Άνοιξε η πλατφόρμα υποβολής ξεχωριστών φορολογικών δηλώσεων – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Η νέα εφαρμογή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) όπου δίνει τη δυνατότητα στα ζευγάρια να υποβάλουν χωριστές φορολογικές δηλώσεις για το 2019 τυγχάνει ιδιαίτερης υποδοχής καθώς μέχρι στιγμής χιλιάδες ζευγάρια έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον να προχωρήσουν σε «φορολογικό διαζύγιο».

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την υποβολή ξεχωριστής φορολογικής δήλωσης

Η επιθυμία υποβολή ξεχωριστής φορολογικής δήλωσης πρέπει να δηλωθεί μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.

Η αίτηση μπορεί να γίνει μονομερώς χωρίς τη συγκατάθεση του άλλου συζύγου και είναι δεσμευτική και για τους δύο. Ο άλλος σύζυγος ενημερώνεται με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Η δήλωση αυτή δεν μπορεί να ανακληθεί για το φορολογικό έτος που αφορά, παρά μόνο εντός της προθεσμίας της 28ης Φεβρουαρίου

Η εφαρμογή δεν αφορά μέρη συμφώνου συμβίωσης

Πού θα γίνεται η αίτηση ξεχωριστής φορολογικής δήλωσης

Η πλατφόρμα για την υποβολή αίτησης έχει ανοίξει από τις 16 Ιανουαρίου και θα είναι διαθέσιμη μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου πατώντας  εδώ 

Ποια ζευγάρια συμφέρει

  • Η υποβολή ξεχωριστής φορολογικής δήλωσης μπορεί σε πρώτη ανάγνωση να είναι δελεαστική, ωστόσο, κρύβει πολλές παγίδες για όσους την επιλέξουν. Η υποβολή ξεχωριστής δήλωσης συμφέρει κατά κανόνα τα έγγαμα ζευγάρια τα οποία έχουν διαφορετικό πρόσημο στο αποτέλεσμα της εκκαθάρισης του εισοδήματός τους αναφέρει το capital.gr. Για παράδειγμα όταν ο σύζυγος καλείται να πληρώσει φόρο εισοδήματος  ή έχει χρέη στην εφορία και η σύζυγος δικαιούνται επιστροφής φόρου, τότε με την ξεχωριστή φορολογική δήλωση η σύζυγος εισπράττει κανονικά τη επιστροφή.
  • Συμφέρει, επίσης, στις περιπτώσεις που ο σύζυγος έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία και η σύζυγος δικαιούται επιστροφής φόρου. Στην περίπτωση αυτή εκδίδεται κανονικά φορολογική ενημερότητα για την σύζυγο και της επιστρέφεται το ποσό που δικαιούται χωρίς να γίνεται συμψηφισμός με την οφειλή του συζύγου.
  • Θα επιλέξουν την ξεχωριστή δήλωση τα ζευγάρια σε διάσταση ή όσοι δεν τηρούν «κοινό ταμείο» και έχουν λόγους να κρατούν την μυστικότητα για το ύψος των εισοδημάτων, των καταθέσεών ή άλλων περιουσιακών τους στοιχείων.

Οι παγίδες που κρύβονται

  • Αυξάνεται το ποσό του ελάχιστου τεκμηρίου που καλείται το ζευγάρι να καλύψει. Το ελάχιστο τεκμήριο κάθε συζύγου καθορίζεται ατομικά στα 3.000 ευρώ για τον καθέναν, για το ζευγάρι συνολικά αυξάνεται στις 6.000 ευρώ, αντί για 5.000 ευρώ που ισχύει για το έγγαμο ζευγάρι με κοινή δήλωση. Επίσης, τα τεκμήρια θα καλύπτονται από το ατομικό εισόδημα του καθενός και όχι από το οικογενειακό εισόδημα που δηλώνουν αθροιστικά. Το ίδιο ισχύει και για την ανάλωση κεφαλαίου, την οποία επικαλούνται για να αποφύγουν να πληρώσουν φόρο όσοι δηλώνουν μειωμένα εισοδήματα.
  • Επιπλέον, μπορεί να χαθούν ή να μειωθούν κοινωνικά επιδόματα, αφού ως βάση υπολογισμού λαμβάνεται το φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα. Ζήτημα προκύπτει και με την κάλυψη των δαπανών για το χτίσιμο του αφορολογήτου θα γίνεται ατομικά και όχι οικογενειακά. Μέχρι πέρυσι αρκούσε το νοικοκυριό να καλύψει το 10% ή 15% ή 20% των εισοδημάτων του με «πλαστικό χρήμα». Αν ποσό πληρωμής με πλαστικό χρήμα λείπει από τον ένα σύζυγο τότε καλύπτεται από τον άλλο στην περίπτωση κοινής δήλωσης.
  • Μέσω των τεκμηρίων μπορεί να αυξηθεί κατά πολύ όχι μόνον ο φόρος αλλά και η εισφορά αλληλεγγύης (2,2%-10%).
  • Στην ξεχωριστή φορολογική δήλωση ο κάθε σύζυγος θα πρέπει να καλύψει μόνος του το ποσό της δαπάνης με πλαστικό χρήμα. Τέλος το εισόδημα των ανήλικων τέκνων δηλώνεται στα εισοδήματα του γονέα που έχει τα υψηλότερα εισοδήματα και όχι αυτού που ασκεί την γονική μέριμνα.
  • Η κάλυψη των δαπανών για το χτίσιμο του αφορολόγητου θα γίνεται ατομικά και όχι οικογενειακά, ενώ το εισόδημα των ανήλικων τέκνων δηλώνεται στα εισοδήματα του γονέα που έχει τα υψηλότερα εισοδήματα και όχι αυτού που ασκεί την γονική μέριμνα. Μπορεί να δημιουργήσει ελεγκτικά ζητήματα στο μέλλον.