Αντιδράσεις για το λουκέτο στο 8ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης

Οργισμένη ήταν η αντίδραση φορέων της εκπαίδευσης στο βόρειο Αιγαίο για το λουκέτο στο 8ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης από ομάδα γονέων που αντέδρασαν στη φήμη για το σημερινό άνοιγμα τάξεων εκπαίδευσης προσφυγόπουλων σε τρία σχολεία της Μυτιλήνης. Οι γονείς προτάσσοντας ως λόγο για το σφράγισμα του συγκεκριμένου σχολείου τη μη ενημέρωσή τους για τη χρήση χώρων του σχολείου, προχώρησαν στην ακραία αυτή ενέργεια. Το λουκέτο πάντως αποσύρθηκε μαζί με τα πανό και τις μαύρες σημαίες από τους ίδιους τους γονείς που τα ανέβασαν. Κι αυτό γιατί πέραν των άλλων έγινε γνωστή η προοπτική υποβολής μηνύσεων.

Μέσω του «Εθνους» ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, χαρακτήρισε το λουκέτο στο σχολείο «ακραία, ρατσιστική και… βλακώδη ενέργεια» και συμπλήρωσε ότι «τα ιερά και τα όσια της πατρίδας μας δεν κινδυνεύουν από τα προσφυγόπουλα». «Δεν τους φτάνει τόση ταλαιπωρία που υπέστησαν αυτά τα παιδιά; Ας είμαστε σοβαροί, η ασφάλεια και η υγεία των παιδιών μας δεν απειλούνται από τους πρόσφυγες»,  είπε ο κ. Γαληνός, ενώ κάτω από τη γενική κατακραυγή που προκάλεσε το λουκέτο στο σχολείο παραιτήθηκε χθες η πρόεδρος του συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 8ου Δημοτικού Σχολείου, Μαρία Κορδουσά. «Νιώθω ντροπή για τις εικόνες που κυκλοφόρησαν από το σχολείο μας, στο οποίο φοιτούν ήδη δεκάδες παιδιά μεταναστών και στο σύνολό τους οι γονείς είναι άνθρωποι οικογενειάρχες και ανεκτικοί. Μεγαλώνω τα παιδιά μου με τις αξίες του σεβασμού, της αλληλεγγύης, και της αγάπης για τον συνάνθρωπο», ανέφερε σε δηλώσεις της, ενώ το απόγευμα το λουκέτο βγήκε και τα μαθήματα θα γίνουν σήμερα κανονικά.

louketo_533_355

Και όμως το  8ο δημοτικό σχολείο Μυτιλήνης χτίστηκε το 1931 για τα προσφυγόπουλα από τη Μικρά Ασία

Το 8ο δημοτικό σχολείο Μυτιλήνης λοιπόν, αυτό που «σφράγισε» μια μερίδα γονιών, ενάντια στις αντιδράσεις άλλων, με το έτσι θέλω για να μην πάνε εκεί σχολείο παιδιά προσφύγων  χτίστηκε το 1931 με σκοπό να φιλοξενήσει προσφυγόπουλα από τη Μικρά Ασία, αποκάλυψε ο διευθυντής του σχολείου Παύλος Καλαμπόκας μιλώντας στο newsit.gr.

«Το 1931 φτιάχτηκε το σχολείο μας για να δεχτεί τα παιδιά των προσφύγων που ήρθαν από τη Μικρά Ασία. Το σχολείο μας είναι προσφυγικό. Το καταλαβαίνετε; Δέχτηκε προσφυγόπουλα. Από εδώ πέρασαν προσφυγόπουλα. Έχω στεναχωρηθεί πάρα πολύ. Δεν είμαι σε αντιδικία με τους γονείς, είμαι μαζί τους για το καλό όλων των παιδιών«, είπε.

Το ακόμη πιο εξοργιστικό είναι πως στο συγκεκριμένο σχολείο, ποτέ δεν επρόκειτο να ξεκινήσουν μαθήματα τα προσφυγόπουλα σήμερα (10.10.2016) όπως σε άλλα σχολεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης κι αλλού. Είναι άγνωστο, λέει ο κ. Καλαμπόκας, πότε θα ξεκινήσουν να πηγαίνουν σχολείο στη Μυτιλήνη τα προσφυγόπουλα. Αλλά φαίνεται πως κάποιοι ήθελαν να κάνουν show και να δημιουργήσουν εντυπώσεις. Και ο ίδιος ο διευθυντής του σχολείου, άλλωστε, έκανε λόγο για «ψέμματα» τα οποία διακινήθηκαν και ξεσήκωσαν μικρή μερίδα των γονέων. Γιατί, λίγοι ήταν εκείνοι που έβαλαν το λουκέτο. Το σχολείο λειτουργεί κανονικά και κανένα παιδάκι προσφύγων δεν επρόκειτο να ήταν εκεί σήμερα. Πότε δεν είχε ανακοινωθεί ή προγραμματιστεί κάτι τέτοιο. Μπορεί τα προσφυγόπουλα να πάνε σε πέντε μέρες, μπορεί σε ένα μήνα. «Δεν θα δεχόμασταν σήμερα τα παιδιά. Αυτό είναι ψέμα το οποίο διέδωσαν κάποιοι για να ξεσηκώσουν τους γονείς. Τα προσφυγόπουλα δεν έχει προβλεφθεί να ενταχθούν εδώ άμεσα. Όταν μίλησα στα παιδιά την Παρασκευή, τους είπα ότι σε κάποιες μέρες θα έρθουν προσφυγόπουλα που δεν ξέρουν ελληνικά και πρέπει να τα βοηθήσουμε να μάθουν την ελληνική γλώσσα. Όπως κάναμε και με άλλα παιδιά μεταναστών. Είναι παιδιά ταλαιπωρημένα. Αυτά είπα στα παιδιά» λέει ο διευθυντής του σχολείου.

«Οι δάσκαλοι που συζήτησαν με τους μαθητές άκουσαν τα παιδιά να τους λένε πως είμαι ενθουσιασμένα«.

15101234827_fc81581634_o-e1474389240754

Τι απαντά  ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου

Mε αφορμή την τοποθέτηση λουκέτου σε σχολείο της Μυτιλήνης για το θέμα των προσφύγων ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου κ. Αριστείδης Καλάργαλης εξέδωσε το ακόλουθο δελτίο τύπου:

Με αφορμή την τοποθέτηση λουκέτου, (από μεμονωμένους γονείς προτάσσοντας ως λόγο – δικαιολογία τη μη ενημέρωσή τους για την εκπαίδευση μαθητών προσφύγων) σε σχολείο της Περιφέρειάς μας, και την αφαίρεσή του σήμερα (από τους ίδιους γονείς που το τοποθέτησαν) μετά από απαίτηση της Διοίκησης της Εκπαίδευσης, σας ενημερώνουμε για τα εξής:

Οι νόμοι, αποφάσεις και εγκύκλιοι του Υπουργείου Παιδείας αποστέλλονται σε όλα τα σχολεία της Ελλάδας και ενημερώνονται ταυτοχρόνως όλοι οι εκπαιδευτικοί, οι Διευθυντές/ντριες των Διευρύνσεων και των σχολείων, ενώ αναρτώνται και στην ιστοσελίδα του Υπουργείου. Οπότε, οι αρμόδιοι Διευθυντές/ντριες μπορούν να ενημερώσουν κάθε ερωτώντα, ειδικά τους γονείς των μαθητών.

Όσον αφορά την ένταξη μαθητών – προσφύγων σε σχολεία του Β. Αιγαίου δεν έχει ανακοινωθεί τίποτα από το Υπουργείο ως προς την ημερομηνία έναρξης, τα σχολεία, των αριθμό μαθητών ή άλλο τι.

Για την εκπαίδευση ελληνόπουλων, των παιδιών πολιτών τρίτων χωρών και παιδιών προσφύγων την αποκλειστική αρμοδιότητα έχει και διατηρεί η Ελληνική Πολιτεία διά του αρμόδιου Υπουργείου Παιδείας και ουδείς άλλος. Για την εκπαίδευση, όλων, ισχύουν και εφαρμόζονται οι κείμενες διατάξεις. Ειδικά για την εκπαίδευση παιδιών τρίτων χωρών – προσφύγων λαμβάνονται υπόψη και οι Νόμοι 2101/1992 με τον οποίο κυρώθηκε η «Διεθνής Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού» και ο Νόμος 3304/2005 για την «Εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης ανεξαρτήτως φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή γενετήσιου προσανατολισμού». Οι πράξεις παρεμπόδισης λειτουργίας σχολικών μονάδων είναι παράνομες, γιατί εκτός της παρεμπόδισης της λειτουργίας Δημόσιας Υπηρεσίας, αντιβαίνουν και τους παραπάνω Νόμους.

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου και η Διεύθυνση Α/θμιας Εκπαίδευσης Λέσβου παρακολούθησαν και αποδοκίμασαν από την πρώτη στιγμή το γεγονός της τοποθέτησης λουκέτου, αλλά αποδεικνύοντας το ανθρωπιστικό πρόσωπο της Διοίκησης, με αίσθημα ευθύνης και παιδαγωγικής δεν επιθύμησαν την έκδοση εισαγγελικών ή άλλων εντολών. Αυτό όμως δεν σημαίνει υποχώρηση ή μαλθακότητα. Ως Διεύθυνση Εκπ/σης Βορείου Αιγαίου δεν θα δεχτούμε επανάληψή της.

Επίσης παρακαλούμε, τους ελάχιστους (που δεν το πράττουν) εκπροσώπους των ΜΜΕ όταν έχουν ερωτήματα, απορίες για τέτοια σημαντικά θέματα της εκπαίδευσης ή όποιο άλλο να απευθύνονται στην αρμόδια Διεύθυνση Εκπ/σης, πριν τη δημοσιοποίηση των στοιχείων τους. Εκτός κι αν σκοπός τους είναι η δημιουργία γεγονότων και εντυπώσεων.

635969490164309517797911266_16805812735_718031a41a_o

Η τοποθέτηση του Νίκου Φίλη

Αναφερόμενος στο περιστατικό της Μυτιλήνης, ο Νίκος Φίλης καλεσμένος σε τηλεοπτική εκπομπή υπογράμμισε ότι είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό:

«Πρόκειται για εξαιρετικά μειοψηφικές καταστάσεις που δεν ανταποκρίνονται στο γενικότερο αίσθημα αγάπης και αλληλεγγύης τα ελληνικού λαού προς τους πρόσφυγες. Η Μυτιλήνη εδώ και ένα χρόνο δείχνει μια μεγάλη αλληλεγγύη και γι’ αυτό πιστεύω ότι αυτή η κίνηση που έγινε – και η οποία δεν εκπροσωπεί και το σύλλογο – πρέπει να είναι μια εξαιρετικά μειοψηφική κίνηση ορισμένων ανθρώπων».

Για το έλλειμα ενημέρωσης που ενδεχομένως να υπήρχε ο Υπουργός τόνισε ότι «ακόμα και αναγκαία ενημέρωση να μην υπήρχε δεν κλείνεις ένα σχολείο με λουκέτο με το έτσι θέλω, αλλά ζητάς ενημέρωση» σημειώνοντας ότι «ο Διευθυντής δεν υποχρεούται να κάνει ενημέρωση στους γονείς, ο Διευθυντής ενημερώνει τα παιδιά ότι μεθαύριο θα έχουμε και μαθητές πρόσφυγες σε Τμήμα Υποδοχής, αυτό κάνει ο Διευθυντής. Το θέμα της ενημέρωσης των γονέων αφορά την τοπική κοινωνία, την τοπική αυτοδιοίκηση, τις εκπαιδευτικές αρχές εκτός σχολείου».