- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Από ποια ηλικία μπορεί το παιδί μου να έχει Facebook; Αυτός είναι οι νέος ευρωπαϊκός κανονισμός

Έχετε παρατήρησει, ότι το τελευταίο διάστημα το Facebook σας ζητά επικαιροποίηση των ρυθμίσεων ασφαλείας και προσωπικών σας δεδομένων; Η εν λόγω κίνηση διόλου τυχαία δεν γίνεται καθώς εντάσσεται στις υποχρεώσεις που προκύπτουν από το νέο δεσμευτικό κανόνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έρχεται να αλλάξει το τοπίο των κοινωνικών μέσων δικτύωσης, όπως το γνωρίζουμε.
Τα social media και ιδιαίτερα το Facebook είναι γεμάτο από παιδιά πολύ μικρής ηλικίας, καθώς πλέον τα περισσότερα αποκτούν λογαριασμούς σχεδόν στα μέσα της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Οι κίνδυνοι, όπως είναι φυσικό, είναι πολλοί και καραδοκούν σε κάθε γωνία του διαδικτύου, ιδιαίτερα για όλους εκείνους τους νέους που χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανεξέλεγκτα. Τι αλλάζει, λοιπόν, εφεξής στα αγαπημένα μας μέσα κοινωνικής δικτύωσης;

Τι ορίζει ο ευρωπαϊκός κανονισμός για την πρόσβαση των παιδιών στα κοινωνικά δίκτυα

Ο κανονισμός  679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και συμβουλίου της 27ης Απριλίου 2016 για την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα υποχρεώνει όλα τα social media να κλείσουν τις πόρτες τους για παιδιά κάτω των 13 ετών, ενώ οι έφηβοι μέχρι 16 ετών θα πρέπει να έχουν την απαραίτητη γονική συναίνεση για να δημιουργήσουν λογαριασμό. Μάλιστα, η ευθύνη τήρησης της εν λόγω διάταξης μεταφέρεται στο εκάστοτε κοινωνικό δίκτυο που υποχρεούται να βρει το τρόπο που θα διασφαλίσει πως τα στοιχεία που δηλώνονται από τους χρήστες είναι πραγματικά. Σε κάθε άλλη περίπτωση επωμίζεται τις συνέπειες για κάθε παράβαση.

Μετά τα 15 τους έτη μπορούν να μπουν τα Ελληνόπουλα στα social media

Το άρθρο 8 του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων (GDPR) περιέχει συγκεκριμένες απαιτήσεις σχετικά με τη συγκατάθεση για την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων των  παιδιών. Ο γενικός κανόνας προβλέπει απαίτηση γονικής συναίνεσης για τη χρήση κοινωνικών δικτύων από όλους τους νέους ηλικίας κάτω των 16 ετών. Ωστόσο, τα κράτη μέλη μπορούν να επιλέξουν να αποκλίνουν και να ορίσουν το όριο ηλικίας στα 15, 14 ή 13 χρόνια. Στην Ελλάδα η δημόσια διαβούλευση για τη θέσπιση νομοθετικών μέτρων για την εφαρμογή του GDPR ξεκίνησε στις 20 Φεβρουαρίου 2018 και ολοκληρώθηκε με επιτυχία στις 5 Μαρτίου 2018. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης δημοσίευσε στη συνέχεια το προσχέδιο νόμου για την προστασία των προσωπικών δεδομένων (Νόμος για την Προστασία των Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα). Το άρθρο 6 του προσχεδίου καθορίζει την ηλικία ψηφιακής συναίνεσης στα 15 χρόνια.

 Σύμφωνα με το άρθρο, για παιδιά ηλικίας κάτω των 15 ετών η επεξεργασία προσωπικών δεδομένων είναι νόμιμη μόνο όταν υπάρχει συναίνεση γονέα ή κηδεμόνα. Στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές ακόμα δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις. Η εικόνα έτσι όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι στιγμής μέσα από τα προσχέδια νόμου που έχουν προταθεί και τα οποία αναμένεται στην πλειοψηφία
τους να ψηφιστούν χωρίς ιδιαίτερες αλλαγές, δείχνει ένα κατακερματισμένο τοπίο.

Αυτά είναι τα όρια ψηφιακής συναίνεσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε την κα Κατερίνα Ψαρουδάκη, Υπεύθυνη Επικοινωνίας του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ συζητήσαμε για το πώς και υπό ποιες προϋποθέσεις οι γονείς θα είναι διασφαλισμένοι ότι το παιδί τους δεν θα διαθέτει εφεξής λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χωρίς εκείνοι να έχουν δώσει την έγκρισή τους, ποιες κινήσεις έχουν κάνει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να συμμορφωθούν με το νέο καθεστώς και τέλος γιατί αποφασίστηκε η ηλικία των 15 ετών να τεθεί ως ηλικιακό όριο για την Ελλάδα.

Πώς θα ξέρουν οι γονείς ότι το παιδί τους δεν διατηρεί λογαριασμό στα social media χωρίς την έγκρισή τους;

Ο νόμος ορίζει ότι από την ηλικία των 13 ετών μέχρι και τα 16, χρειάζεται η γονική συγκατάθεση. Ένας γονιός, δηλαδή, που έχει ένα παιδί στα κοινωνικά δίκτυα, θα πρέπει να δώσει τη συγκατάθεσή του, ώστε το παιδί του να συνεχίσει να είναι εκεί, ενώ πάλι την πιστοποίηση της συγκατάθεσης αυτής θα αναλάβουν τα κοινωνικά δίκτυα, κάτι που θα γίνει και πάλι με δική τους ευθύνη.  Σύμφωνα με την κα Ψαρουδάκη, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα πρέπει να επαναπροσδιορίσουν τις ρυθμίσεις τους και να προσαρμόσουν τη λειτουργία τους στις επιταγές του Κανονισμού. Μέχρι στιγμής οι αλλαγές που έχει ανακοινώσει το Facebook δεν καλύπτουν πλήρως τα όσα ορίζει ο Κανονισμός. Αναμένονται περαιτέρω αλλαγές. Τώρα αναφορικά με το ζήτημα  για το πώς θα ξέρουν οι γονείς ότι τα παιδιά δεν διατηρούν λογαριασμό στα social media χωρίς την άδειά τους η κα Ψαρουδάκη τονίζει ότι ακόμα δεν έχουν διευκρινιστεί οι σχετικές δικλείδες ασφαλείας που θα διασφαλίζουν την εγκεκριμένη είσοδο των παιδιών στο ψηφιακό κόσμο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Γιατί η Ελλάδα θέτει ως όριο ψηφιακής συναίνεσης τα 15 έτη;

Ερωτηθείσα η κα Ψαρουδάκη να μας απαντήσει για το γεγονός ότι η χώρα μας έχει προτείνει ως όριο ψηφιακής συναίνεσης τα 15 έτη, ενώ άλλες ευρωπαικές χώρες όπως το Βέλγιο και η Δανία θέτουν την ηλικία των 13 ετών και η Αυστρία των 14 ετών απάντησε, ότι η εν λόγω πρόταση υπεβλήθη από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων χωρίς όμως να δοθεί το αντίστοιχο αιτιολογικό πλαίσιο. Mάλιστα, η κα Ψαρουδάκη έθιξε και ένα ακόμα ζήτημα που δεν έχει διευκρινιστεί και το οποίο σύντομα θα μας απασχολήσει στο πλαίσιο της εναρμόνισης με τον Ευρωπαϊκό κανονισμό: Από τη στιγμή που ο χρήστης μπορεί να δηλώνει σε ποια χώρα ζει, γιατί ένα παιδί να μην επιλέξει να δηλώσει ως χώρα διαμονής του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Ισπανία ή την Βρετανία που το όριο ψηφιακής συναίνεσης είναι τα 13 έτη αντί της Ελλάδος που το όριο είναι τα 15 έτη;