Αρχική InfoBaby Εγκυμοσύνη Από πότε το έμβρυο ακούει τη φωνή της μητέρας του;

Από πότε το έμβρυο ακούει τη φωνή της μητέρας του;

Pregnant-Lady_iStock_000011Ορισμένα έμβρυα μπορούν να ακούνδιαμορφωμένους ήχους– ακόμη και από την 23η εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Σίγουρα, όμως, όλα τα υγιή έμβρυα έχουν αναπτύξει αυτή την ικανότητα κατά την 28η εβδομάδα. Στο ακουστικό περιβάλλον μέσα στη μήτρα κυριαρχούν οι ήχοι που προέρχονται από τη μητέρα – καρδιακός ρυθμός, αναπνοή, η φωνή της, βορβορυγμοί των εντέρων και ήχοι που προκαλούνται από τις κινήσεις του σώματος. Η φωνή της μητέρας είναι το πιο ισχυρό ακουστικό σήμα που μπορεί να μετρήσει κανείς στο περιβάλλον του αμνιακού υγρού.

Σεέρευνα διαπιστώθηκε ότι, προς το τέλος της κύησης, το έμβρυο είναι πλέον σε θέση να αναγνωρίζει τη φωνή της μητέρας του, ακόμη και όταν την ακούει ηχογραφημένη, από μια εξωτερική πηγή. Αποδείχτηκε, ωστόσο, ότι το άκουσμα της φωνής της μητέρας αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό του εμβρύου –άρα, τυπικά, δεν μπορούμε να θεωρήσουμε ότι το «ηρεμεί»–, σε αντίθεση με τη φωνή ξένου ατόμου, που, ως αδιάφορο ερέθισμα, προκαλεί μείωση του καρδιακού ρυθμού. Οι αντιδράσεις αυτές, όμως, διατηρούνται μόνο κατά τις πρώτες ώρες μετά τη γέννηση, ενώ στη συνέχεια παρατηρείται το ακριβώς αντίθετο: στο άκουσμα της φωνής της μητέρας –και, σε μικρότερο βαθμό, του πατέρα–, ο καρδιακός ρυθμός του βρέφους μειώνεται –άρα, μπορούμε να πούμε ότι «ηρεμεί»–, ενώ αυξάνεται στο άκουσμα ξένων φωνών!

Κλείνοντας, μπορούμε να πούμε ότι το άκουσμα της φωνής της μητέρας παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του εμβρύου, κι ακόμη περισσότερο στη θεμελίωση και την ενίσχυση αυτού του μοναδικού δεσμού ανάμεσα στη μητέρα και το παιδί.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.