«Ανησυχώ που τα παιδιά μου θα πάνε κατασκήνωση, αλλά δεν θέλω να τους στερήσω την εμπειρία…»

Έχω δύο παιδάκια 14 και 11 ετών. Πρώτη φορά θα πάνε κατασκήνωση. Το φόβο μου μπορείτε να τον αντιληφθείτε, έχει να κάνει με όλα αυτά τα τέρατα που εμφανίζονται τον τελευταίο καιρό σαν τα μανιτάρια. Τι μπορώ να τους πω για να τα προστατέψω ενώ θα είμαι μακριά, επειδή δεν θέλω να τους στερήσω μια τόσο σημαντική εμπειρία; Θεωρώ ότι είναι πολύ σωστά μεγαλωμένα, χωρίς να τους έχουμε κρύψει κάτι. Μιλάμε πάντα για τα πάντα από μικρά. Να τους θυμίσω όσα έχουμε πει κατά καιρούς ή θα τα τρομάξω; Σας ευχαριστώ πολύ.

Απαντά η Γρηγορία Σόμπολου, Ψυχολόγος – Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια

Αν κατάλαβα καλά μιλάτε για την ανησυχία σας μήπως υπάρχει κάποιος παιδόφιλος που μπορεί να απειλήσει τη σωματική ακεραιότητα των παιδιών σας. Καταρχήν είναι παρά πολύ σημαντικό το γεγονός ότι τους έχετε μιλήσει και δεν τους έχετε κρύψει τίποτα. Αυτό σημαίνει ότι είναι ήδη ενημερωμένα για τους κινδύνους που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν όταν βρίσκονται μακριά από εσάς.

Σε γενικές γραμμές πάντως, τα παιδιά χρειάζονται εκπαίδευση ώστε να μάθουν να αποφεύγουν καταστάσεις που τα θέτουν ευάλωτα σε παιδόφιλους. Δηλαδή πρέπει να μάθουν να προστατεύονται είτε φωνάζοντας, τρέχοντας ή ζητώντας βοήθεια αν αντιμετωπίσουν μια τέτοια δύσκολη κατάσταση. Χρειάζεται να ξέρουν ότι κανένας ενήλικας δεν θα πρέπει να τα αγγίζει ή να του ζητεί να τον αγγίξουν με τρόπο που το φέρνει σε αμηχανία, το αναστατώνει ή το τρομάζει. Το παιδί πρέπει να μάθει να λέει «όχι» σε περιπτώσεις που το τρομάζουν και το φέρνουν σε αμηχανία, και να το αναφέρουν αμέσως. Πρέπει επίσης να ξέρουν ότι κανένας ενήλικας δεν θα πρέπει να τους ζητήσει να τους αγγίξει ή να τους φιλήσει. Σε περίπτωση που χρειαστούν βοήθεια και δεν σας βρίσκουν, πείτε τους να καλέσουν την αστυνομία.

Αν θέλετε να το συζητήσετε πριν πάνε στην κατασκήνωση, βεβαιωθείτε ότι εσείς η ιδία δεν είστε τρομοκρατημένη ή αγχωμένη. Σε περίπτωση που είστε, τότε μπορεί να μεταφέρετε αυτό το άγχος άθελά σας στα παιδιά σας. Διαλέξτε μια στιγμή που θα νιώθετε ήρεμη και χαλαρή, δώστε τους τις ανάλογες οδηγίες χωρίς να δώσετε ιδιαίτερη έκταση, παρασυρόμενη από συναισθήματα άγχους ή τρόμου. Τα παιδιά είναι σίγουρο ότι έχουν εμπεδώσει αυτά που τους έχετε μάθει, θα τους θωρακίσουν τη στιγμή που ίσως χρειαστεί να προστατέψουν τον εαυτό τους κάνοντας πράξη τις οδηγίες σας. Εμπιστευτείτε τα!

Σόμπολου Γρηγορία
BSc in Psychology, MA, MSc
Ψυχολόγος – Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια
Σχολές γονέων
Τηλ: 693 23 16887