Μέχρι 1η Ιουλίου θα διενεργείται το Εθνικό Πρόγραμμα Προληπτικού Ελέγχου Νεογνών

newborn11

Το Πρόγραμμα  Προληπτικού  Ελέγχου  Νεογνών ελέγχει τα νεογνά για ορισμένες διαταραχές γενετικές, μεταβολικές, ορμονικές ή λειτουργικές. Οι περισσότερες από αυτές τις διαταραχές δεν έχουν οφθαλμοφανή εκδήλωση τις πρώτες ημέρες ζωής και το νεογέννητο φαίνεται τελείως φυσιολογικό. Εάν οι παθήσεις αυτές δεν διαγνωσθούν έγκαιρα, τις πρώτες ημέρες ζωής του νεογνού, μπορεί να οδηγήσουν σε σωματικά προβλήματα, ψυχοκινητική καθυστέρηση και σε μερικές περιπτώσεις στον θάνατο.

Ο μόνος τρόπος για να ανακαλυφθούν έγκαιρα είναι μέσω ανάλυσης στο αίμα της κατάλληλης για το ελεγχόμενο νόσημα ουσίας. Ο έλεγχος αυτός δεν είναι διαγνωστικός, αλλά διαχωρίζει τον νεογνικό πληθυσμό σε φυσιολογικό και μη-φυσιολογικό. Ο φυσιολογικός πληθυσμός, που αποτελεί και την πλειοψηφία των νεογέννητων, δεν υφίσταται περαιτέρω έλεγχο. Ο μη φυσιολογικός πληθυσμός έχει μεγάλη πιθανότητα να πάσχει, και επομένως το νεογνό υποβάλλεται σε επαναληπτικό έλεγχο για τη διάγνωση της πάθησης και όπου χρειάζεται σε περαιτέρω εργαστηριακή διερεύνηση για την τεκμηρίωση της. Σκοπός των εξετάσεων είναι ο εντοπισμός τεσσάρων ασθενειών: του συγγενούς υποθυρεοειδισμού, της φαινυλκετονουρίας, της γαλακτοζαιμίας και της ανεπάρκειας ερυθροκυτταρικού ενζύμου (G6PD). Οι τρεις πρώτες, αν δεν διαγνωσθούν, μπορεί να οδηγήσουν σε νοητική υστέρηση, ενώ η τέταρτη έχει να κάνει κυρίως με αλλεργίες.

Σύμφωνα με τις τελευταίες αποφάσεις της κυβέρνησης, το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, φορέας που παρέχει καθολικά και δωρεάν δημόσιες υπηρεσίες υγείας στα παιδιά από το 1965, οδηγείται στην συρρίκνωση και στην αδυναμία λειτουργίας του καθώς τα Υπουργεία Υγείας και Οικονομικών αποφασίζουν την περιστολή του ετήσιου προϋπολογισμού του κατά 55% ενώ, παράλληλα, οργιάζουν τα σενάρια για κλείσιμο, συγχώνευση ή ακόμα και πώλησή του στον ιδιωτικό τομέα. Στον απόηχο όλων αυτών στον αέρα βρίσκεται το δημόσιο πρόγραμμα παρακολούθησης νεογέννητων για ασθένειες οι οποίες, αν δεν διαγνωσθούν έγκαιρα, οδηγούν σε νοητική υστέρηση.

Σύμφωνα με υπαλλήλους του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, του φορέα στον οποίο έχει ανατεθεί το πρόγραμμα, οι εξετάσεις αναμένεται να σταματήσουν από 1ης Ιουλίου καθώς δεν έχουν χορηγηθεί. Το υπουργείο Υγείας έχει ενημερωθεί για το πρόβλημα, ωστόσο δεν έχει δοθεί κάποια λύση προς το παρόν. «Αν δεν παραγγείλουμε τα αντιδραστήρια μέχρι το τέλος της εβδομάδας, κινδυνεύουμε να μας “ξεφύγουν” βρέφη», προειδοποιούν οι υπάλληλοι του Ινστιτούτου που εποπτεύει το Εθνικό Πρόγραμμα Προληπτικού Ελέγχου Νεογνών.

Baby-with-Stethoscope-Large
Το μεγαλύτερο πρόβλημα, σύμφωνα με τους ειδικούς, εντοπίζεται στον συγγενή υποθυρεοειδισμό: από τις 177 περιπτώσεις που ανιχνεύθηκαν το 2012 οι 167 αφορούσαν τη συγκεκριμένη ασθένεια. Κάποιες από τις περιπτώσεις, οι πλέον ήπιες, μπορούν να αντιμετωπισθούν και σε επόμενο στάδιο από τους γιατρούς, όμως καλό κρίνεται οι εξετάσεις αυτές να γίνονται κατά τις πρώτες ημέρες ζωής του βρέφους έτσι ώστε, αν όντως διαγνωσθεί ασθένεια, να προχωρήσουν έγκαιρα στη θεραπεία της.

Όπως εξήγησε στην εφημερίδα τα «ΝΕΑ» ο Παναγιώτης Γκιργκινούδης, διευθυντής των βιοχημικών εργαστηρίων στο Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο δαπανήθηκαν σχεδόν όλα τα χρήματα που είχαν προϋπολογισθεί για τη λειτουργία του φορέα το 2013, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να παραγγείλουν αντιδραστήρια για τις αναλύσεις αίματος των νεογνών. «Το 2012 το υπουργείο είχε εγκρίνει ποσό 1,76 εκατομμυρίων ευρώ και μας έδωσαν και μια έκτακτη επιχορήγηση γιατί πάλι δεν μπορούσαμε να λειτουργήσουμε, φτάνοντας συνολικά τα 2,084 εκατομμύρια. Το 2013 ενέκριναν και πάλι 1,76 εκατομμύρια. Τα 1,4 περίπου είναι οι μισθοί με το νέο μισθολόγιο. Οπότε μένουν 360.000 ευρώ – ποσό που έφτασε για τη λειτουργία του πρώτου εξαμήνου. Μάλιστα, επειδή έχουν γίνει πολύ αυστηρά τώρα τα πράγματα, δεν μπορείς να παραγγείλεις αντιδραστήρια αν δεν έχεις κάποια χρήματα προϋπολογισμένα στο περίφημο μητρώο δεσμεύσεων, το οποίο ουσιαστικά έχει κοκκινίσει – έχουμε τώρα περίπου 15.000 ευρώ. Οσα ξοδέψαμε στο πρώτο εξάμηνο, άλλα τόσα χρειαζόμαστε και για το δεύτερο, δηλαδή σχεδόν 350.000 ευρώ», λέει ο κ. Γκιργκινούδης που είναι και πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων στον εν λόγω φορέα.

Σημειώνεται ότι στο Ινστιτούτο, πραγματοποιείται πληθώρα μελετών για σπάνια νοσήματα σε παιδιά, οι οποίες μπορούν να γίνονται μόνο εκεί – ενδεικτικά πέρυσι εντοπίστηκαν 31 περιπτώσεις από 2.600 αναλύσεις. Επιπλέον στο Ινστιτούτο πραγματοποιούνται εξετάσεις γενετικής και μεταβολικών νοσημάτων των οστών, ενώ παρακολουθούνται συστηματικά περισσότερα από 1.000 παιδιά με υποθυρεοειδισμό. Αξίζει να σημειωθεί ότι το απαιτούμενο ποσό για να μην σταματήσει η λειτουργία του Ινστιτούτου ανέρχεται μόλις στις 350 χιλιάδες ευρώ.