Απέβαλαν μαθητή επειδή ζωγράφισε τον ήλιο του ΠΑΣΟΚ; Τι πραγματικά συνέβη στο Γυμνάσιο των Σερρών

Πρόσφατα το γύρο του διαδικτύου έκανε η είδηση ότι μαθητής της Β τάξης του Γυμνασίου Σκοτούσσας Σερρών αποβλήθηκε επειδή στο μάθημα των καλλιτεχνικών ζωγράφισε τον ήλιο έμβλημα του ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με την καταγγελία που έγινε viral «Μαθητής της β’ γυμνασίου στο μάθημα των καλλιτεχνικών σε εργασία  ζωγράφισε τον ήλιο πράσινο .Σε ερώτηση της καθηγήτριας του γιατί χρωμάτισε τον ήλιο πράσινο ,της απάντησε πως είναι ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ. Αυτή η απάντηση έγινε αφορμή να αποβληθεί από την καθηγήτρια του .Η συμπεριφορά της καθηγήτριας δημιουργεί πολλά ερωτηματικά και οφείλει να δώσει εξηγήσεις Το περιστατικό συνέβη στο γυμνάσιο της Σκοτούσσας».

Το επίμαχο post για το συμβάν

Η θέση του Γυμνασιάρχη

Μία άλλη διάσταση στην είδηση έδωσε ο Γυμνασιάρχης κ. Βασίλης Εμμανουηλίδης, ο οποίος, μιλώντας στο ethnos.gr, εξήγησε ότι άλλος μαθητής αποβλήθηκε από το σχολείο και για άλλον λόγο και όχι ο νεαρός που φέρεται να ζωγράφισε τον ήλιο του ΠΑΣΟΚ.

Όπως εξήγησε ο γυμνασιάρχης, ένας μαθητής αποβλήθηκε από το μάθημα για ανάρμοστη συμπεριφορά γιατί έκανε φασαρία. Την ίδια μέρα, ένας άλλος μαθητής σε άλλο τμήμα του ίδιου σχολείου κατά την διάρκεια των καλλιτεχνικών ζωγράφισε τον ήλιο του ΠΑΣΟΚ. «Ως όφειλε η καθηγήτρια πήρε την ζωγραφιά του μαθητή γιατί δεν επιτρέπεται να ζωγραφίζουν μέσα στην αίθουσα σύμβολα πολιτικών κομμάτων. Δεν τον απέβαλε, ενώ ο μαθητής συμμορφώθηκε με τις υποδείξεις της. Τα περιστατικά έγιναν σε δύο διαφορετικά τμήματα. Πως συνενώθηκαν, δεν ξέρω τι να πω» δήλωσε ο κ. Εμμανουηλίδης.

Πρόσθεσε δε, ότι πρόκειται για «fake news καθαρό. Η καθηγήτρια θα ακολουθήσει τη νομική οδό. Δικαίωμα της είναι φυσικά. Έχει και την έγκριση του προϊσταμένου».

Tι καταγγέλει η ΟΛΜΕ

Το Δ.Σ της ΟΛΜΕ με σημερινή του ανακοίνωση καταγγέλλει τον απαράδεκτο διασυρμό που υπέστη σε πανελλήνιο επίπεδο η εκπαιδευτικός ειδικότητας καλλιτεχνικών, ΠΕ08 του Γυμνασίου Σκοτούσσας.

Ο δημόσιος διασυρμός προήλθε μετά από ανάρτηση σε προσωπικό προφίλ μέσου κοινωνικής δικτύωσης, που διατηρεί εργαζόμενος σε τοπική εφημερίδα των Σερρών, η οποία περιείχε πλήθος ανακριβειών. Στην ανάρτηση αυτή γραφόταν ότι μαθητής αποβλήθηκε από το σχολείο επειδή ζωγράφισε το σήμα πολιτικού κόμματος στο μάθημα των καλλιτεχνικών και ότι η διδάσκουσα εκπαιδευτικός έσκισε τη ζωγραφιά του.

Τι πραγματικά συνέβη με την ζωγραφιά του μαθητή

Υπερασπιζόμενοι την αλήθεια οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε στην εκπαιδευτική κοινότητα και στα Μέσα Επικοινωνίας ότι:

• Η συνάδελφος εκπαιδευτικός ουδέποτε έσκισε καμία ζωγραφιά και δεν τιμώρησε τον συγκεκριμένο μαθητή για την ενέργειά του.

• Ο μαθητής δεν αποβλήθηκε ούτε από την καθηγήτρια αλλά ούτε και από τον Διευθυντή του Σχολείου.

Η συγκεκριμένη σελίδα με το σχέδιο που δημιούργησε ο μαθητής αφαιρέθηκε από το μπλοκ ως μη εντασσόμενη στη διδακτική ενότητα του μαθήματος και υπάρχει στην αίθουσα καλλιτεχνικών του σχολείου, καθώς το ατομικό μπλοκ ζωγραφικής αποτελεί τον ατομικό φάκελο στο μάθημα (portfolio).

Αδυνατούμε να κατανοήσουμε τις σκοπιμότητες που εξυπηρετεί ο τρόπος παρουσίασης της συγκεκριμένης υπόθεσης από τα Μέσα Επικοινωνίας και η a priori απόδοση ευθυνών στην εκπαιδευτικό χωρίς την ενδελεχή διερεύνηση του συγκεκριμένου περιστατικού.

Θα περιμέναμε μία σοβαρή δημοσιογραφική έρευνα με συλλογή έγκυρων στοιχείων πριν τη δημοσίευση και δημόσια τοποθέτηση, ειδικά όταν πρόκειται για τον ευαίσθητο χώρο της εκπαίδευσης. Αντίθετα, το πανελλήνιο παρακολουθούσε τόσο στον ηλεκτρονικό τύπο όσο και σε διάφορες τηλεοπτικές εκπομπές ανακρίβειες με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί θέμα «εκ του μη όντος».

Το Δ.Σ της ΟΛΜΕ εκφράζει τη συμπαράστασή του στη συνάδελφο εκπαιδευτικό, η οποία δέχτηκε αήθη επίθεση και ταλαιπωρήθηκε, λοιδορήθηκε, διασύρθηκε ως εκπαιδευτικός και ως προσωπικότητα σε τηλεοπτικά κανάλια, ηλεκτρονικό τύπο και μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αναμένουμε το σωματείο/σύλλογο, στο οποίο ανήκει ο εργαζόμενος της τοπικής εφημερίδας, να πάρει θέση στο ζήτημα της αντιδεοντολογικής συμπεριφοράς του εν λόγω κυρίου, όπως επίσης και της έκθεσης και προσβολής της προσωπικότητά της συναδέλφου μας. Απαιτούμε από τον ίδιο να ανασκευάσει την ανακριβή ανάρτησή του για να αποκατασταθεί η αλήθεια.

Τονίζουμε επίσης ότι ο τρόπος παρουσίασης της συγκεκριμένης είδησης θίγει το παιδαγωγικό έργο και την προσφορά του συνόλου των εκπαιδευτικών στο ελληνικό δημόσιο σχολείο.