Αρχική InfoMommy Υγεία Αντιμετωπίστε φυσικά τα τραύματα του καλοκαιριού!

Αντιμετωπίστε φυσικά τα τραύματα του καλοκαιριού!

Fotolia_36327652_SΜπορεί να είναι η ομορφότερη εποχή του χρόνου αλλά το καλοκαίρι κρύβει κινδύνους για την υγεία. Οι τραυματισμοί, τα τσιμπήματα, οι αλλεργίες, τα κοψίματα και γδαρσίματα αποτελούν τα συνηθισμένα προβλήματα, τα οποία εμφανίζονται πολύ συχνά την εποχή αυτή. Το καλοκαίρι είναι κατάλληλο για ταξίδια, πεζοπορία, κατασκήνωση, αθλητικές δραστηριότητες, αλλά ταυτόχρονα αυξάνονται οι πιθανότητες για αλλεργίες και μικροτραυματισμούς. Διαβάστε ένα γρήγορο οδηγό για την αντιμετώπιση των καλοκαιρινών ατυχιών, ώστε να μη σας χαλάσει η διάθεση και το πρόγραμμα.

Κάψιμο

Αν πάθετε ένα μικρό έγκαυμα θα πρέπει να βάλετε την καμένη περιοχή κάτω από τη βρύση και να αφήσετε να τρέξει κρύο νερό για τουλάχιστον 10 λεπτά. Στη συνέχεια κάντε επάλειψη με μία αντιβιοτική αλοιφή και καλύψτε με μία αποστειρωμένη γάζα. Αν πονάτε πάρτε ένα παυσίπονο. Φροντίστε η περιοχή να παραμένει καθαρή αλλάζοντας καθημερινά τη γάζα.

ec5597a348d6d14d6b725d911ec8f387

Αιμορραγία από τη μύτη

Αν «ανοίξει» η μύτη σας μη γυρνάτε προς τα πίσω το κεφάλι σας για να σταματήσετε την αιμορραγία, γιατί θα καταπίνετε το αίμα και θα σας προκαλέσει εμετό. Απλά ασκήστε πίεση για 10 λεπτά περίπου με τα 2 δάχτυλα του ενός χεριού (τον αντίχειρα και το δείκτη) στο σκληρό μέρος της, εκεί που στηρίζονται τα γυαλιά.

Ξένο αντικείμενο στο μάτι

Αν νιώθετε πως κάτι ή κάποια χημική ουσία μπήκε στο μάτι σας μην το τρίψετε, γιατί θα προκαλέσετε μεγαλύτερο ερεθισμό. Κρατώντας το μάτι ανοιχτό ξεπλύνετε αμέσως με άφθονο τρεχούμενο νερό τουλάχιστον για 10 λεπτά και στη συνέχεια βάλτε μία γάζα ή ένα καθαρό πανί. Αν συνεχίζει να πονάει ζητήστε τη βοήθεια γιατρού.

Αγκίστρι στο δέρμα

Αν στο δέρμα έχει σφηνωθεί μόνο η μύτη του αγκιστριού και όχι το δόντι μπορείτε να το τραβήξετε και να το βγάλετε. Αν έχει σφηνωθεί και το δόντι, η αφαίρεση πρέπει να γίνει από γιατρό, αλλά αν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα κάντε τα εξής: Αν βλέπετε ότι το αγκίστρι (μύτη και δόντι) έχει βγει από την άλλη πλευρά, κόψτε την πετονιά και τραβήξτε το αγκίστρι από την πλευρά που βγαίνει, μέχρι να βγει όλο έξω.

Μην τραβήξετε αντίθετα από την κατεύθυνση που είχε όταν μπήκε και μην το επιχειρήσετε αν αφορά το πρόσωπο ή το μάτι. Στη συνέχεια καθαρίστε το τραύμα με σαπούνι και νερό, χρησιμοποιήστε αντισηπτικό και καλύψτε το με επίδεσμο ή γάζα. Αναζητήστε ιατρική βοήθεια γιατί μπορεί να χρειαστεί αντιτετανικός ορός.

Κοψίματα και γδαρσίματα

Η αιμορραγία από μικρά κοψίματα και γδαρσίματα συνήθως σταματάει μόνη της. Αν δεν σταματήσει πιέστε πάνω στο τραύμα ένα καθαρό πανί (όχι βαμβάκι) για λίγα λεπτά. Αν η πληγή είναι λερωμένη ξεπλύνετε κάτω από τη βρύση χρησιμοποιώντας κρύο νερό και βάλτε αντισηπτικό διάλυμα. Στη συνέχεια καλύψτε με αυτοκόλλητη γάζα και φροντίστε να διατηρείτε την περιοχή στεγνή και καθαρή.

11Στραμπούληγμα αστραγάλου

Καθίστε άνετα και βάλτε πάγο μέσα σε μία πετσέτα και αφήστε το πάνω στον αστράγαλο για 30 λεπτά. Δέστε τον αστράγαλο με ένα ελαστικό επίδεσμο για να ακινητοποιήσετε την άρθρωση, ανυψώστε το πόδι βάζοντας ένα μαξιλάρι από κάτω και μην πατάτε το πόδι σας. Αν δεν μπορείτε να σταθείτε ή να περπατήσετε αναζητήστε ιατρική βοήθεια.

fig13Τσίμπημα από μέλισσα

Αφαιρέστε με προσοχή το κεντρί. Μη βγάζετε το κεντρί πιέζοντας, αλλά ξύνοντάς το από κάτω προς τα πάνω με τα νύχια ή ένα τσιμπιδάκι. Βάλτε παγοκύστες στην περιοχή για να επιβραδύνετε τη διάχυση του δηλητηρίου και να αποφευχθεί το πρήξιμο. Στη συνέχεια απλώστε μια κρέμα με κορτιζόνη και αντιβιοτικό. Αν παρατηρηθούν προβλήματα αναπνοής αναζητήστε ιατρική βοήθεια.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη
Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός
Email: cbountouri@gmail.com
www.bountouri.gr


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.