Αρχική Infokids Αποδράσεις Αποδράσεις: Μια εκδρομή στην κοντινή Ερέτρια, με την υπέροχη θέα και τους αξιόλογους αρχαιολογικούς και ιστορικούς προορισμούς!

Αποδράσεις: Μια εκδρομή στην κοντινή Ερέτρια, με την υπέροχη θέα και τους αξιόλογους αρχαιολογικούς και ιστορικούς προορισμούς!

Είναι μία από τις αρχαιότερες πόλεις της Εύβοιας, μια ανάσα από το κέντρο της Αθήνας – εντάξει, μπορεί και δυο – και είναι ένας υπέροχος προορισμός ακόμα και για μονοήμερη εκδρομή!

Βρίσκεται στη μέση του Ευβοϊκού κόλπου. Μιας θάλασσας περιτριγυρισμένης με βουνά που της δίνουν το σχήμα λίμνης. Μια όμορφη γωνιά της Ελλάδας, ένα θαυμάσιο τουριστικό θέρετρο με άριστη ρυμοτομία, με φαρδείς δρόμους, δενδροφυτεμένους και καθαρούς, με υπέροχα καταλύματα και γευστική τοπική κουζίνα.

Θέλετε μπαράκια, καφετέριες, θέα σε όλη την πόλη; Στον περιποιημένο πλακόστρωτο παραλιακό πεζόδρομο υπάρχουν τα πάντα: μπαράκια, καφετέριες, εστιατόρια, ουζερί και πιτσαρίες με έντονη κίνηση, κυρίως το καλοκαίρι.

Ένα είναι σίγουρο, νηστικοί δεν θα φύγετε!

2

ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΤΕ, ΤΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

Αφού φτάσατε μέχρι εδώ, θα περάσετε και από την Ακρόπολη της Ερέτριας!

Ερείπια της αρχαίας Ερέτριας, βρίσκονται διάσπαρτα σε όλη την πόλη , από την παράκτια ζώνη έως και το λόφο, όπου συναντάμε την Ακρόπολη, κτίριο κατασκευασμένο τον 3ο αι. π.Χ.

Αρχαιολογικό Μουσείο Ερέτριας

Το Μουσείο Ερέτριας αποτελεί ένα από τα σημαντικά αρχαιολογικά μουσεία του ελληνικού χώρου, στο οποίο παρουσιάζονται ευρήματα από διάφορες εποχές. Εξέχουσα θέση σ” αυτά κατέχουν τα γλυπτά του ναού του Δαφνηφόρου Απόλλωνα, και ιδιαίτερα το σύμπλεγμα του Θησέα με την αμαζόνα Αντιόπη.

dp122031

Σύμπλεγμα Θησέα και Αντιόπης από το αέτωμα του ναού του Απόλλωνα

Θα το θαυμάσετε, είμαστε σίγουροι!

Εντυπωσιακό γλυπτό σύμπλεγμα, που διακοσμούσε το δυτικό αέτωμα του αρχαϊκού ναού του Δαφνηφόρου Απόλλωνα και αποτελεί εξαίρετο έργο τέχνης της υστεροαρχαϊκής περιόδου. Εικονίζεται η αρπαγή της βασίλισσας των Αμαζόνων, Αντιόπης, από το βασιλιά της Αθήνας, Θησέα.

Το αέτωμα συμπληρωνόταν από την κεντρική μορφή της Αθηνάς και από άλλες μαχόμενες αμαζόνες. Συγχώνευση των μορφών, απαλότητα στους όγκους, εσωτερική δύναμη που μεταφράζεται σε περιστροφή των σωμάτων με ανάπτυξη των μυών (Θησέας) αλλά και διακοσμητικές τάσεις, ιδιαίτερα στην κόμμωση και στον πολύπτυχο μανδύα του Θησέα, δημιουργούν μία δυνατή σύνθεση!

Στο μουσείο εκτίθεται κεραμική, όλων των περιόδων, γλυπτά και ανάγλυφα της Αρχαϊκής, Κλασικής και Ελληνιστικής Εποχής, χάλκινα αντικείμενα, όπως αγγεία, ειδώλια, είδη πολυτέλειας από την Ανατολή, κοσμήματα από χρυσό, ασήμι, χαλκό, φαγεντιανή (πόρπες, αλυσίδες, σκουλαρίκια κλπ), λυχνίες και οπλισμός.

333333333333

Ο τάφος των «Ερώτων»

Πρόκειται για έναν τάφο μακεδονικού τύπου που χρονολογείται στα τέλη του 4ου αι. π.Χ.

Ανάμεσα στα άλλα ευρήματα του τάφου, που σήμερα εκτίθενται στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, βρέθηκαν και πήλινα αγαλματίδια Ερώτων, στα οποία οφείλεται η σημερινή ονομασία του μνημείου. Βρίσκεται στο λόφο βορειοδυτικά της Ερέτριας και διατηρείται σε αρκετά καλή κατάσταση. Επισκεφτείτε τον!

Το Αρχαίο Θέατρο

Το Αρχαίο Θέατρο της Ερέτριας είχε αρχικά κατασκευαστεί περί τον 5ο αι. π.Χ. Αργότερα η σκηνή του μετατοπίστηκε, βορειότερα, στη θέση που βρίσκεται σήμερα. Η σημαντικότερη μετατροπή στην κατασκευή του μνημείου, έγινε τον 4ο αι. π.Χ. Το κοίλο του Ερετριακού Θεάτρου, σε αντίθεση με πολλά άλλα ελληνικά θέατρα, βρίσκεται πάνω σε τεχνητά κατασκευασμένο λόφο.

Σήμερα πάνω του διακρίνονται έντεκα κερκίδες, με τα εδώλιά τους κατασκευασμένα από τοπικό πωρόλιθο, ενώ διακρίνονται οκτώ κλίμακες. Η σκηνή είχε πρόσοψη ιωνικού ρυθμού. Διαθέτει δύο χώρους παρασκηνίου και στοά, που μέσω μίας κλίμακας, την συνδέει με την ορχήστρα. Στο κέντρο της καταλήγει και η υπόγεια δίοδος που ξεκινά από την σκηνή.

ar thatro

Πώς θα φτάσετε

Η πρόσβαση στην Ερέτρια μπορεί να γίνει είτε μέσω Χαλκίδας, από την οποία απέχει 22 χλμ, είτε μέσω Ωρωπού, με τον οποίο συνδέεται ακτοπλοϊκά, σχεδόν κάθε 20 λεπτά (διάρκεια διαδρομής 20΄).

Αθήνα – Ερέτρια (μέσω Χαλκίδας):  94 χλμ

Αθήνα – Ερέτρια (μέσω Ωρωπού):  49 χλμ


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.