Αρχική Infokids Υγεία Αντιδράσεις από τον ΣΕΕΗΤ για την απαγόρευση του ηλεκτρονικού τσιγάρου σε εσωτερικούς χώρους

Αντιδράσεις από τον ΣΕΕΗΤ για την απαγόρευση του ηλεκτρονικού τσιγάρου σε εσωτερικούς χώρους

Έντονες είναι οι αντιδράσεις του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικού Τσιγάρου (ΣΕΕΗΤ) απέναντι στο νομοσχέδιο του Υπουργείο Υγείας για το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο, σύμφωνα με το οποίο καπνός και ηλεκτρονικό τσιγάρο συνιστούν απειλή για τη δημόσια υγεία.

Τέτοιου τύπου γενικεύσεις όμως, κατά τον ΣΕΕΗΤ αποτελούν "ανάχωμα για την ανάπτυξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας και πρόκληση για τον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνονται οι νόμοι στην χώρα μας".

Χωρίς να προχωρήσει σε ένα ανοικτό και εις βάθος διάλογο με την επιστημονική κοινότητα αλλά και την κοινότητα των χιλιάδων ατμιστών στην χώρα μας, το Υπουργείο Υγείας αποφάσισε να καταθέσει το πλέον αυστηρό νομικό πλαίσιο για το ηλεκτρονικό τσιγάρο στην Ευρώπη, απαγορεύοντας το άτμισμα σε όλους τους δημόσιους χώρους και κάθε μορφής ενημέρωση για το άτμισμα και τα προϊόντα ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Ο πρόεδρος του συνδέσμου Δημήτρης Πετρόπουλος τόνισε ότι το υπουργείο Υγείας εξισώνοντας το ηλεκτρονικό τσιγάρο με το κανονικό τσιγάρο στην πραγματικότητα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να σταματήσει τη διάδοση του ηλεκτρονικού τσιγάρου, μη δίνοντας στους καπνιστές τη δυνατότητα μιας εναλλακτικής, πιο υγιεινής επιλογής. Συνεχίζοντας μάλιστα, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι είναι σαν να λες στους καπνιστές "ή θα το κόψεις ή θα πεθάνεις" αφού δεν επιτρέπει τη διαφήμισή του και τώρα "δεν θέλουν να το βλέπουν να υπάρχει γύρω μας, δεν θέλουν να βλέπουν ούτε τους ατμιστές».

Ο κ. Πετρόπουλος παραδέχθηκε ότι το άτμισμα δεν αποτελεί μία μέθοδο διακοπής του καπνίσματος, παρότι αρκετοί καπνιστές καταφέρνουν με το άτμισμα να κόψουν το κανονικό τσιγάρο. Παρ' όλα αυτά, από τη στιγμή που το κάπνισμα σήμερα στη χώρα μας αφορά στο 17% των πρόορων θανάτων, η μη ενημέρωση για μια άλλη, πιο υγιεινή επιλογή, δεν υπηρετεί τη δημόσια υγεία.

 
Με αυτό τον τρόπο, το Υπουργείο Υγείας αφαιρεί από τους ενήλικους καπνιστές το δικαίωμα να ενημερωθούν για την εξέλιξη ενός προϊόντος που μπορεί να τους σώσει την ζωή και τιμωρεί τους χιλιάδες ατμιστές που κατάφεραν να εγκαταλείψουν το κάπνισμα, απαγορεύοντας την χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου από τους δημόσιους χώρους.

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ιταλία, την Ισπανία, στην Σουηδία και στην Μεγάλη Βρετανία επιτρέπεται το άτμισμα στους δημόσιους χώρους και στοχευμένες μορφές ενημέρωσης των ενηλίκων για το ηλεκτρονικό τσιγάρο.

 
Οι εκπρόσωποι του ηλεκτρονικού τσιγάρου στην Ελλάδα κατηγορούν το υπουργείο ότι "Στην Ελλάδα όμως χωρίς να υπάρχει καμία απολύτως επιστημονική έρευνα που να μιλάει για παθητικό άτμισμα και σε αντίθεση με ό,τι έχουν αποφασίσει προηγμένες υγειονομικά χώρες, η Κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει ένα αποφασιστικό χτύπημα στο άτμισμα και στις μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις του ηλεκτρονικού τσιγάρου". Για να καταλήξουν "Οι Έλληνες πολίτες όμως οφείλουν να γνωρίζουν ποιον ωφελεί η νομοθεσία αυτή γιατί είναι βέβαιο ότι δεν ωφελεί τη δημόσια υγεία."


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.


Όλα όσα αφορούν εσάς και το παιδί σας
τώρα στο e-mail σας

Εγγραφή στο Newsletter