- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Άνοιγμα σχολείων στις 12 Απριλίου; Διχογνωμία ειδικών – Σήμερα συνεδριάζουν εκτάκτως

Το άνοιγμα των σχολείων [1] αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα και τον μεγαλύτερο “γρίφο” που καλείται να λύσει επιτυχώς η κυβέρνηση, καθώς τα μέχρι στιγμής επιδημιολογικά δεδομένα διχάζουν και προβληματίζουν τους ειδικούς που καλούνται να συμφωνήσουν στην ημερομηνία επιστροφής των μαθητών στη δια ζώσης εκπαίδευση.

“Κλειδώνει” η 12η Απριλίου;

Από πλευράς Υπουργείου Παιδείας αλλά και κυβέρνησης πρόθεση είναι να επιστρέψουν στη δια ζώσης διδασκαλία από την Δευτέρα 12 Απριλίου οι μαθητές Λυκείου και κυρίως αυτοί της Β και Γ τάξης. Ενδεικτικές οι χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη, που αναφερόμενος στην επαναλειτουργία των σχολείων, εκτίμησε ότι τα σχολεία (σ.σ. Λύκεια) θα ανοίξουν την προσεχή Δευτέρα. «Η πρόθεσή μας είναι να ανοίξει η δευτεροβάθμια εκπαίδευση» εξηγώντας παράλληλα πως τα Δημοτικά έχουν μείνει ανοιχτά για μεγαλύτερο διάστημα.

Στα φαρμακεία οι πρώτες παρτίδες self test για μαθητές Λυκείου και εκπαιδευτικούς

Σύμμαχος στα σχέδια για ασφαλή επιστροφή των μαθητών Λυκείου στα θρανία είναι τα self test [2], οι πρώτες παρτίδες των οποίων –περίπου 1 εκατομμύριο- παρελήφθησαν και ξεκίνησε ο ανεφοδιασμός των φαρμακείων. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα υπάρχουν επαρκείς ποσότητες σε όλα τα φαρμακεία της χώρας. Σημειώνεται ότι σε πρώτη φάση θα είναι διαθέσιμα αποκλειστικά για μαθητές Λυκείου(16-18 ετών) και εκπαιδευτικούς Δευτεροβάθμιας [3]με την επίδειξη του ΑΜΚΑ και της αστυνομικής ταυτότητας. Για τα ανήλικα τέκνα τα παραλαμβάνουν οι γονείς ή οι νόμιμοι κηδεμόνες τους. Μαζί με το κιτ του self test, παραλαμβάνονται από τον φαρμακοποιό και οι γραπτές οδηγίες για τη σωστή λήψη του δείγματος.

Οι φαρμακοποιοί συνιστούν στους δικαιούχους να προμηθευτούν τα self tests ώρες που τα φαρμακεία είναι ανοιχτά και να μην προσέρχονται στα εφημερεύοντα. Επισημαίνεται ότι το self test  είναι υποχρεωτικό για μαθητές Λυκείου και εκπαιδευτικούς,  πραγματοποιείται στο σπίτι από 24 έως 48 ώρες πριν την έναρξη των μαθημάτων και το αποτέλεσμά του (θετικό ή αρνητικό) θα δηλώνεται στην  πλατφόρμα self-testing.gov.gr, η λειτουργία της οποίας ξεκινάει σήμερα.  Αν το αποτέλεσμα είναι θετικό θα εκδίδεται βεβαίωση ή θα αποστέλλεται sms για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) σε δημόσια δομή υγείας.

Πώς γίνεται το self test

Η διαδικασία αυτοδιάγνωσης στο σπίτι είναι εύκολη, αφού αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να εισάγουμε το στυλεό στο ένα ρουθούνι, σε βάθος 2 εκατοστών και κάνουμε 4 αργές περιστροφές. Στη συνέχεια, παίρνουμε το φιαλίδιο που περιέχει μέσα το διάλυμα, το ανοίγουμε, εισάγουμε μέσα το στυλεό και κάνουμε 10 περιστροφές. Αφαιρούμε το στυλεό, ακουμπώντας όμως στα τοιχώματα του φιαλιδίου. Το φιαλίδιο, το τοποθετούμε κατακόρυφα στην οπή της δοκιμαστικής ταινίας και ρίχνουμε 4 σταγόνες. Μετά από 15 λεπτά έχουμε το αποτέλεσμα.

Συνεδριάζουν εκτάκτως σήμερα οι ειδικοί

Στον απόηχο των χθεσινών αρνητικών επιδημιολογικών δεδομένων συνεδριάζουν εκτάκτως σήμερα οι ειδικοί παρουσία της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως. Για ακόμα μία μέρα καταγράφηκε αριθμός ρεκόρ στα κρούσματα, τα οποία έφτασαν τις 4.309, τους 79 έφτασαν οι θάνατοι ενώ οι διασωληνωμένοι ανήλθαν σε 751.

Οι επιστήμονες προβληματίζονται για το αν πρέπει να δοθεί το πράσινο φως για το άνοιγμα των Λυκείων και όπως όλα δείχνουν σήμερα θα τεθούν στο τραπέζι των συζητήσεων όλες οι απόψεις χωρίς να παρθεί η τελική απόφαση. Το ζήτημα αναμένεται να παραπεμφθεί προς συζήτηση στην επιτροπή των «33» την προσεχή Παρασκευή 9 Απριλίου, όπου θα παρθούν οι οριστικές αποφάσεις και θα υπάρξει η σχετική εισήγηση προς την κυβέρνηση για να δώσει την τελική έγκριση.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Infokids.gr, οι περισσότεροι επιστήμονες τηρούν στάση αναμονής και περιμένουν τα επιδημιολογικά δεδομένα των επόμενων τριών ημερών, διαμηνύοντας σε όλους τους τόνους πως δεν υπάρχει σχετική απόφαση ακόμη για τα σχολεία παρά τα όσα προαναγγέλλουν κυβερνητικά στελέχη.

Τα επόμενα κρίσιμα 24ωρα

«Θα μπορούσε να γίνει (άνοιγμα σχολείων τη Δευτέρα) αλλά αυτό θα το πούμε τις επόμενες τρεις με τέσσερις ημέρες για να δούμε πώς θα πάνε τα πράγματα σήμερα και αύριο» εξήγησε  ο Άλκης Βατόπουλος, καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών.