Αρχική Quiz Από δω ο εγκέφαλός σας! 10 πράγματα που δεν γνωρίζαμε για τον εγκέφαλο- βίντεο, κατάλληλο για μικρούς θεατές!

Από δω ο εγκέφαλός σας! 10 πράγματα που δεν γνωρίζαμε για τον εγκέφαλο- βίντεο, κατάλληλο για μικρούς θεατές!

355031

-Ο Εγκέφαλος είναι το σημαντικότερο όργανο του σώματος. Με περισσότερα από 10 εκατομμύρια κύτταρα λαμβάνει και στέλνει μηνύματα από και σε όλο το σώμα.

- Ελέγχει κάθε μας σκέψη, αίσθηση, κίνηση.

-Παρόλο που αποτελεί το 2% του βάρους του σώματος καταναλώνει το 20% της παραγόμενης ενέργειας.

- Το κρανίο αποτελείται από 26 ξεχωριστά οστά. Ο ρόλος αυτών των οστών είναι να προστατεύουν τον Εγκέφαλο. Έχει αποδειχθεί ότι αυτά επιτρέπουν μια ελάχιστη κίνηση, που ακολουθεί την παραγωγή και απορρόφηση του Εγκεφαλονωτιαίου υγρού.

- Ο εγκέφαλος τροφοδοτείται με αίμα, από τις δύο έσω καρωτίδες αρτηρίες και τις δύο σπονδυλικές αρτηρίες. Αποτελείται από δύο ημισφαίρια τα οποία χωρίζονται μεταξύ τους από την επιμήκη σχισμή.

- Οι τεχνικές εγκεφαλικής απεικόνισης στηρίζονται στην καταγραφή μεταβολών του ενεργειακού μεταβολισμού που απαιτείται από νευρώνες εν ενεργεία.

- Η πρώτη λειτουργική τεχνική που αναπτύχθηκε ονομάστηκε Τομογραφία Εκπομπής Ποζιτρονίων (PET). Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει την ενέσιμη χορήγηση στον εξεταζόμενο, ραδιοϊσοτόπων. Έτσι, καταγράφουν το χρόνο και τη θέση γάμμα σωματιδίων που εκπέμπονται από το πυρηνικό ισότοπο, όπως διαπερνά τον εγκέφαλο και εξασθενεί.

-Κατά τη διάρκεια μίας σάρωσης, οι εξεταζόμενοι είναι ξαπλωμένοι μέσα σε ένα μαγνήτη και καταγράφονται οι συμπεριφορικές απαντήσεις τους σε διάφορα ερεθίσματα. Μπορεί να παρουσιαστεί ένα μεγάλο εύρος ερεθισμάτων, π.χ. οπτικά τα οποία προβάλλονται σε μία οθόνη που κοιτάει ο άνθρωπος, ή ακουστικά, που ακούγονται από μικρά μεγάφωνα.

-Με τις τεχνικές αυτές – και άλλες που αναπτύχθηκαν και αναπτύσσονται - είναι δυνατό να εξεταστούν φαινόμενα όπως είναι η αντίληψη, μάθηση, μνήμη, σκέψη ή σχεδιασμός κινήσεων.

-Οι επιστήμονες είναι σε θέση να  αποτυπώνουν  τις μεταβολές της εγκεφαλικής δραστηριότητας, που συμβαίνουν κατά την εκτέλεση του πειραματισμού. Αυτές οι φωτογραφίες συγκεντρώνονται από τον υπολογιστή, ο οποίος δίνει πλέον μία τρισδιάστατη εικόνα.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.