Από τη βάρκα της ελπίδας, στο Πανεπιστήμιο: Η άγνωστη ιστορία του Ιρανού που σάρωσε στις Πανελλήνιες

Για τον Κουρό (ή Κύρο στα ελληνικά) Ντουρμοχαμαντί Μπαγκί η φράση «στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα» βρήκε την πλήρη επιβεβαίωση και επαλήθευσή της.

Ένα παιδί που έφτασε στη χώρα μας από την Τουρκία μέσα σε μία βάρκα, χωρίς να ξέρει ούτε μισή ελληνική λέξη, κατάφερε να πετύχει μία εξαιρετική επίδοση στις φετινές Πανελλήνιες Εξετάσεις.

Ο 19χρονος με 18,25 είναι ο δεύτερος σε βαθμολογία μαθητής της θετικής κατεύθυνσης του Πρότυπου Λυκείου Μυτιλήνης του Πανεπιστημίου Αιγαίου και ετοιμάζεται για το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών της Θεσσαλονίκης που είναι ο στόχος του.

Η οικογένεια του Κουρό Ντουρμοχαμαντί Μπαγκί έφυγε από το Ιράν καθώς ο πατέρας του ήταν ενάντια στο θεοκρατικό καθεστώς.

Το βράδυ της 15ης Αυγούστου του 2019 μαζί με τους γονείς του και τον κατά τέσσερα χρόνια μικρότερο αδερφό του μπήκαν σε μία βάρκα από την Τουρκία και πέρασαν στη Λέσβο.

Όπως αναφέρει το stonisi.gr πρώτος σταθμός της οικογένειας του Κούρο ήταν το ΚΥΤ ενώ στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στη Μόρια και όταν αυτή έκλεισε στον δημοτικό καταυλισμό του Καρά Τεπέ. Τόνισε, δε, ότι αναγκάστηκε να κάνει εκ νέου την Α’ Λυκείου, τάξη στην οποία είχε φοιτήσει στη χώρα του, λόγω του ότι δεν μιλούσε ελληνικά. 

Στη συνέχεια πήγε Β’ και Γ’ Λυκείου με το αποτέλεσμα στις εξετάσεις να δικαιώνει τις προσπάθειές του.

«Ζούμε εδώ κανονικά με χαρτιά, νοικιάσαμε σπίτι»

«Τους τελευταίους μήνες που πήραμε χαρτιά, νοικιάσαμε σπίτι και ζούμε εδώ κανονικά. Με τη βοήθεια των καθηγητών μου τα κατάφερα», εξηγεί ο νεαρός, σημειώνοντας πως οι γονείς του εργάζονται σαν μεταφραστές σε μια ΜΚΟ.

Έγραψε 20 στα Μαθηματικά και στη Φυσική, 19,5 στη Χημεία και 13,5 στην έκθεση. Όπως λέει ο ίδιος, ο βαθμός αυτός στην Έκθεση λίγο – πολύ είναι δικαιολογημένος και λογικός, αφού πριν από τρία χρόνια δεν ήξερε καθόλου τη γλώσσα μας.

«Έμαθα Ελληνικά λέει σε τρία χρόνια γιατί ζούσα σε ένα περιβάλλον που μιλούσαν Ελληνικά. Όλοι οι πρόσφυγες μπορούμε να μάθουμε Ελληνικά και να ενταχθούμε στις τοπικές κοινωνίες. Φτάνει να μας δοθεί η ευκαιρία», ανέφερε.

Όσο για την μπλούζα του με το Πυθαγόρειο θεώρημα αποκάλυψε πως την αγόρασε από την Αθήνα και την φόρεσε προς τιμήν του καθηγητή του στα Μαθηματικά, που τον βοήθησε να πετύχει τον στόχο του. 

Διαβάστε επίσης:

Πανελλήνιες 2022: O Iρανός πρόσφυγας που “σάρωσε” στη Μυτιλήνη Συγκέντρωσε 18.250 μόρια

Πανελλήνιες 2022: Οι πρώτοι της Ηλείας έσπασαν το φράγμα των 19.000 μορίων

Οι θάνατοι των τριών παιδιών έκρυβαν ισάριθμες δολοφονίες και ο ένοχος έχει βρεθεί πέραν πάσης αμφιβολίας