Αρχική Σχολή Γονέων Από ποια ηλικία να αρχίσω να διαβάζω βιβλία στο παιδί μου;

Από ποια ηλικία να αρχίσω να διαβάζω βιβλία στο παιδί μου;

Το διάβασμα βιβλίων είναι μία από τις πρώτες διασκεδαστικές δραστηριότητες που μπορεί να κάνει ο κάθε γονιός εύκολα και παντού. Ο όρος “διάβασμα βιβλίου” μπορεί για τις πολύ μικρές ηλικίες να είναι και πιο ευρύς με την έννοια ότι αντί για διάβασμα λέξεων και προτάσεων μπορούμε να ξετυλίγουμε τα βιβλία, γυρίζοντας τις σελίδες και να κοιτάμε τις εικόνες.

Από την ηλικία των 6 μηνών τα μωρά μπορούν να πιάνουν στα χέρια τους τα μικρά πάνινα ή πλαστικά βιβλία και πότε με τη δική μας καθοδήγηση πότε μόνα τους, να γυρίζουν τις σελίδες και να εντοπίζουν απλές μορφές από ζωάκια ή καθημερινά αντικείμενα. Το να διαβάζουμε βιβλία μαζί με το μωράκι μας είναι ο καταλληλότερος τρόπος για να έρθουμε κοντά τους, επιμένει ο κ. Στέλιος Μαντούδης, Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής. Μέσα από αυτή τη δραστηριότητα περνάμε κοινό και ποιοτικό χρόνο μαζί με το παιδί και ταυτόχρονα χαίρεται ο ένας τη συντροφιά του άλλου. Έρευνες έχουν δείξει ότι η επαφή των μωρών από νωρίς με βιβλία τα βοηθά να κατανοήσουν τις πρώτες τους έννοιες.

Μαθαίνουν να συγκεντρώνονται
Κατακτούν το πρώτο κομμάτι της ομιλίας, που είναι η κατανόηση του προφορικού λόγου και της ομιλίας
Στη συνέχεια, καθώς μεγαλώνει, αρχίζει να επαναλαμβάνει
Λέει τις πρώτες του λέξεις και αρχίζει να μαθαίνει να μιλά

Το διάβασμα των βιβλίων όταν μπει μέσα στο καθημερινό πρόγραμμα δραστηριοτήτων του παιδιού μας είναι ό,τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε για να το βοηθήσουμε να ενταχθεί ομαλά και να πετύχει στο σχολείο. Όταν μοιράζεστε ένα βιβλίο με το παιδί, όχι μόνο το βοηθάτε να βελτιώσει τον προφορικό λόγο του και να εμπλουτίσει το λεξιλόγιο του, αλλά το βοηθάτε στην καλύτερη συγκέντρωση προσοχής, στην ανάπτυξη κριτικής σκέψης αλλά αφυπνίζεται η περιέργεια, η φαντασία και η όρεξη για διάβασμα.

Συμβουλή του Ειδικού:

Τα παιδιά μαθαίνουν με διαφορετικούς τρόπους και διαφορετικό ρυθμό. Είναι γνωστό ότι τα παιδιά που έχουν αναπτύξει τη φιλομάθεια είναι αυτά που και οι γονείς τους αγαπούν το διάβασμα και τα βιβλία. Εκτός από το πόσο σημαντικό είναι να διαβάζουμε μαζί με το παιδί μας, παίζει ρόλο και η μίμηση, όταν δηλαδή το παιδί βλέπει τους γονείς του να διαβάζουν και οι ίδιοι. Αξιοποιήστε το διάβασμα σαν μία μορφή διασκέδασης και χαλάρωσης. Απολαύστε μαζί με το παιδί σας την περιέργεια και την αγάπη για το διάβασμα.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.