Απίστευτο: Δείτε πώς αντιδρούν μέσα στη μήτρα τα έμβρυα των εγκύων που καπνίζουν

091001081223-largeΟι υπέρηχοι κύησης που θα δείτε παρακάτω αποκαλύπτουν με σαφήνεια πώς το κάπνισμα κατά την εγκυμοσύνη βλάπτει την ανάπτυξη ενός αγέννητου παιδιού. Τα μωρά των γυναικών που καπνίζουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης φαίνονται να αγγίζουν το στόμα τους μέσα στη μήτρα πολύ περισσότερο από τα μωρά των εγκύων που δεν καπνίζουν. Τα έμβρυα συνήθως αγγίζουν το πρόσωπο και το στόμα τους πολύ λιγότερο όσο πιο ανεπτυγμένα είναι.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα υπερηχογραφήματα απεικονίζουν πώς το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να σημαίνει ότι η ανάπτυξη του κεντρικού νευρικού συστήματος του μωρού παρουσιάζει καθυστέρηση. Οι γιατροί έχουν από καιρό προειδοποιήσει τις έγκυες γυναίκες να σταματήσουν το κάπνισμα, διότι αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού, αναπνευστικών προβλημάτων, ακόμα και αιφνίδιου βρεφικού θανάτου. Τώρα, πιστεύουν ότι μπορούν να αποδείξουν τις επιπτώσεις του καπνίσματος στα μωρά μέσα στη μήτρα και να χρησιμοποιούν τις εικόνες για να ενθαρρύνουν τις μητέρες να σταματήσουν την επιβλαβή για την υγεία συνήθεια.

26EDCC0D00000578-3007401-image-a-45_1427136486479Στα πλαίσιο της μελέτης, η Dr. Nadja Reissland από το Πανεπιστήμιο του Durham στο Ηνωμένο Βασίλειο, χρησιμοποίησε 4-D εικόνες υπερηχογραφημάτων κύησης για να καταγράψει τις χιλιάδες μικροσκοπικές κινήσεις των εμβρύων στη μήτρα. Στην έρευνα συμμετείχαν 20 έγκυες γυναίκες, τέσσερις εκ των οποίων κάπνιζαν κατά μέσο όρο 14 τσιγάρα την ημέρα. Αφού εξέτασε τους υπερήχους στις 24, 28, 32 και 36 εβδομάδες της κύησης, διαπίστωσε ότι τα έμβρυα των οποίων οι μητέρες κάπνιζαν συνέχισαν να παρουσιάζουν σημαντικά υψηλότερα ποσοστά κίνησης του στόματος και των χεριών από τα έμβρυα των εγκύων που δεν κάπνιζαν. Σημειώνεται ότι όλα τα μωρά που συμμετείχαν στην έρευνα γεννήθηκαν υγιή και με φυσιολογικό μέγεθος και βάρος.

«Τα έμβρυα συνήθως κινούνται λιγότερο μέσα στη μήτρα, καθώς αποκτούν μεγαλύτερο έλεγχο όσο πιο κοντά πλησιάζουν στη στιγμή του τοκετού. Ωστόσο, απαιτείται μεγαλύτερη μελέτη για να επιβεβαιωθούν αυτά τα αποτελέσματα και να διερευνηθούν συγκεκριμένες επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένης της αλληλεπίδρασης του στρες που βιώνει η μητέρα και του καπνίσματος», εξηγεί η Dr. Nadja Reissland.