- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

“Από τη γέννηση έως τα 5 πρώτα χρόνια της ζωής”: Εκπαιδευτικός κύκλος σεμιναρίων για νέους γονείς από τη Home-Start Ελλάς

Το μεγάλωμα ενός παιδιού είναι μια περιπέτεια γεμάτη με ανησυχίες, ελπίδες, αμφισβητήσεις, απογοητεύσεις και θριάμβους. Μη ξεχνάτε ότι «είναι εντάξει» να μην είστε τέλειοι γονείς. Πράγματα που θα οικοδομήσουν την αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη στον εαυτό σας για το ρόλο σας ως γονείς είναι:

– Εμπιστοσύνη

– Υποστήριξη

– Εμπειρία (δύσκολη όταν είσαι πρώτη φορά γονιός)

– Γνώση του φυσιολογικού

– Μια καλή συμβουλή (εύκολη και άμεση)

Ο κύκλος αυτός αφορά κυρίως γονείς, μελλοντικούς γονείς και άτομα που έχουν αναλάβει μέρος της φροντίδας του παιδιού (με αμοιβή ή όχι) αλλά είναι ανοικτός και σε φοιτητές-τριες και κάθε άλλο-η ενδιαφερόμενη.

Στόχος του σεμιναρίου είναι να γίνει οδηγός για το πώς θα γίνετε γονείς και για το πώς θα φροντίσετε τον εαυτό σας και το παιδί σας τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Η κάθε συνάντηση θα έχει διάρκεια 1,5 ώρες και θα εστιάζει κάθε φορά σε ένα ξεχωριστό θέμα συζήτησης. Οι συναντήσεις θα γίνονται δια ζώσης δίνοντας την ευκαιρία σε όσους και όσες συμμετέχουν να γνωρίσουν, να ανταλλάξουν απόψεις και να συνδεθούν με άτομα με κοινά ενδιαφέροντα και κοινές ανησυχίες.

Ημερομηνίες και θέματα συζήτησης

1η συνάντηση: Πέμπτη, 10.11.22, ώρα 18.00: Οι πρώτες εβδομάδες

Αντιμετώπιση των πρώτων δύσκολων εβδομάδων
Η αλλαγή της διάθεσης σας στην αρχή οφείλεται σε ορμονικές αλλαγές ή σε επιλόχεια κατάθλιψη;
Θηλασμός, πλεονεκτήματα, η δίαιτα σας. Γάλα με το μπουκάλι
Ύπνος, κλάμα του μωρού, μπάνιο, έξοδος στον έξω κόσμο

2η συνάντηση: Τρίτη, 15.11.22, ώρα 18.00: Πώς αναπτύσσεται το παιδί

Σωματική και πνευματική ανάπτυξη
Παρακολούθηση της ανάπτυξης του παιδιού από το γονιό σύμφωνα με τους πίνακες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας
Τα πόδια του, τα πρώτα παπούτσια. Οδοντοφυΐα, πλύσιμο δοντιών. Όραση, ακοή, ομιλία. Δίγλωσσα παιδιά. Παιδιά με ειδικές ανάγκες

3η συνάντηση: Πέμπτη, 24.11.22, ώρα 18.00: Μάθηση και παιχνίδι

Παίζοντας με το παιδί σας (ιδέες για παιχνίδι), βρίσκοντας χρόνο για το παιδί. Κρατήστε το γυμνασμένο. Πώς θα βεβαιωθείτε ότι μαθαίνει σωστά αυτά που θέλετε να μάθει. Κάνοντας φίλους, έξοδος στο πάρκο και την παιδική χαρά, παιδικός σταθμός. Προνήπια. Πώς θα διαλέγατε κάποιο/α άλλο/η να το φροντίσει.

4η συνάντηση: Τρίτη, 29.11.22, ώρα 18.00: Συνήθειες και συμπεριφορές

Χρήση τουαλέτας. Ύπνος σε όλη τη διάρκεια της νύχτας. Καλή συμπεριφορά σε δημόσιο και ιδιωτικό χώρο. Ένα καινούριο παιδί στην οικογένεια. Χειρισμός δύσκολης συμπεριφοράς. Κρίσεις θυμού και κράτημα αναπνοής. Δαγκώνει, κλωτσάει, παλεύει. Υπερκινητικό παιδί.

5η συνάντηση: Πέμπτη, 1.12.22, ώρα 18.00: Το φαγητό του παιδιού σας

Αρχίζοντας τις στερεές τροφές. Επιτυχής αποθηλασμός. Υγρά. Βιταμίνες. Η τροφή της οικογένειας. Ασφαλής τροφή. Αλλεργία σε τροφές. Προβλήματα με το φαγητό. Ώρα για πάρτυ.

6η συνάντηση: Τρίτη, 6.12.22, ώρα 18.00: Αρρώστιες και ατυχήματα

Πώς καταλαβαίνετε ότι το παιδί σας είναι άρρωστο. Φάρμακα. Φροντίδα άρρωστου παιδιού. Το παιδί στο νοσοκομείο. Κοινά προβλήματα υγείας. Κάπνισμα και παιδικές αρρώστιες (άσθμα, βήχας, δύσπνοια). Διάρροια. Ωτίτης. Έκζεμα, Σπασμοί. Ψείρες. Λοιμώδη νοσήματα. Εμβολιασμοί.

Χώρος: Περιοχή Αμπελοκήπων (θα διευκρινιστεί)

Η εισηγήτρια

Η Στέλλα Τσίτουρα είναι Παιδίατρος – Ιατρός Κοινωνικής Ιατρικής – τ. Διευθύντρια Κοινωνικής Ιατρικής, Β’ Παιδιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείου Παίδων “Π. & Α. Κυριακού”.

Ως υπότροφος του Fogarty International του National Institute of Health (ΝΙΗ) (ΗΠΑ) εργάσθηκε ερευνητικά στο Τμήμα Κοινωνικής Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Βόρειας Καρολίνας (ΗΠΑ) και στη συνέχεια, ως ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού στην Ελλάδα. Ίδρυσε το μοναδικό στην Ελλάδα Τμήμα Κοινωνικής Ιατρικής στο Νοσοκομείο Παίδων “Π. & Α. Κυριακού” και διετέλεσε Διευθύντριά του επί δεκαετία. Μέσω αυτού συνέβαλε στην ολιστική εκτίμηση των αναγκών οικογενειών σε κρίση και ευάλωτων παιδιών, στην οργάνωση διεπιστημονικής παρέμβασης και στη σύνδεση της οικογένειας με υπηρεσίες στην κοινότητα όπου ζουν. Υπήρξε Γενική Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κοινωνικής Παιδιατρικής (2003 -2011), μέλος του Task Force της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας για την Προαγωγή της Υγείας στα Νοσοκομεία για Παιδιά και Εφήβους, μέλος του Think and Action Tank για τα Δικαιώματα των Παιδιών στην Υγεία, μέλος του ΔΣ του “Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού” και ιδρυτικό μέλος της Μέριμνας στην οποία είναι και μέλος του Διαχειριστικού Συμβουλίου από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα. Είναι επίσης μέλος της Home-Start Ελλάς

Κόστος συμμετοχής

Το κόστος συμμετοχής ανέρχεται σε 50 ευρώ και για τις έξι συναντήσεις ή 25 ευρώ εάν επιλέξετε μέχρι τρείς συναντήσεις. Η οικονομική συμμετοχή προκαταβάλλεται πριν την έναρξη του θεματικού κύκλου. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους τρόπους πληρωμής θα δοθούν σε όσους και όσες εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή συμπληρώνοντας τη σχετική αίτηση.

Επειδή δεν θέλουμε να αποκλείσουμε αυτούς/ές που δυσκολεύονται να καταβάλουν το κόστος συμμετοχής, παρακαλώ ενημερώστε μας στο seminarshomestart@gmail.com αναφέροντας τους λόγους που δυσκολεύεστε και προτείνοντας τι ακριβώς θα σας βοηθούσε.

Σημειώνουμε ότι ο κύκλος των εκπαιδευτικών συναντήσεων παρέχεται δωρεάν από την εισηγήτρια, την οποία και ευχαριστούμε θερμά, και τα έσοδα του διατίθενται για τους σκοπούς της Home- Start Ελλάς και ιδιαιτέρως τη στήριξη οικογενειών με μικρά παιδιά που αντιμετωπίζουν διάφορες δυσκολίες www.homestart.org.gr [2].

Βεβαίωση παρακολούθησης

Βεβαίωση παρακολούθησης θα δοθεί σε όσους το επιθυμούν με την προϋπόθεση της συμμετοχής τους στις προβλεπόμενες συναντήσεις.

Πληροφορίες: Οία Φέτση, seminarshomestart@gmail.com Τηλ. 6973304492.

ΥΠΟΒΑΛΕΤΕ ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 4 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ [3]