Ανησυχείτε ότι τα πόδια του παιδιού σας είναι στραβά; Δείτε αυτή τη φωτογραφία και θα σας λυθούν όλες οι απορίες

“Τα πόδια του παιδιού μου είναι στραβά“. Η φράση αυτή αποτελεί μια από τις πιο συχνές “διαγνώσεις” που ακούει ένας παιδίατρος από τους γονείς.

Είναι γεγονός ότι αρκετά παιδιά κατά την διάρκεια της ανάπτυξής τους παρουσιάζουν κάποια κλίση στα πόδια τους εντούτοις η οποία παραμόρφωση που φυσιολογικά παρατηρείται αρχίζει να υποχωρεί μόνη της μετά την ηλικία των τριών ετών και μάλιστα  χωρίς να χρειαστούν νάρθηκες και ειδικές ασκήσεις.

Γιατρέ, το παιδί περπατά στραβά;

Ο παιδίατρος Γιώργος Χαρίτος με μια δημοσίευση του στο Facebook καθησυχάζει τους γονείς για το τι πραγματικά συμβαίνει με τα “στραβά πόδια” και μάλιστα συνοδεύει την ανάρτησή του με μια κατατοπιστική φωτογραφία που επεξηγεί πώς διαμορφώνεται η φυσιολογική εξελίξη της κλίσης των ποδιών των παιδιών ανά ηλικία.

Όπως επεξηγεί ο παιδίατρος κ. Χαρίτος με το σκίτσο (κεντρική φωτογραφία άρθρου) αυτή είναι η φυσιολογική εξέλιξη της κλίσης των κάτω άκρων των παιδιών ανά ηλικία, η οποία βεβαίως επηρεάζει και το μοτίβο της βάδισης του παιδιού . Η εικόνα δείχνει πόσο “ίσια” είναι τελικά τα πόδια του παιδιού σου και πόσο “στραβή” είναι η παιδιατρικη αντίληψη που έχουμε για τα πράγματα…

Κρατήστε ενός λεπτού σιγή για όλα τα “ειδικά” παπούτσια και τους “ειδικούς πάτους παραγγελία” που έπεσαν μαχομενοι στο καθήκον.

Καλή Κυριακή σε όλους!

* Το σκίτσο ανήκει στον παιδίατρο Γρηγόρη Καραγρηγορίου που επισημαίνει για το ζήτημα τα εξής: 

“Όλα τα παιδιά γεννιούνται με γόνατα ραιβά (δηλαδή σαν παρένθεση) λόγω της στάσης μέσα στη μήτρα. Στους πρώτους 18 μήνες γίνονται ίσια. Αλλά από τα 2 και μέχρι 5 ετών γίνονται βλαισά (σαν ανάποδη παρένθεση). Ειδικά στα υπέρβαρα παιδιά αυτό φαίνεται περισσότερο. Από τα 5 μέχρι τα 8 χρόνια οι παρενθέσεις σιγά σιγά διορθώνονται. Όλα αυτά είναι εντελώς, μα εντελώς φυσιολογικά και δεν χρειάζονται καμία παρέμβαση.

Σε αμφιβολία βέβαια ο παιδίατρος θα σας πει αν το σχήμα των γονάτων είναι το σωστό για την ηλικία του παιδιού σας.

Δήθεν ειδικά παπούτσια, ειδικοί πάτοι ή ασκήσεις, όχι μόνο δεν ωφελούν, μερικες φορές βλάπτουν και επιπλέον κάνουν το παιδί να έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση και ως εκ τούτου μειωμένη κινητικότητα και άθληση. Που είναι ακριβως αυτό που χρειάζεται για να φτιάξει «φυσιολογικά» (ο όρος σχετικός), ίσια πόδια.

Οι παιδίατροι (και όλοι βέβαια) θα ασχοληθούμε ιδιαίτερα μόνο αν η κατάσταση είναι έντονη, αν συνεχίζει μετά τα 9-10, αν αφορά ένα μόνο γόνατο, αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό κι αν οι «παρενθέσεις» είναι με την αντίστροφη σειρά (βλαισότητα στη γέννηση ή ραιβότητα μετά τα 2).”

Αυτό είναι το post του παιδιάτρου

 

https://www.facebook.com/paidiatrosvolos/photos/a.250787748589274/934649060203136/?type=3&theater

Διαβάστε επίσης:

Χρυσοχοΐδης: Σε 10 μέρες θα ανακοινωθεί panic button για τους νέους

Τι αλλάζει μέσα σου όταν χάνεις τους γονείς σου

Ροή Ειδήσεων