Αρχική Infokids Αποδράσεις Ταξίδια Αποδράσεις: Βόλτα μέχρι την Κηφισιά, με μια στάση για Λούνα παρκ, και το απόγευμα πεζοπορία στο σπήλαιο του Κοκκιναρά, στην Πολιτεία!

Αποδράσεις: Βόλτα μέχρι την Κηφισιά, με μια στάση για Λούνα παρκ, και το απόγευμα πεζοπορία στο σπήλαιο του Κοκκιναρά, στην Πολιτεία!

1

Ανακαλύψτε το ρέμα του Κοκκιναρά και τη σπηλιά με τις Νύμφες! Κάντε μια όμορφη βόλτα στη φύση αφού προηγουμένως κάνετε ένα ταξίδι με το αεροπλάνο του Αη Βασίλη! Ας τα πάρουμε με τη σειρά!

Το Λούνα Παρκ «Τα Αηδονάκια» φιλοξενεί φέτος από 23 Νοεμβρίου και μέχρι 7 Ιανουαρίου τα Χριστούγεννα την "Santa Claus Airways" με πιλότο τον Άγιο Βασίλη και προορισμό παραμυθένιους τόπους. Ο καλύτερος προορισμός για μικρούς ταξιδευτές τώρα στις γιορτές!

Ο Άγιος Βασίλης κάθεται στο τιμόνι ενός πραγματικού σε μέγεθος αεροπλάνου που απογειώνεται από τα Αηδονάκια για να ταξιδέψει τους μικρούς μας φίλους μέσα από μια animated ταινία στο χωριό του, διασχίζοντας τόπους φανταστικούς. Στις 23 Νοεμβρίου οι μηχανές ανάβουν!

Ένας υπέροχος χώρος αναψυχής για τα παιδιά, μικρά και μεγάλα!

Υπάρχουν ακόμα:

-Το  «Minature Train Park», είναι ένα εργοστάσιο παιχνιδιών Μοντελισμού.

-Το φθηνότερο σκεπαστό Παγοδρόμιο της πόλης.

-Μουσικά δρώμενα και Dancing with the Kids κάθε ημέρα.

-Χριστουγεννιάτικο Carousel και άλλα 12 παιχνίδια Λούνα Παρκ για τους μικρούς και μεγάλους φίλους!

-Το «Σπίτι με τα αληθινά γλυπτά πάγου»!

-Πλούσια Χριστουγεννιάτικη αγορά με γλυκά, ζαχαρωτά, αναμνηστικά και κάθε είδους δώρα και στολίδια θα φιλοξενηθεί και φέτος στο χώρο του Χριστουγεννιάτικου Χωριού 2 και άλλα πολλά!

Αηδονάκια Κηφισίας

Ανδρέα Παπανδρέου και Διονύσου 155, Μαρούσι – Έξοδος 11 Αττικής Οδού – τηλ. 210 6198274 και 6196941.

Ωράρια λειτουργίας: Καθημερινές: 17:00-23:00,Σάββατο-Κυριακή, Γιορτές: 11:00-23:00

Συνολικά, υπάρχουν 5 «Αηδονάκια». Ενημερωθείτε για το κοντινότερο στην περιοχή σας. Εμείς σας προτείνουμε τα Αηδονάκια στην οδό Κηφισίας για να συνεχίσετε τη βόλτα σας μέχρι τη Ν. Ερυθραία.

 

2

Έχετε όρεξη για εξερεύνηση; Συνεχίστε βόρεια, προς το Κεφαλάρι.

Διαδρομή μέσα στην κοίτη του ρέματος του Κοκκιναρά (Πύρνα) από το εκκλησάκι του Αγίου Τιμόθεου μέχρι τη σπηλιά με τις νύμφες.

Μέσα στην Αθήνα, ποτάμια με δέντρα στις όχθες και ξεχασμένα, απάτητα σχεδόν μονοπάτια!

Η σπηλιά βρίσκεται στις δυτικές παρυφές της Πεντέλης στη σημερινή Πολιτεία, κάτω από το δρόμο που οδηγεί στον Άγιο Γεώργιο τον Κοκκιναρά. Εδώ μαζεύονταν οι Νύμφες…

 

Λένε γιαυτή ότι…

- Η πρώτη γνωστή ονομασία για τη σπηλιά ήταν το «Άντρο των Νυμφών», λόγω της μετασκευής της σε χώρο όπου λατρεύονταν οι Κηφισίδες Νύμφες κατά την αρχαιότητα.

- Στο εσωτερικό της υπήρχε ο περίφημος «Νυμφών» όπου με αποκλειστική συμμετοχή γυναικών τελούνταν μυστικές ιερουργίες, το περιεχόμενο των οποίων παραμένει άγνωστο.

- Σύμφωνα με την παράδοση, στο Άντρο των Νυμφών, μεταγενέστερα λατρεύονταν οι Μοίρες. Μέχρι και τις αρχές του 20ου αιώνος, κάτοικοι της περιοχής αλλά και της υπόλοιπης Αθήνας, επισκέπτονταν το ιερό αυτό μέρος για να μάθουν το μέλλον τους.

- Το σπήλαιο διατηρείται ακόμη στην βόρεια πλευρά του ρέματος, αλλά ήδη, παρουσιάζει καταπτώσεις στην οροφή του. Δεν έχει συντηρηθεί, ούτε έχει αξιοποιηθεί ακόμα.

- Η υπόγεια αίθουσα έχει μήκος 27 μέτρα, ύψος εφτά, και βάθος που κυμαίνεται από τρία έως εφτά μέτρα.

- Κατά μήκος της ρεματιάς διακρίνονται και άλλα μικρά σπηλαιώδη χάσματα, κάποια από τα οποία φέρουν ίχνη ανθρώπινης επέμβασης.

«Διατηρώντας τη σεληνιακή υπόστασή της η σπηλιά αφιερώθηκε στις τρεις Μοίρες, εντός της οποίας προσήρχετο ο απλός λαός για να λάβει τις προφητείες μέσα από όνειρα, οράματα, ή άλλα συμβολικά δρώμενα.

Η λαϊκή λατρεία εκδηλώθηκε με προσφορές μικρών άρτων που ψήνονταν σε μικρούς ιδιωτικούς κλίβανους. Κατά μια άποψη, η ονομασία της περιοχής Πύρνα οφείλεται σε αυτούς τους άρτους που προορίζονταν για τις Μοίρες, οι οποίοι αποκαλούνταν λόγω της φωτιάς «πύρινοι», ή κατά συγκοπή «πύρνοι».

Φαίνεται ότι σταδιακά, από τη μεσοβυζαντινή περίοδο και έπειτα, η λατρεία των Μοιρών οργανώθηκε με πατριαρχικές δομές και ιερατεία. Κατά τον 19ο αιώνα, οι ιέρειες της παλιάς πίστης είχαν αντικατασταθεί από μάγους που διαδέχονταν ο ένας τον άλλον και κατοικοέδρευαν στο σπήλαιο των Μοιρών. Ως νέοι αντιπρόσωποι των τελευταίων, αποφαίνονταν για τη μελλοντική τύχη των προσερχόμενων στο υπόγειο μαντείο, λαμβάνοντας βέβαια για τις υπηρεσίες τους το σχετικό αντίτιμο».

Καλή διασκέδαση!

Πηγή

«Πεντέλη. Ιστορία, Θρύλοι, Μυστήρια», του Βαγγέλη Ζήση (εκδόσεις «Άλλωστε», 2013)

Πάρτε μια γεύση:


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.