- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Ανατροπή στο άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων – Tα 2 σενάρια που εξετάζουν οι Ειδικοί

Το άνοιγμα των Γυμνασίων και Λυκείων [2] αποτελεί το κεντρικό ζήτημα της έκτακτης απογευματινής συνεδρίασης της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων που θα λάβει χώρα στις 19:00 το απόγευμα.

Η αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική προβληματίζει

Η χθεσινή αύξηση των κρουσμάτων σε συνδυασμό με τα επιδημιολογικά δεδομένα που καταγράφονται ιδίως στην Αττική προβληματίζουν τους Ειδικούς που ψάχνουν τη χρυσή τομή που θα επιτρέψει την ασφαλή επιστροφή των μαθητών της Δευτεροβάθμιας στα θρανία και δεν θα επιβαρύνει την επιδημιολογική κατάσταση.

Τα 2 σενάρια που θα συζητηθούν

Οι απόψεις των περισσότερων λοιμωξιολόγων που συμμετέχουν στην επιτροπή, συγκλίνουν στο να «περιμένουμε και την άλλη εβδομάδα και να γίνει επανεκτίμηση της κατάστασης». Με άλλα λόγια εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο να παραταθεί η επαναλειτουργία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για μια εβδομάδα και τα σχολεία να ανοίξουν την Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου.

Από την άλλη εξετάζεται το σενάριο, να δοθεί το πράσινο φως για την επαναλειτουργία Γυμνασίων και Λυκείων την προσεχή Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου και η λειτουργία του λιανεμπορίου να συνεχιστεί μέσω click away. 

Αυτό που θα εκτιμήσουν στη σύσκεψή τους οι λοιμωξιολόγοι, είναι το κατά πόσο η τάση αύξησης των κρουσμάτων σε κάποιες περιοχές, είναι τόσο δυναμική που μπορεί να δυναμιτίσει και τις όμορες περιοχές. Σύμφωνα με πληροφορίες του Infokids.gr  σήμερα δεν θα πρέπει να αναμένουμε απόφαση για τα σχολεία αλλά  “χαρτογράφηση” των κρουσμάτων για να διαπιστωθεί ποιες περιοχές είναι στο “κόκκινο” και ποια θα είναι η πορεία τους αν ανοίξει η Δευτεροβάθμια. Η οριστική εισήγηση της Επιτροπής των Ειδικών θα δοθεί αύριο στον πρωθυπουργό ώστε να παρθούν οι τελικές αποφάσεις.

Η απόφαση μέχρι αυτή τη στιγμή είναι να ανοίξουν τα σχολεία σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό και αυτό θα ανατραπεί αν υπάρχει ανατροπή στα επιδημιολογικά δεδομένα και ιδιαίτερα αν μπει μια μεγάλη περιοχή στο «κόκκινο» όπως είναι η Αττική.

Αυξητική τάση στα κρούσματα αν ανοίξουν όλες οι βαθμίδες

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, επισήμανε ότι με τα σημερινά δεδομένα κι αν επαναλειτουργήσουν γυμνάσια και λύκεια, στα μέσα Μαρτίου θα φτάσουμε στα 1.670 κρούσματα την ημέρα και στους 600 διασωληνωμένους.

«Είμαστε σε μια φάση που θα αρχίσουμε να βλέπουμε αυξητική πορεία των κρουσμάτων, η οποία βασίζεται κυρίως στο άνοιγμα της αγοράς και των σχολείων και σιγά σιγά θα αρχίσουμε να βλέπουμε και το αποτέλεσμα της ύπαρξης της μετάλλαξης στην κοινότητα. Η διαφορά θα αρχίσει να φαίνεται από τα μέσα Φεβρουαρίου, όχι νωρίτερα, γιατί ακόμα είναι η μικρή η διασπορά στην Ελλάδα. Οι υπολογισμοί μας δείχνουν ότι με ανοιχτά δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια και λιανικό εμπόριο, στα μέσα Μαρτίου θα φτάσουμε γύρω στα 1.670 κρούσματα την ημέρα. Τότε περίπου θα έχουμε σημαντική πίεση στο σύστημα υγείας με γύρω στους 600 διασωληνωμένους, που σημαίνει ότι θα αρχίσουμε να έχουμε πρόβλημα διαχείρισης. Αν φτάσουμε εκεί, προφανώς και θα πρέπει να λάβουμε πολύ πιο σκληρά μέτρα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Για να αποφευχθεί αυτό το σενάριο, ο κ. Σαρηγιάννης σημείωσε ότι το μη άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων να μπορούσε να διευκολύνει την κατάσταση ώστε να υπάρξει χρόνος να εμβολιαστούν περισσότεροι πολίτες.

Σε περίπτωση όμως που ανοίξουν τα σχολεία, επισήμανε ότι θα πρέπει να γίνονται περισσότερα τεστ σε μαθητές και καθηγητές, καθώς και αλληλούχηση των δειγμάτων στους θετικούς «για να παίρνουμε στοχευμένα μέτρα ώστε να μην πηγαίνουμε συνεχώς σε κλεισίματα».

Γώγος: Μόνον με σοβαρό επιδημιολογικό θέμα δεν θα ανοίξουν Γυμνάσια – Λύκεια

«Η απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων την προσεχή Δευτέρα είναι ειλημμένη, αλλά αν προκύψει κάποιο επιδημιολογικά σοβαρό θέμα θα το επανεξετάσουμε. Όλα είναι ανοιχτά », δήλωσε ο καθηγητής Παθολόγος – Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9.84».
Πρόσθεσε δε ότι «βασική μας έννοια είναι η δημόσια υγεία. Πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι η Αττική είναι μια πολύ δύσκολη περιοχή και μια διασπορά σε αυτή την περιοχή δύσκολα μαζεύεται, επομένως, είμαστε πιο προσεχτικοί».