Αρχική InfoMommy Υγεία Από πού αγοράζετε γυαλιά ηλίου για εσάς και τα παιδιά σας;

Από πού αγοράζετε γυαλιά ηλίου για εσάς και τα παιδιά σας;

sunglasses
Οι οπτικοί της Πανελλήνιας Ένωσης Οπτικών και Οπτομετρών  έκπληκτοι τον τελευταίο καιρό είδαν γυαλιά ηλίου να πωλούνται σε σούπερ μάρκετ έναντι πολύ μικρής χρηματικής αξίας! Θεωρούν λοιπόν καθήκον τους να ενημερώσουν τόσο τους καταναλωτές όσο και τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας.

Τα γυαλιά ηλίου αυτά, αποτελούν προϊόν προσφοράς, δεν συνοδεύονται από το απαραίτητο πληροφοριακό δελτίο που ενημερώνει για την απορρόφησή τους, την αντοχή τους και την κατηγορία χρήσης τους. Επομένως ουδείς γνωρίζει αν αυτό το προϊόν, ως μέσο ατομικής προστασίας, πληροί τους κανόνες της ΕΕ για τα γυαλιά ηλίου.
Πέραν όλων των νομικών και ηθικών κανόνων περί του θέματος, πόσο λογικό βρίσκει κανείς να τοποθετούνται γυαλιά προστασίας από την ηλιακή ακτινοβολία ανάμεσα σε απορρυπαντικά και είδη διατροφής;

Την ίδια απορία μπορεί να εκφράσει κανείς και για τα υπόλοιπα σημεία πώλησης γυαλιών ηλίου, εκτός Οπτικών καταστημάτων όπου μη γνωρίζοντας αυτοί που τα διαθέτουν τους όρους και τις προϋποθέσεις χρήσης τους, δεν μπορούν να συμβουλεύσουν τους καταναλωτές κατάλληλα και δυνητικά αυτά μπορούν να αποβούν επικίνδυνα, ιδιαιτέρως κατά την οδήγηση!
Οι ανακοινώσεις αυτές έγιναν κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου της Πανελλήνιας Ένωσης Οπτικών και Οπτομετρών και στην οποία συμμετείχαν οι κ.κ. Σωτήρης Δαμίγος, Πτυχιούχος Οπτικός, Πρόεδρος Δ.Σ Π.Ε.Ο.Ο. , η Μαρία Ταρασούδη, Συμπεριφορική Οπτικός-Οπτομέτρης, Πρόεδρος Δ.Σ Σ.Ο.Ο.Β.Ε, Γεν.Γραμματέας Ελληνικης Ακαδημίας Οπτομετρίας, ο Πάνος Άγγελος, Πτυχιούχος Οπτικός Οπτομέτρης, Ταμίας Δ.Σ Π.Ε.Ο.Ο. και η Μυρτώ Κόκκορη, Πτυχιούχος Οπτικός Οπτομέτρης, Μέλος Π.Ε.Ο.Ο.

Επιπλέον, η αύξηση της τρύπας του όζοντος κάνει ακόμα πιο επιτακτική τη χρήση γυαλιών ηλίου, που να πληρούν βασικές προϋποθέσεις, οι οποίες εξασφαλίζονται όταν τα γυαλιά αγοράζονται από οπτικό κατάστημα και σύμφωνα με οδηγία της ΕΕ συνοδεύονται από ένα πληροφοριακό δελτίο. Η συμμετοχή του οπτικού στην επιλογή του κατάλληλου γυαλιού ηλίου για τον κάθε καταναλωτή ξεχωριστά αποτελεί εγγύηση για την προστασία της όρασης του.

-Sunglasses
Οι προϋποθέσεις για την αγορά γυαλιών ηλίου

 • Οι φακοί να είναι απορροφητικοί στην ηλιακή ακτινοβολία
 • Να είναι οπτικά κατεργασμένοι
 • Η αντοχή τους στην πίεση να ανταποκρίνεται στις διεθνείς προδιαγραφές (συγκεκριμένο πάχος-αντοχή υλικού) με σκοπό την αποφυγή ατυχήματος.
 • Το υλικό των σκελετών να είναι υποαλλεργικό να είναι άφλεκτο και να μην παρουσιάζουν εξογκώματα ή άλλα ελαττώματα που μπορεί να δημιουργήσουν ενόχληση ή να προκαλέσουν κακώσεις κατά τη διάρκεια της χρήσης τους.
 • Η επιλογή των γυαλιών ηλίου πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις ανάγκες του κάθε ανθρώπου.
 • Τα νήπια θα πρέπει να φορούν πάντοτε καπέλο και γυαλιά ηλίου ειδικά κατασκευασμένα για παιδιά. Οι φακοί να είναι ασφαλείας και ο σκελετός μεγάλης αντοχής.
 • Τα παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας θα πρέπει να φορούν γυαλιά ηλίου με πλήρη απορρόφηση σε όλο το φάσμα της αφικνούμενης στην γη UV. Εάν φορούν διορθωτικά γυαλιά η καλύτερη λύση είναι η κατασκευή διορθωτικών γυαλιών ηλίου.
 • Οι έφηβοι και οι ενήλικες που φορούν φακούς επαφής πρέπει απαραίτητα να φορούν γυαλιά ηλίου.
 • Στους ενήλικες οι παράμετροι που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη είναι η οδήγηση, το επάγγελμα, το hobby και η κάλυψη διαθλαστικών ανωμαλιών.
 • Τέλος στην οδήγηση τα γυαλιά ηλίου θα πρέπει να τηρούν προδιαγραφές απαραίτητης φωτεινότητας και χρωματικής απόδοσης προκειμένου να παρέχουν ασφαλή οπτική αντίληψη του περιβάλλοντος κα αντίληψη των χρωμάτων των φωτεινών σηματοδοτών.

Ιδιαίτερη αναφορά χρειάζεται για τα γυαλιά ηλίου με πολωτικό φίλτρο, που εξαλείφουν το θάμβος που προέρχεται από την κάθετη αντανάκλαση των αxτίνων του ήλιου σε επιφάνειες όπως το νερό, η άσφαλτος και σε κάθε λεία και στιλπνή επιφάνεια.

Τι εννοούμε όταν λέμε «θάμπωμα» από ανάκλαση η περιορισμός της ορατότητας λόγω έντονης ανάκλασης
Το θάμπωμα προκαλείται από τις παράλληλα ανακλώμενες ακτίνες φωτός που προέρχονται από οποιαδήποτε ανακλαστική επιφάνεια. Τα γυαλιά ηλίου με πολωτικό φίλτρο, εξαλείφουν το θάμβος που προέρχεται από την κάθετη αντανάκλαση των ακτινών του ήλιου σε επιφάνειες όπως το νερό, η άσφαλτος κ.λπ . Άρα είναι κατάλληλα για οδήγηση και παραμονή στη θάλασσα ή στο χιόνι. Οι πολωτικοί φακοί μπορούν να ωφελήσουν τους:

 • Οδηγούς (βρεγμένο οδόστρωμα-απόσπαση προσοχής από ανακλάσεις)
 • Σκιέρ και όσους ασχολούνται με θαλάσσια σπορ.
 • Άτομα ιδιαίτερα ευαίσθητοι στο φως (φωτοφοβικά ή χειρουργημένοι ασθενείς)
 • Άνθρωπους που θέλουν άνετη και ξεκούραστη όραση.

Ο άνθρωπος δεν αντιλαμβάνεται την υπεριώδη ακτινοβολία γιατί είναι εκτός του ορατού φάσματος και δεν μπορεί να την δει. Η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο όμως προκαλεί παθήσεις που αντιλαμβανόμαστε είτε άμεσα, είτε μακροπρόθεσμα όπως είναι το πτερύγιο, η φωτοκερατίτιδα, ο καταρράκτης, η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και διάφορες μορφές καρκίνου του δέρματος. Τα προβλήματα που δημιουργούνται σε μάτια και βλέφαρα είναι:

 • Βραχυπρόθεσμα: ερεθισμός, πόνος, ερυθρότητα, φωτοφοβία, δακρύρροια, φωτοεπιπεφυκίτιδα, επιφανειακά ή εντωβάθεια εγκαύματα
 • Μακροπρόθεσμα: πτερύγιο, στεάτιο, νεοπλασίες των βλεφάρων, καταρράκτης, εκφύλιση ωχράς κηλίδας και ρυτίδωση της περιοχής.

Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.