“Αντιπαθώ τρομερά την κολλητή φίλη της κόρης μου” -Tι κάνουμε σε αυτή την περίπτωση;

Είναι αδύνατο να ελεγχθούν όλες οι φιλίες των παιδιών. Όταν τα παιδιά είναι μικρά, μπορείτε να ελέγξετε τον κοινωνικό τους κύκλο ευκολότερα. Αλλά όταν τα παιδιά φτάνουν στο Δημοτικό, όλα αλλάζουν. Τα παιδιά αρχίζουν να χτίζουν το δικό τους κοινωνικό μονοπάτι, κάτι που μπορεί να τα κάνει να δημιουργήσουν φίλους που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά. 

Ακόμη και μερικές από τις φιλίες του παιδιού σας μπορούν να γίνουν τοξικές, ειδικά αν το παιδί αντιμετωπίζει προβλήματα από τον “φίλο”. Εάν πιστεύετε ότι το παιδί σας έχει έναν φίλο που είναι κακή επιρροή, αυτό το άρθρο θα σας δώσει πολύτιμες απαντήσεις τσε αυτές τις περιστάσεις.

“Αντιπαθώ τρομερά την κολλητή φίλη της κόρης μου”: Η εξομολόγηση μιας μαμάς για τις παιδικές φιλίες

Όταν η Leigh Watts* μετακόμισε σε μια μικρή πόλη στη Nova Scotia, σκέφτηκε ότι είχε βρει τους καλύτερους φίλους τόσο για την ίδια όσο και για την κόρη της, Megan,* στους γείτονές τους. «Φαινόταν σαν η τέλεια κατάσταση: Μου άρεσε η μαμά και το παιδί φαινόταν αρκετά ωραίο», λέει η Watts.

Όλα κυλούσαν ρόδινα την πρώτη χρονιά.

«Κάναμε όλοι μαζί παρέα και κάναμε πολλά πράγματα από κοινού μαμάδες και κόρες», θυμάται. Ώσπου όλα άλλαξαν αιφνίδια.

Όταν η Μέγκαν έκλεισε τα 6 της, η κόρη της γειτόνισσας άρχισε να συμπεριφέρεται κακότροπα και κάθε άλλο παρά φιλικά φερόταν. «Η Μέγκαν πήγαινε σπίτι να παίξει μαζί της και η μικρή αρνιόταν κάθε επαφή, την άφηνε εκτός δωματίου ή της έλεγε κατάμουτρα ότι δεν τη θέλει για φίλη» εξηγεί η Watts.

“Η κόρη μου την αγαπούσε τόσο πολύ και την θαύμαζε. Ήταν η καλύτερή της φίλη και δεν μπορούσε με τίποτα να δεχθεί ότι εκείνη δεν την ήθελε πια για παρέα.”

Η  Watts ήξερε ότι αν απαγόρευε στη Μέγκαν να περνά χρόνο με την γειτόνισσα μικρή της φίλη, τα πράγματα θα χειροτέρευαν και η μικρή δεν θα αποδεχόταν σε καμιά περίπτωση αυτή τη νέα συνθήκη.

«Δεν ήθελα η μικρή γειτόνισσα να είναι κοντά στο παιδί μου, αλλά η κόρη μου την ήθελε τόσο πολύ που δεν μπορούσα ν αβάλω φρένο στη χαρά της.» παραδέχεται η Watts.

Εξάλλου αν απαγορεύσεις σε ένα παιδί να κάνει παρέα με κάποιο άλλο, τότε αυτόματα το ιντριγκάρεις και στα μάτια του εκείνο φαντάζει ακόμη πιο ενδιαφέρον για παρέα. 

“Με τα χίλια ζόρια πήρα την απόφαση να μιλήσω στην μαμά του άλλου κοριτσιού και να της παραπονεθώ για την απαράδεκτη συμπεριφορά της κόρη της. Ήθελα να ξέρει ότι η κόρη της “έπαιζε” με τα συναισθήματα της κόρης μου που την συμπαθούσε τόσο πολύ και την θεωρούσε καλύτερη της φίλη.

Εκείνη πάλι την αντιμετώπιζε χωρίς συναίσθημα και της ασκούσε με τον τρόπο της μια “συναισθηματική κακοποίηση”.

Κι όμως η μαμά της μικρής αν και έδειξε να στεναχωριέται από την στάση του παιδιού της εντούτοις μου εξομολογήθηκε ότι αδυνατεί να τη συμμορφώσει και να της ζητήσει να μην συμπεριφέρεται έτσι στο παιδί μου.

Αυτη η στάση της μαμάς ήταν μονόδρομος για εμένα καθώς η ψυχική υγεία του παιδιού μου είναι πάνω από όλα. Η μικρή μου μεταφέρε όσα γίνονταν σε κάθε συνάντησή τους για παιχνίδι αλλά δεν το έβαζε κάτω και επιζητούσε την παρέα αυτού του κοριτσιού. 

Ξέροντας όμως ότι η συμπεριφορά του άλλου παιδιού προς τη δική μου κόρη δεν θα αλλάξει, άρχισα να απορρίπτω τα καλέσματα για να παίξουν μαζί και προσπάθησα να της καλλιεργήσω τις παρέα με άλλα παιδιά που δεν θα φερόντουσαν απαίσια.

«Κάνω ό,τι μπορώ για να ενθαρρύνω υγιείς φιλίες και να αποθαρρύνω τις λιγότερο υγιείς» αυτή είναι η φιλοσοφία μου και αυτή προσπαθώ να μεταλαμπαδεύσω και στο παιδί μου.

Τι κάνουμε λοιπόν όταν η κολλητή του παιδιού μας είναι αφόρητη για εμάς τους γονείς;

Αυτά είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε αν αντιμετωπίζει πρόβλημα με την κολλητή φίλη του παιδιού σας και δεν αντέχεται στην ιδέα ότι το παιδί σας απολαμβάνει την παρέα μαζί της.

  • Μην εκφράσεις ανοιχτά στο παιδί σου για την αντιπάθεια που έχει στη φίλη της

«Οι φίλοι του παιδιού μας είναι φίλοι του παιδιού μας. Δεν είναι φίλοι μας» οπότε δεν έχει νόημα να πιάσετε το παιδί σας και να κακολογείτε την παρέα που έχει διαλέξει. Πρέπει να αναρωτηθείτε: Τι ακριβώς δεν μου αρέσει σε αυτό το παιδί;

Για να επιλέξει κάποιο παιδί ένα άλλο παιδί ως φίλο σημαίνει ότι του καλύπτει κάποια συγκεκριμένη ψυχοσυναισθηματική ανάγκη. Πως κάτι βρίσκει σ’ αυτό το παιδί μέσα από την συναναστροφή με το οποίο νιώθει καλύτερα.

Πότε όμως θα μπορούσαμε να επέμβουμε;

Όταν δούμε ότι υπάρχουν προστριβές ή έντονες σχέσεις που οδηγούν σε βίαιους καβγάδες. Επίσης όταν δούμε ότι το παιδί μας έχει αρχίσει να αποκτά συμπεριφορές που δεν τις είχε πριν και που είναι αρνητικές. 

  • Ορίστε σαφή όρια

Εάν γνωρίζετε ότι η φίλη του παιδιού σας είναι κακή επιρροή θα πρέπει να ορίσετε όρια για τον χρόνο που ξοδεύει με αυτό το άτομο και να ζητήσετε από το παιδί σας να σας πει τι κάνει και πού είναι έτσι ώστε να μπορείτε να το εμπιστεύεστε. Εάν σας λέει ψέματα ή συνεχίζει την κακή συμπεριφορά, τότε είναι σημαντικό να ορίσετε σαφέστερα όρια.

  •  Η απόλυτη απαγόρευση μιας φιλίας συνήθως την κάνει πιο ισχυρή. 

 Μπορείτε να αποθαρρύνετε την επίσκεψη των παιδιών αυτών στο σπίτι, αλλά δεν μπορείτε να εμποδίσετε το παιδί να παίζει με αυτή την παρέα στο σχολείο ή να μιλάνε στη τάξη αν είναι συμμαθητές. Ωθήστε το παιδί σας να κάνει κι άλλες φιλίες ώστε να διευρυνθεί ο κοινωνικός του κύκλος.  Τέλος, το παιδί σας και πάλι θα αποφασίσει μόνο του με ποιον θέλει να κάνει παρέα. Αλλά οι επίμονες προσπάθειές σας να θρέψετε πιο θετικές φιλίες μπορούν να έχουν μακροπρόθεσμα αίσιο αποτέλεσμα.

Πηγή: Todaysparent

Διαβάστε επίσης:

Όταν ο έφηβος “στριμώχνει” τους γονείς και δεν τους αφήνει να πάρουν ανάσα μέχρι να του κάνουν το χατίρι

Δίκη για το Μάτι: «Καήκαμε σαν τα ποντίκια. Τα ουρλιαχτά του πόνου των εγκαυματιών είναι στα αυτιά μου»

Αερογέφυρα «σωτηρίας» για τη μεταφορά 18 μηνών βρέφους στην Ιταλία, για μεταμόσχευση καρδιάς

Η Αννίτα Πάνια εξομολογείται: “Δεν είχα μητρικό φίλτρο. Ο γιος μου είναι ο άνδρας μου τώρα”