Αρχική Infokids Υγεία Από τα 12 ξεκινούν το κάπνισμα τα Ελληνόπουλα

Από τα 12 ξεκινούν το κάπνισμα τα Ελληνόπουλα

355950

Αν γνωρίζατε ότι το χαρτζιλίκι που δίνετε καθημερινά στα παιδιά σας για να αγοράσουν κολατσιό, αποτελεί το μεγαλύτερο σύμμαχος των καπνοβιομηχανιών που αναζητούν καινούριους πελάτες, θα το ξανασκεφτόσασταν. Με βάση τα αποτελέσματα της Παγκόσμιας Μελέτης Παιδιών για το Κάπνισμα (Global Youth Tobacco Survey, GYTS), όπως αυτή σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε για τα Ελληνόπουλα από την ΕΣΔΥ και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το 15% των μαθητών ηλικίας 13 έως 15 καπνίζουν. Σε ανάλογη έρευνα που είχε γίνει το 2005 το ποσοστό των ανήλικων καπνιστών μαθητών γυμνασίου ήταν 16%. Μάλιστα, το 13% των σύγχρονων μικρών καπνιστών δηλώνει αποφασισμένο να συνεχίσει την εθιστική βλαβερή συνήθεια. Το ιδιαίτερα ανησυχητικό σημείο, όμως, της έρευνας είναι αυτό που εξάγεται από τις απαντήσεις των παιδιών, σύμφωνα με τις οποίες, όσο πιο μεγάλο χαρτζιλίκι έχουν τόσο μεγαλύτερες είναι και οι πιθανότητες να αγοράσουν ένα πακέτο τσιγάρα, επισήμανε ο κ. Χατζηχριστοδούλου, καθηγητής Επιδημιολογίας και Υγιεινής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Μάλιστα, όπως ο ίδιος παρατήρησε αυτή η συσχέτιση δεν φαίνεται να έχει αλλάξει καθόλου σε σύγκριση με το 2005 που είχε διαπιστωθεί πρώτη φορά, τονίζοντας ότι χρήζει περαιτέρω έρευνας πώς γίνεται η κρίση να μην επηρεάζει το χαρτζιλίκι των μαθητών και συνεπώς να κρατά υψηλά και το κάπνισμα.

Τα δεδομένα της μελέτης αναφέρουν ότι από την τρυφερή ηλικία των 12 ετών -υπάρχουν καταγραφές και από την ηλικία των 7 ετών (ένα μικρό ποσοστό, το 10% του δείγματος των καπνιστών, ανέφεραν ως ηλικία έναρξης του καπνίσματος τα 7 έτη)- 17 στα 100 αγόρια και 13 στα 100 κορίτσια αποκτούν την εθιστική συνήθεια.

Την αρνητική πρωτιά της χώρας που διευκολύνει την ανάπτυξη της καπνιστικής συνήθειας από τα σχολικά χρόνια  και της ελεύθερης πρόσβασης των μαθητών σε τσιγάρα διεκδικεί σθεναρά η Ελλάδα, αφού χωρίς έλεγχο αλλά και με έλλειψη συνείδησης, πωλητές με μικρομάγαζα έξω από τα σχολεία, δεν διστάζουν να πωλήσουν τσιγάρα σε ανήλικους πελάτες.  Τα στοιχεία των νέων μελετών για το κάπνισμα σε ανήλικους και ενηλίκους που παρουσιάστηκαν τη Δευτέρα στο υπουργείο Υγείας παρουσία της αρμόδιας υφυπουργού κυρίας Ζέττας Μακρή, είναι απογοητευτικά. Η κυρία Μακρή προανήγγειλε μία σειρά μέτρων, που αυτή τη φορά, και σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων το υπουργείο Υγείας είναι αποφασιμένο να τηρήσει.

smoking_kids_45

Παθητικό κάπνισμα

Δεν μπορούμε βέβαια να μην αναφερθούμε στο παθητικό κάπνισμα, που αποτελεί τον προπομπό στη μετέπειτα κατάσταση, της καπνικής εξάρτησης, αλλά ακόμη κι αν δεν έχει αυτή τη δυσάρεστη κατάληξη, από μόνο του εμφανίζεται ως εξαιρετικά επιβλαβές για την υγεία των παιδιών. Έξι στους δέκα μαθητές ηλικίας 13 έως 15 εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα σε μικρή ηλικία από τους ίδιους τους γονείς τους μέσα στο σπίτι, ενώ το κάπνισμα έχει νομιμοποιηθεί και μέσα στα σχολεία, παρά τις σχετικές απαγορεύσεις. Σχεδόν 80% των Ελλήνων μαθητών δηλώνει ότι έχει καπνίσει ή έχει δει καπνιστές μέσα στο σχολείο. Επιπλέον, 85% αναφέρουν ότι έχουν αγοράσει τα τσιγάρα τους ανεμπόδιστα κι ανέλεγκτα από όλα τα σημεία πώλησης, π.χ. περίπτερα, ψιλικά, ιδίως από όσα βρίσκονται κοντά στο σχολείο τους.

Οι μαθητές στην Πελοπόννησο κρατούν την "πρωτιά"

Τα στοιχεία δείχνουν πως υπερέχουν ελαφρά τα αγόρια καπνιστές (16,9% έναντι του 12,9% των κοριτσιών). Μάλιστα, πιο θεριακλήδες αποδεικνύονται οι μαθητές στην Πελοπόννησο, και με μεγάλη διαφορά από τους συνομηλίκους τους στην Αττική και την υπόλοιπη χώρα.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.