Αποδράσεις στην Αθήνα: Εκεί ψηλά στον Υμηττό και στο σπήλαιο Κουτούκι!

1

Οι αποδράσεις στην Αττική είναι η λύση για να υποδεχθούμε όμορφα το φθινόπωρο! Μια βόλτα στον Υμηττό θα σας  ξεκουράσει και θα σας γεμίσει ενέργεια για όλη την εβδομάδα! Ας γνωρίσουμε τα μυστικά του Τρελού!

Κοινώς ο Υμηττός ονομάζεται Τρελός ή Τρελοβούνι, όνομα που πιθανόν προέρχεται από τη γαλλική προσφώνηση très long (πολύ μακρύς) των ξένων επισκεπτών. Εξ αυτού παλαιότερα τους Αθηναίους τους αποκαλούσαν τελείως παλαβούς «αφού ο Ήλιος έβγαινε απ΄ τον Τρελό και έδυε στο Δαφνί». Επίσης ελαφρά τραγούδια είχαν θέμα τους τον Υμηττό, όπως το «Εκεί ψηλά στον Υμηττό υπάρχει κάποιο μυστικό…» κλπ.

Από την Ανατολή μέχρι τη Δύση, αυτές τι ώρες μπορείτε να κάνετε τη βόλτα σας στον Υμηττό. Πεζοί και αυτοκίνητα, κινούνται μόνο αυτές τις ώρες της  ημέρας, καθώς πολλές φορές στο παρελθόν τα δάση του έχουν καεί. Η πυροσβεστική είναι παρούσα, όπως και πολλοί εθελοντές πυροσβέστες των όμορων δήμων. Όμως όταν δύσει ο ήλιος, θα πρέπει να έχετε φύγει!

2

Διαδρομές και μονοπάτια

Εύκολα ή δύσβατα μονοπάτια, όλα τα έχει ο Υμηττός. Αν έχετε όρεξη για 1 ώρα περπάτημα ή τρέξιμο, μια εύκολη και άνετη διαδρομή είναι αυτή που ξεκινά από το αναψυκτήριο της Καισαριανής στη θέση Καλοπούλα. Περνά από το μοναστήρι της Καισαριανής και τελειώνει στο λόφο των Ταξιαρχών, με το ερειπωμένο Φραγκομονατήρι. Σε πολλά σημεία θα απολαύσετε τη θέα του λεκανοπεδίου, ενώ τα πεύκα και το πράσινο θα σας αναζωογονήσουν. Θα συναντήσετε μεγάλα ξέφωτα και πολύ δάσος. Ευκαιρία για πικ νικ! Μαζέψτε φύλλα και καρπούς και φτιάξτε ένα λεύκωμα μαζί με τα παιδιά!

υμηττος

Μπορεί να συναντήσετε νεράιδες, αν είστε τυχεροί!

Οι θρύλοι εξακολουθούν να θέλουν τον Υμηττό χώρο που συχνάζουν οι Νεράϊδες. Σύμφωνα με τον Ν. Πολίτη … «Στην κορφή του Τρελλού είναι ένα πλάτωμα, στρογγυλό σαν αλώνι. Σ’ αυτό κάθε μεσημέρι χορεύουν οι Νεράϊδες, για αυτό οι τσοπάνηδες φοβούνται να πάνε εκεί το μεσημέρι.»

Υμηττός, το βαρόμετρο της Αττικής!

Ο Υμηττός λειτουργούσε πάντοτε σαν βαρόμετρο, όπως αναφέρει ο Θεόφραστος στο «Περί σημείων, υδάτων και πνευμάτων». Σύμφωνα με τον Καμπούρογλου και οι νεότεροι Αθηναίοι, όπως ακριβώς και οι αρχαίοι τους πρόγονοι, προμάντευαν αν θα βρέξει ή δεν θα βρέξει από το άν ο Υμηττός «εφορούσεν ή όχι την συννεφοκουκούλαν του».

4

Σας αρέσουν τα μοναστήρια; Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε…

-Τη μονή Καισαριανής, που χρονολογείται από τον 2ο αιώνα και είναι κτισμένη στις πλαγιές του βουνού, πάνω στα ερείπια αρχαίου ναού. Η μονή άκμασε τον 12ο και 13ο αιώνα όπου αποτελούσε πολιτιστικό και πνευματικό κέντρο.

-Τη μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, χτισμένη ανάμεσα στις περιοχές Χολαργός και Παπάγου.

-Τη μονή του Αγίου Ιωάννου του Κυνηγού, χτισμένη στη βορειότερη κορυφή του Υμηττού τον 12ο αιώνα.

-Τη μονή Αγίου Ιωάννη Προδρόμου Καρέα, χτισμένη στις δυτικές πλαγιές του Υμηττού, κοντά στη συνοικία του Καρέα.

-Τη μονή Αστερίου χτισμένη στη βορειοδυτική πλευρά του Υμηττού, δυτικά της μονής της Καισαριανής.

5..

Μια εκπληκτική διαδρομή στο Σπήλαιο Κουτούκι- Είναι μοναδικό!

Το 1928 ανακαλύφθηκε από τους κατοίκους της περιοχής ένα πολύ όμορφο σπήλαιο. Κατά τη δεκαετία του ‘60 αποφασίστηκε η διαμόρφωσή του, ώστε να είναι επισκέψιμο. Βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του Υμηττού πάνω από την Παιανία και η επισκέψιμη διαδρομή 350 μέτρων ξεναγεί τον επισκέπτη ανάμεσα από σταλαγμίτες και σταλακτίτες που δημιουργούν ένα μαγευτικό υπόγειο τοπίο.

Αν θέλετε κάτι πιο οργανωμένο, σας προτείνουμε ένα ορειβατικό σύλλογο:  ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 1995 ως Φυσιολατρικός Ορειβατικός Σύλλογος Ηλιούπολης «Υμηττός». Το 2000 μετονομάστηκε σε Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο Ηλιούπολης και από το 2000 είναι μέλος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας-Αναρρίχησης (ΕΟΟΑ).

Στη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων τα μέλη και οι φίλοι του Συλλόγου που τον ακολουθούν ανέβηκαν στις ψηλότερες κορφές της χώρας μας, διέσχισαν δάση και φαράγγια σπάνιας ομορφιάς και έζησαν ξεχωριστές στιγμές μέσα στη φύση, σε όλες τις εποχές και με όλες τις συνθήκες.     http://www.eosh.gr/

Καλή διασκέδαση!