Αρχική InfoMommy Πολιτισμός - Σεμινάρια Απελευθέρωση της τιμής του βιβλίου ή όχι; Ιδού το ερώτημα

Απελευθέρωση της τιμής του βιβλίου ή όχι; Ιδού το ερώτημα

Library-Books

Μάχη έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε συγγραφείς και εκδότες, ανθρώπους του πνεύματος και δημοσιογράφους, με αφορμή τοαναμενόμενο ψήφισμα στη Βουλή, που θα αφορά την κατάργηση της ενιαίας τιμής του βιβλίου.

«Ο θεσμός της Ενιαίας Τιμής του Βιβλίου λειτουργεί θετικά και θα υποστηρίξουμε τη διατήρησή του», τόνισε ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος σε σημερινή σύσκεψη με εκπροσώπους του εκδοτικού και λογοτεχνικού χώρου, ενώ σε συζήτηση που έγινε δύο μέρες νωρίτερα με το ίδιο θέμα και τρεις συνομιλητές -τον δημοσιογράφο Πάσχο Μανδραβέλη, τον συγγραφέα Τάκη Θεοδωρόπουλο και τον εκδότη Στέφανο Πατάκη και συντόνισε η δημοσιογράφος Όλγα Τρέμη- μάλλον δεν υπήρξε σύγκλιση απόψεων.

«Πρόκειται για αδιανόητη κυβερνητική απόφαση» είπε ο Νίκος Καρατζάς, εκδότης και ιδιοκτήτης του «Ιανού» καλωσορίζοντας τους συνομιλητές. «Η ενιαία τιμή του βιβλίου ισχύει σε όλη την ευρωζώνη» πρόσθεσε.

Προς την ίδια κατεύθυνση κινήθηκε ο Τ. Θεοδωρόπουλος, σημειώνοντας πως οι υποδείξεις του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για την απελευθέρωση των αγορών δεν αφορούν την ελληνική εκδοτική αγορά, αφού είναι, ήδη, απελευθερωμένη. «Η μόνη ρύθμιση, την οποία προβλέπει ο νόμος για την ενιαία τιμή του βιβλίου, είναι το ότι ο βιβλιοπώλης δεν μπορεί να προσφέρει έκπτωση που να υπερβαίνει το 10% για βιβλία τα οποία δεν έχουν συμπληρώσει δύο χρόνια κυκλοφορίας. Η κατάργηση της ενιαίας τιμής θα οδηγήσει σε μονοπωλιακές ή ολιγοπωλιακές καταστάσεις, ενώ θα θέσει σε δοκιμασία και το μέλλον της ελληνικής γλώσσας, από τη στιγμή που οι εκδότες δεν θα έχουν το οικονομικό περιθώριο για να τυπώνουν βιβλία ποιότητας. Η ενιαία τιμή ισχύει στη Γαλλία και τη Γερμανία. Όσο για την Ελλάδα, το βιβλίο είναι φθηνότερο από άλλες μορφές διασκέδασης και το φθηνότερο στην Ευρώπη» ανέφερε.

Αντίθετος με τους συνομιλητές του εμφανίστηκε ο κ. Π. Μανδραβέλης, ο οποίος τόνισε ότι «Από το 1997, οπότε και καθιερώθηκε η ενιαία τιμή, οι πωλήσεις των βιβλίων δεν γνώρισαν την παραμικρή ανάκαμψη» τόνισε από την πλευρά του ο . «Κάθε απελευθέρωση τιμών προκαλεί αμέσως μία τρομερή καταστροφολογία, αλλά η απελευθέρωση της εκδοτικής αγοράς δεν πρόκειται να σαρώσει την ποιότητα. Το καλό βιβλίο κρατάει πάντοτε την τιμή του, ενώ το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στη χώρα μας είναι πως δεν διαβάζεται ούτε το κακό βιβλίο. Όπως κι αν έχει, η κατάργηση της ενιαίας τιμής θα πολλαπλασιάσει τους αγοραστές. Αυτό, τουλάχιστον, έχουν δείξει τα παζάρια με χαμηλές τιμές που διοργανώνουν κάποιοι εκδότες, όπως και οι σχετικές προσφορές των εφημερίδων» συμπλήρωσε.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.