατροφή και όρια

mother_disciplining_child

Δεν είναι λίγες οι φορές που ως πατέρας, αναρωτιέμαι πού αρχίζουν και πού σταματούν τα όρια που βάζω στη διαδικασία ανατροφής της κόρης μου. Πόσο αυστηρός και πόσο προστατευτικός πρέπει να είμαι; Είναι ένα θέμα που με προβληματίζει πολύ συχνά. Όπως και πολλούς από εσάς φαντάζομαι. Η αλήθεια είναι πως κανένα βιβλίο ή κάποιος ειδικός δεν θα μας δώσει τη μαγική συνταγή για να τα κάνουμε όλα τέλεια. Γιατί πολύ απλά κανείς μας δεν είναι τέλειος. Μέσα σε κάθε οικογένεια δημιουργείται ένας μικρόκοσμος που πολλές φορές υπερισχύει γενικών κανόνων και ορίων. Δεν είναι όλες οι συνταγές μαγικές. Πρέπει πολλές φορές να προσαρμόζονται στο χαρακτήρα και την ιδιαιτερότητα της κάθε οικογένειας. Ακόμη και τα σχετικά βιβλία που διαβάζουμε απαιτούν προσοχή καθώς οι συμβουλές τους σε αρκετές περιπτώσεις αφορούν διαφορετικές κουλτούρες και πολιτισμούς. Ακόμη και μέσα στην ίδια χώρα,  υπάρχουν αρκετοί κανόνες και συνήθειες που διαφοροποιούνται από περιοχή σε περιοχή.

Είναι βέβαιο πως θα πρέπει με κάποιον τρόπο να αφήνουμε τα παιδιά μας να ρισκάρουν. Το ρίσκο άλλα και οι πιθανές επιπτώσεις του κάνουν πολύ καλό στην αυτοπεποίθηση των παιδιών. Φτάνει να είμαστε σίγουροι όμως πως δεν κινδυνεύει η σωματική τους ακεραιότητα. Και δεν χάθηκε ο κόσμος αν ματώσει, ας πούμε, το γόνατό του από ένα πέσιμο. Τα δικά μου γόνατα είναι γεμάτα από σημάδια από τις συνεχείς και ανεξέλεγκτες πτώσεις που είχα ως παιδί. Σαφώς και δεν είναι σωστό να τα αφήνουμε όλα στην τύχη.

Εδώ λοιπόν έρχεται η δική μας παρεμβολή με τα όρια που τους θέτουμε. Από τη φύση μου και έχοντας δει πολλά, θεωρώ ότι μερικές φορές το παρακάνω με τα όρια. Κουβεντιάζοντας τελευταία με κάποιους ειδικούς, ανακάλυψα ότι τα πολλά μη και όχι, μπορούν να κάνουν κακό στην ψυχοσύνθεση των παιδιών. Κατάλαβα πως είναι καλύτερα να κάνω υπομονή, από το να παρεμβαίνω διαρκώς σε ότι θεωρώ ότι ξεπερνά τα όρια. Η διακριτική εποπτεία είναι μια δοκιμασμένη συνταγή που δουλεύει καλά, όσο καιρό την εφαρμόζω. Από τη μια το παιδί αισθάνεται απολύτως ελεύθερο με αυτό που ασχολείται, αλλά από την άλλη πάντα υπάρχει ένας μικρός έλεγχος για τους  ενδεχόμενους κινδύνους.

Σε όλα τα παραπάνω, αυτονόητο είναι πως η ηλικία των παιδιών παίζει καθοριστικό ρόλο για το επίπεδο τις προσοχής μας αλλά και των ορίων που θέτουμε. Όπως και να έχει όμως η αίσθηση της απόλυτης ελευθερίας στο παιχνίδι τους είναι ευεργετική. Εκτονώνει την αστείρευτη ενέργεια αλλά ενεργοποιεί και τη φαντασία τους που δεν συναντά, σχεδόν, κανένα εμπόδιο.  Ας τα αφήσουμε λοιπόν να ρισκάρουν και ας βάλουμε όρια στα όρια που τους βάζουμε εμείς…

krommydas-photo
ΚΩΣΤΑΣ ΚΡΟΜΜΥΔΑΣ
ΗΘΟΠΟΙΟΣ-ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.