Αντιδρούν οι εκπαιδευτικοί για τα σχολεία: «Βιαστική απόφαση, πώς θα βάζουμε 28 παιδιά σε τάξεις;»

Την έντονη αντίδραση της εκπαιδευτικής κοινότητας προκαλεί απόφαση των λοιμωξιολόγων για τον τρόπο λειτουργίας και το άνοιγμα των σχολείων στις 7 Σεπτεμβρίου.

Χαρακτηρίζοντας «βιαστική» την απόφαση, δάσκαλοι και καθηγητές θεωρούν ότι δεν είναι δυνατόν το υπουργείο Παιδείας να λέει ότι τα «σχολεία θα ανοίξουν σε πλήρη σύνθεση» και να απαιτεί τον συγχρωτισμό 25-28 παιδιών μέσα σε αίθουσες λίγων τετραγωνικών, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις δεν διαθέτουν ούτε ένα παράθυρο, σε μια περίοδο που ο κορωνοϊός «χτυπά» κόκκινο.

«Πριν τη λήξη της σχολικής χρονιάς, είχαμε μαθήματα εκ περιτροπής με 7 -9 παιδιά σε κάθε τάξη και τώρα ξαφνικά μας λένε ότι πρέπει να βάλουμε μέσα στις αίθουσες ακόμη και 28 παιδιά. Αυτό είναι παράλογο», τονίζει στο ethnos.gr ,ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ κ. Θεόδωρος Τσούχλος και συμπληρώνει: «Για μας πρόβλημα αποτελεί ακόμη και το γεγονός ότι τα παιδιά πρέπει να φορούν μάσκες και συνεπώς οι γονείς πρέπει να επιβαρυνθούν οικονομικά και με αυτό. Στο Γυμνάσιο και στο λύκειο σε κάθε αίθουσα είναι συνήθως 27-28 μαθητές, κατάσταση η οποία είναι σε κάθε περίπτωση ασφυκτική».

Διαβάστε επίσης: Κεραμέως: Ποιοι μαθητές θα φορούν μάσκα, τι θα ισχύσει για απουσίες, τηλεκπαίδευση, ειδικά σχολεία

Οι εκπαιδευτικοί θέτουν πλήθος προβλημάτων, που θα δημιουργηθούν φέτος με το άνοιγμα των σχολείων και για το λόγο αυτό αύριο έχουν τηλεδιάσκεψη με την υπουργό Παιδείας, προκειμένου από τη μια να ενημερωθούν επίσημα από την Νίκη Κεραμέως και από την άλλη να εκθέσουν στην πολιτική ηγεσία όλους τους προβληματισμούς τους .

Στη συνέχεια το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΛΜΕ , την Παρασκευή (21/8) θα συνεδριάσει προκειμένου να εκτιμήσει την κατάσταση όσον αφορά στα μέτρα για το άνοιγμα των σχολείων, τις ελλείψεις σε προσωπικό κ.α.

Η εκπαιδευτική κοινότητα κατηγορεί τόσο την υπουργό Παιδείας όσο και την επιτροπή των επιστημόνων οτι βιάστηκαν πολύ να πάρουν αποφάσεις, τις οποίες μπορεί να χρειαστεί σύντομα ν΄αναιρέσουν. Δάσκαλοι και καθηγητές υπογραμμίζουν ότι το σοβαρότερο πρόβλημα είναι ο μεγάλος αριθμός παιδιών μέσα σε μια τάξη λίγων τετραγωνικών.

Διαβάστε επίσης: Καθηγητής Λοιμωξιολογίας Ν. Σύψας: Τα 3 σενάρια για τα σχολικά κυλικεία – Τι θα γίνει με τη μάσκα

ΓΓ Υπουργείου Παιδείας: Οι χώροι είναι δεδομένοι, θα  αυξήσουμε τα μέτρα

Σε δηλώσεις της νωρίτερα στην ΕΡΤ, η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, Αναστασία Γκίκα, είχε υπογραμμίσει ότι:«οι χώροι είναι δεδομένοι, μακάρι να είχαμε περισσότερους. Αρα με αυτά τα δεδομένα θα αυξήσουμε τα μέτρα όσο μπορούμε με αρωγή των εκπαιδευτικών. Στα σχολεία τίποτα δε μπορεί να λειτουργήσει χωρίς τους εκπαιδευτικούς. Τα 25 παιδιά στην τάξη ήταν (κι από πριν). Η μόνη αλλαγή έγινε στην πρώτη δημοτικού. Ηταν στο δημοτικό, κάναμε και την πρώτη για συνέχεια».

Διαβεβαίωσε πάντως ότι το υπουργείο είναι προετοιμασμένο για όλες τις πιθανές εξελίξεις, ενώ για τις μάσκες είπε ότι είναι «προσωπικό εργαλείο, μπορεί να είναι υφασμάτινες και να πλένονται. Κάτι προσωπικό, δεν τίθεται θέμα».