Αρχική InfoMommy Υγεία Αντιβιοτικά: 7 αλήθειες για τη χρήση τους

Αντιβιοτικά: 7 αλήθειες για τη χρήση τους

gripi

Η γρίπη βρίσκεται ήδη σε φάση έξαρσης και πολύς είναι ο κόσμος που θα αναζητήσει ανακούφιση στη χρήση αντιβιοτικών. Σε αυτό ακριβώς το σημείο χρειάζεται να εξετάσουμε προσεκτικά ορισμένα πράγματα, στη συνέχεια να συμμορφωθούμε στις συστάσεις και έπειτα να δώσουμε την ευκαιρία ξανά στα μικρόβια να ανακτήσουν τηνανθεκτικότητά τους και στα αντιβιοτικά την αποτελεσματικότητά τους.
Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις ευρωπαϊκές χώρες με τα υψηλότερα επίπεδα μικροβιακής αντοχής, ενώ είναι πρώτη στη συνολική κατανάλωση αντιμικροβιακών παραγόντων.

Τα αντιβιοτικά είναι χημικές ουσίες που χορηγούνται για την αντιμετώπιση βακτηριακών και όχι ιογενών λοιμώξεων που προσβάλλουν τον ανθρώπινο οργανισμό. Για παράδειγμα, δεν είναι αποτελεσματικά στο κοινό κρυολόγημα, στη γρίπη, στη βρογχίτιδα και στην πλειονότητα των ωτιτίδων.

1. Αρνητική πρωτιά: Η χώρα μας κατέχει την πρώτη θέση στην κατανάλωση αντιβιοτικών και σε λοιμώξεις από πολυανθεκτικά βακτήρια. Αποτέλεσμα αυτής της πρωτιάς είναι να έχουμε και ένα από τα υψηλότερα ποσοστά μικροβίων, στα οποία τα αντιβιοτικά δεν είναι δραστικά, ενώ πλέον υπάρχουν επίσημες πληροφορίες ότι ότι δεν θα υπάρξει παραγωγή νέων αντιβιοτικών δραστικών στα ανθεκτικά μικρόβια που φτιάξαμε με την υπερκατανάλωσή τους.

2. Μια νέα απειλή: Πριν την ανακάλυψη των αντιβιοτικών, πολλές μικροβιακές λοιμώξεις ήταν θανατηφόρες. Σήμερα εμφανίζεται μια νέα απειλή. Πολλές λοιμώξεις, οι οποίες θεραπεύονταν στο παρελθόν με αντιβιοτικά, ξαναγίνονται δυστυχώς θανατηφόρες, γιατί τα αντιβιοτικά δεν είναι δραστικά στα μικρόβια που τις προκαλούν.

3. Όχι αντιβιοτικά για τη θεραπεία των ιογενών λοιμώξεων. Αμυγδαλίτιδες, φαρυγγίδες, βρογχίτιδες, ιγμορίτιδες, ωτίτιδες και διάρροιες οφείλονται, τις περισσότερες φορές σε ιούς και θεραπεύονται από μόνες τους σε τρεις ή περισσότερες μέρες.

4. Βήχας, πονόλαιμος, συνάχι, ίωση είναι, θα περάσει! Δεν πρέπει να λαμβάνονται αντιβιοτικά για λοιμώξεις από ιούς. Είναι λάθος να πιστεύουμε ότι με τα αντιβιοτικά θα απαλλαγούμε νωρίτερα από τα συμπτώματα της ίωσης ή ότι θα γίνουμε πιο γρήγορα καλά, γιατί έτσι μας είπαν κάποιοι. Τα παιδιά είναι πιθανό να νοσήσουν από κοινό κρυολόγημα ή γρίπη έως και εφτά φορές μέσα στο ίδιο έτος.

5. Ακολουθούμε με συνέπεια τις οδηγίες του γιατρού μας. Τα αντιβιοτικά πρέπει να χορηγούνται μόνο με ιατρική συνταγή. Δεν επιμένουμε στο γιατρό ή στο φαρμακοποιό να μας δώσει αντιβιοτικό. Μόνο ο γιατρός είναι αρμόδιος να καθορίσει το είδος του αντιβιοτικού, τη δόση, τον τρόπο χορήγησης και για πόσο χρόνο θα το πάρουμε. Δεν χρησιμοποιούμε ποτέ μόνοι μας αντιβιοτικά που είχαμε στο σπίτι μας.

6. Δημιουργία ανθεκτικών μικροβίων. Η άσκοπη κατανάλωση αντιβιοτικών στα παιδιά και τους ενήλικες έχει ως αποτέλεσμα  να φτιάχνουμε μικρόβια, στα οποία τα αντιβιοτικά δεν είναι δραστικά. Έτσι, αν στο μέλλον χρειαστούμε τα αντιβιοτικά για να σκοτώσουν αληθινα μικρόβια, δεν θα είναι πια αποτελεσματικά.

7. Προσοχή: Ο ασθενής που έλαβε αντιβιοτικά και απέκτησε ανθεκτικά μικρόβια, θα τα διασπείρει στους συγγενείς του και σε άλλους συνανθρώπους του. Αν όμως σταματήσουμες την άσκοπη κατανάλωση αντιβιοτικών, τότε προοδευτικά τα μικρόβια θα ξαναγίνουν ευαίσθητα στα αντιβιοτικά και επομένως χρήσιμα ξανά.

Διαβάστε ακόμη: Αλήθειες και ψέματα για τα αντιβιοτικά

Γιατί η χώρα μας έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ανθεκτικών μικροβίων; Τι θα συμβεί σε λίγα χρόνια;


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.