Απόκριες 2014 παρέα με τις εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου Αθηναίων

apokries-athina-2Φέτος την Αποκριά ο Δήμος Αθηναίων «ζωντανεύει» την πόλη, στέλνοντας ένα μήνυμα αισιοδοξίας. Οι εκδηλώσεις οργανώνονται από τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και στηρίζονται, κατά βάση, στο δικό του καλλιτεχνικό δυναμικό και στις συνεργασίες με τοπικούς φορείς, μειώνοντας το συνολικό κόστος των εκδηλώσεων στο ελάχιστο.

Οι εκδηλώσεις ξεκινάνε στις 15 Φεβρουαρίου, όμως η επίσημη έναρξη τους θα γίνει παραδοσιακά την Τσικνοπέμπτη 20 Φεβρουαρίου στην Πλατεία Βαρβακείου, με συναυλία από το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής και με πλούσια εδέσματα, προσφορά του Συλλόγου Κρεοπωλών Βαρβακείου Αγοράς.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις της Αποκριάς ολοκληρώνονται την Καθαρά Δευτέρα 3 Μαρτίου στο Λόφο του Φιλοπάππου, όπου μικροί και μεγάλοι θα γιορτάσουν τα Κούλουμα με λαγάνα, χαλβά και φυσικά πολύ γλέντι.

apokriesΣάββατο 15 Φεβρουαρίου 
• Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη»
Γιορτάζουμε την Αποκριά στο σπίτι της Αγγελικής Χατζημιχάλη σε συνεργασία με το Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών και στολίζουμε το Μουσείο με θέματα από την παράδοση σε επιμέλεια Λουϊζας Καραπιδάκη- συνεργάτιδας του Κέντρου Λαογραφίας.
12:00 -14:00
o Προλόγισμα. Ομιλία του Διευθυντή του Κέντρου Λαογραφίας Ευάγγελου Καραμανέ
o Αποκριάτικη εθιμολογία. Ομιλία του τ. Διευθυντή Ερευνών Γεώργιου Ν. Αικατερινίδη
o Ζώντας την αγροτική αποκριά: σύγχρονες αναπαραστάσεις εθιμικών δρώμενων στα αστικά κέντρα. Ομιλία της ερευνήτριας Ζωής Μάργαρη

Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 
• Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη
10:00 Αποκριάτικο πάρτι
• «Τεχνόπολις» Δήμου Αθηναίων
11:00 – 14:00 Αποκριάτικη εκδήλωση για μικρούς και μεγάλους με πολλή μουσική, χορό και παιχνίδι από τα Πολιτιστικά Κέντρα του ΟΠΑΝΔΑ.
Συμμετέχουν:
Παιδικές χορωδίες – Ομάδες Παραδοσιακών Χορών – Το παιδικό περιβαλλοντικό πρόγραμμα του Πολιτιστικού Κέντρου Βαφειοχωρίου – Νεανικά Μαθητικά Συγκροτήματα (μαθητών Γυμνασίων & Λυκείων Αθηνών) και το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής του Δήμου Αθηναίων
• Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη»
11:30 – 12:30 Αναφορές στα αποκριάτικα ήθη και έθιμα του τόπου μας. Ξενάγηση στο Μουσείο.

Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου
• Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη
17:00 – 19:00 Κατασκευή αποκριάτικης μάσκας
Κατασκευάζουμε και μεταμφιεζόμαστε σε αγαπημένους ήρωες βιβλίων.
Για παιδιά 6-8 ετών. Με δήλωση συμμετοχής στο τηλ. 210-8810884/210-8846009

Τσικνοπέμπτη 20 Φεβρουαρίου
• Πλατεία Κοτζιά
11:00 Η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων σε αποκριάτικους ρυθμούς
• Πλατεία Βαρβακείου
12:00 Παραδοσιακό τσίκνισμα (προσφορά των κρεοπωλών της Βαρβακείου Αγοράς). Συναυλία με το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής του Δήμου Αθηναίων.
• Πλατεία Μοναστηρακίου
18:00 Λάτιν ρυθμοί από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων.
• Μετρό Μοναστηρακίου
19:00 Τραγούδια της Παλιάς Αθήνας από τη Χορωδία του Δήμου Αθηναίων.
• Πλάκα
20:00 Παρέλαση καρναβαλιστών με μουσικά όργανα, χορό και αποκριάτικα τραγούδια στο ιστορικό κέντρο της πόλης από τις Μορφές ΄Εκφρασης.
(Διαδρομή: Μετρό Ακροπόλεως – Σέλλεϋ- Βύρωνος – Πλ. Αγ. Αικατερίνης – Πλ. Φιλομούσου- Κυδαθηναίων – Αδριανού- Τριπόδων- Φλέσσα – Λυσίου – Μάρκου Αυρηλίου- Αδριανού- Πλ. Μοναστηρακίου).

Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 
• Ερμού – Σύνταγμα – Μοναστηράκι
12:00 Περίπατος της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων.
• Πλατεία Καπνικαρέας
17:00 Συναυλία της Big Band του Δήμου Αθηναίων σε τζαζ & λάτιν ρυθμούς.
• Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Ιωάννειου Πνευματικού Κέντρου
17:00 – 19:00 Κατασκευάζουμε μάσκες και μεταμφιεζόμαστε σε αγαπημένους ήρωες βιβλίων. Για παιδιά 5-12 ετών. Με δήλωση συμμετοχής στο τηλ.: 210-6983905-6

FaschingΣάββατο 22 Φεβρουαρίου
• Πλατεία Αγ. Παύλου
11:00 Αποκριάτικη εκδήλωση σε συνεργασία με τον Εξωραϊστικό Σύλλογο Αγ. Παύλος με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, αποκριάτικα τραγούδια, dj, εργαστήριο κατασκευή μάσκας & μαρακές, face painting και ομάδες χορού διασκεδάζουν με τους μικρούς μας φίλους από την καλ/κή ομάδα Ανεμόσκαλα
• Πολιτιστικό Κέντρο «ΜΕΛΙΝΑ»
12:00 Ο Καραγκιόζης μασκαράς .Παράσταση Θεάτρου Σκιών με τον καραγκιοζοπαίχτη Χαράλαμπο Ρουμελιώτη – από τη Συλλογή Φιγούρας Θεάτρου Σκιών της οικογένειας του Σωτήρη Χαρίδημου
• Πεζόδρομος Γ. Ολυμπίου – Κουκάκι
15:00 – 22:00 Αποκριάτικη εκδήλωση «Ανακατώματα στο Κουκάκι» με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων στις 18.00
• Ιωνικό Κέντρο – Πλάκα
20.00 Τραγούδια της παλιάς Αθήνας από τη Μεικτή Χορωδία του Δήμου Αθηναίων

• Πλάκα
21:00 Παρέλαση καρναβαλιστών με μουσικά όργανα, χορό και αποκριάτικα τραγούδια στο ιστορικό κέντρο της πόλης από τις Μορφές ΄Εκφρασης
(Διαδρομή: Μετρό Ακροπόλεως,-Σέλλεϋ- Βύρωνος- Πλ. Αγ. Αικατερίνης- Πλ. Φιλομούσου- Κυδαθηναίων- Αδριανού- Τριπόδων- Φλέσσα – Λυσίου- Μαρκου Αυρηλίου- Αδριανού – Πλ. Μοναστηρακίου).

Κυριακή 23 Φεβρουαρίου
• Πλατεία Κοτζιά
4ο Κυνήγι Θησαυρού σε συνεργασία με το Σωματείο Διπλωματούχων Ξεναγών
10:00 – 12.00 Εγγραφές στο καφέ Camp στην πλατεία Κοτζιά απ’ όπου θα γίνει και η εκκίνηση.
(Διαδρομή: Δημαρχείο Αθηνών, Εθνική Τράπεζα (ο χώρος μπροστά από την Τράπεζα, όπου βρέθηκαν τα αρχαία τείχη), Μουσείο της Πόλης των Αθηνών (Μέγαρο Ευταξία), Ιστορικό Μουσείο στην πλατεία Καραϊσκάκη, αρχαία στο σταθμό του Μετρό Συντάγματος και Ρώσικη Εκκλησία στην οδό Φιλελλήνων. Σημείο τερματισμού το HardRockcafé).
• Εξωτερικός Χώρος Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου (Πατησίων 44 )
11:00 – 14:00 Αποκριάτικη γιορτή για τα παιδιά
H Φιλαρμονική Ορχήστρα Πνευστών του Δήμου Αθηναίων σκορπίζει λάτιν ρυθμούς. Μουσικοκινητικά παιχνίδια με αποκριάτικα έθιμα, περιβαλλοντικό πρόγραμμα από το πολιτιστικό κέντρο «Βαφειοχωρίου», παράσταση break-dance – φιλική συμμετοχή από 4μελή νεανική ομάδα του ΒLAZE MASTER JAM INTERNATIONAL- εικαστικό δρώμενο με αποκριάτικες κατασκευές από το δημιουργικό εργαστήρι «Τα μανταλάκια», face-painting και ξυλοπόδαροι σκορπίζουν κέφι στους μικρούς μας φίλους.
• Δωδεκανησιακό σπίτι «Βασίλη και Ειρήνη Μοσκόβη»
11:00 – 12:00 & 12:00 – 13:00 Αποκριάτικες αναπαραστάσεις ηθών και εθίμων της Δωδεκανήσου. Ξενάγηση στο Δωδεκανησιακό Σπίτι.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ενήλικες. Δηλώσεις συμμετοχής: 210-5151541
• Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελικής Χατζημιχάλη»
11:30 – 13:00 Παραδοσιακά αποκριάτικα ήθη και έθιμα – κατασκευή αποκριάτικης μάσκας – κυνήγι κρυμμένου θησαυρού. Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά ηλικίας 6-12 ετών. Με δήλωση συμμετοχής στο τηλ.: 210- 3243987
Οι μικροί μας φίλοι θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν χρήσιμες πληροφορίες για τα έθιμα που τηρεί ο λαός μας την περίοδο της Αποκριάς. Θα τους δοθεί η ευκαιρία να κατασκευάσουν τις δικές τους μάσκες με υλικά που θα τους προσφέρει το Μουσείο και να συμμετέχουν στο κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού. Σε όλους τους συμμετέχοντες θα δοθούν αναμνηστικά δώρα
• Πεζόδρομος Μουσείου Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελικής Χατζημιχάλη»
12:00 Αποκριάτικο δρώμενο από το Σοχό Θεσσαλονίκης
• Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη
12.00 – 13.00 Οι τρεις αποκριάτικες κορδέλες. Η αφηγήτρια Κατερίνα Κασιμάτη, θα διηγηθεί το συγκεκριμένο παραμύθι και μαζί με τα παιδιά θα δημιουργήσουν αποκριάτικες μάσκες, την οποία κάθε παιδί θα μπορέσει να πάρει μαζί του.
• Πλατεία Δεξαμενής Λυκαβηττού
16:30 – 19:30 Ο Δράκος του Γεωργίου. 1ο Καρναβάλι δρόμου που παντρεύει την ελληνική με τη βραζιλιάνικη κουλτούρα. Ο Φίλιππος Μέντες – Λάζαρης και η ορχήστρα κρουστών Batuca σε συνεργασία με τη σχολή Βακαλό παρουσιάζουν ένα διαδραστικό πολιτιστικό δρώμενο γεμάτο μουσική
• Σταθμός Μετρό Ακροπόλεως
19:00 Πορεία με καντάδες και παραδοσιακά μουσικά όργανα στα στενά της πλάκας από τη χορωδία της Ένωσης Ζακυνθίων Αθηνών
(Διαδρομή: Μετρό Ακροπόλεως – Σέλλεϋ – Βύρωνος – Πλ. Αγ. Αικατερίνης- Πλ. Φιλομούσου –Κυδαθηναίων – Αδριανού – Τριπόδων- Φλέσσα – Λυσίου – Μαρκου Αυρηλίου – Αδριανού – Πλ. Μοναστηρακίου).

Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου
• Δωδεκανησιακό σπίτι «Βασίλη και Ειρήνη Μοσκόβη»
10:00– 14:00 & 17:00 – 19:00 Τα αποκριάτικα έθιμα των Δωδεκανήσων.
Αφήγηση –προβολή από την Πολιτιστική Ομάδα «Αρχιπέλαγος». Δηλώσεις συμμετοχής: 210-5151541

Τρίτη 25 Φεβρουαρίου
• Κολωνάκι – Πεζόδρομος Βουκουρεστίου
12:00 Περίπατος της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων

Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου
• «Τεχνόπολις» Δήμου Αθηναίων(αίθουσα Δ12)
11.00 Εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Συμφωνικής ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων
20:30 Αποκριάτικη συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων
• Δωδεκανησιακό σπίτι «Βασίλη και Ειρήνη Μοσκόβη»
10:00– 14:00 & 17:00 – 19:00 Τα αποκριάτικα έθιμα των Δωδεκανήσων. Αφήγηση – προβολή από την Πολιτιστική Ομάδα «Αρχιπέλαγος». Δήλωσεις συμμετοχής στο τηλ.: 210-5151541
• Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη
17:00 -19:00 Την κυρά Σαρακοστή που είναι έθιμο παλιό οι γιαγιάδες μας τη φτιάχναν με αλεύρι και νερό!… Μιλάμε για την περίοδο της Σαρακοστής και κατασκευάζουμε την κυρά – Σαρακοστή. Για παιδιά ηλικίας 6-12 ετών.
Με δήλωση συμμετοχής στο τηλ.: 210-88.10.884/210.88.46.009

Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου
• Δημοτική Αγορά Κυψέλης
18:00 Λάτιν Συναυλία της Χορωδία και της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων

apokries_2014Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου
• Περιοχή Γκύζη- 135ο Δημοτικό Σχολείο
11:00 Αναπαράσταση Βλάχικου Γάμου Αποκριάς από τους μαθητές του 135ου Δημοτικού Σχολείου Δήμου Αθηναίων. Συμμετέχει η Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμου Αθηναίων. Μία τάξη ντύνει το γαμπρό, μία άλλη ετοιμάζει τη νύφη και μία τρίτη τους κουμπάρους. Καλεσμένοι όλο το σχολείο. Μόλις ετοιμαστούν η νύφη και ο γαμπρός χορεύουν με τους καλεσμένους και τους συγγενείς στην αυλή του σχολείου και η πομπή βγαίνει στους δρόμους της περιοχής. Η πομπή καταλήγει στο σχολείο όπου γίνονται τα στέφανα και οι καλεσμένοι εύχονται στους νεόνυμφους . Οι ευχές είναι μαντινάδες. Ακολουθεί γλέντι με μουσική και τραγούδια.
(Διαδρομή: 135ο Δημοτικό Σχολείο, (Μομφεράτου 95) – Γκύζη – Γύρος Πλατείας Γκύζη – Αγ. Χαραλάμπους – Βαρβάκη – Βαλτινών – Κουμανούδη – Κάλβου – Νικηφόρου Λύτρα – Ραγκαβή- Δρόση – 135ο Δημοτικό Σχολείο)
• Πλατεία Κοτζια έως πλατεία Μοναστηρακίου μέσω Αιόλου – Αθηνάς
18:30 – 20:30 Τα Κωμαστικά από το Σκηνοθέτη Μανώλη Τσάμη. Λαϊκό δρώμενο πομπή – οδοιπορικό με νταούλια, γκάϊντα και τσαμπούνα
• Πλατεία Μοναστηρακίου
17:00 Τζαζ συναυλία της Big Band του Δήμου Αθηναίων

Σάββατο 1 Μαρτίου
• Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελικής Χατζημιχάλη»
11:30 – 13:00 Παραδοσιακά αποκριάτικα ήθη και έθιμα – κατασκευή αποκριάτικης μάσκας – κυνήγι κρυμμένου θησαυρού. Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για ηλικίες 6-12 ετών. Με δήλωση συμμετοχής στο τηλ.: 210- 3243987
• Φωκίωνος Νέγρη
12:00 Περίπατος της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων σε
ρυθμούς λάτιν
• Διονυσίου Αρεοπαγίτου
12:00 Η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων σε αποκριάτικους ρυθμούς
• Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα «Οδοιπορικό της Παλιάς Αθήνας»
20:00 Συναυλία με Αποκριάτικες Μελωδίες της Παλιάς Αθήνας με τη σοπράνο –ηθοποιό Δέσποινα Τσολάκη

Κυριακή 2 Μαρτίου
• Δωδεκανησιακό σπίτι «Βασίλη και Ειρήνη Μοσκόβη»
11:30 – 12:30 Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά ηλικίας 6-12 ετών με θέμα:
«Παραδοσιακά ήθη και έθιμα – κατασκευή αποκριάτικης μάσκας»
Οι μικροί μας φίλοι θα έχουν την ευκαιρία να κατασκευάσουν τις δικές τους μάσκες με υλικά που θα προσφέρει το Μουσείο. Δηλώσεις συμμετοχής: 210-5151541
• Πλάκα
12:00 Περίπατος της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων
• Θησείο – Παιδική Χαρά Ηρακλειδών
12:00 Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων
• Ακρόπολη – στο ύψος Μακρυγιάννη, στον πεζόδρομο έναντι Μουσείου
13:00 Συναυλία της Big Band του Δήμου Αθηναίων
• Πλάκα
19:30 Παρέλαση καρναβαλιστών με μουσικά όργανα, χορό και αποκριάτικα τραγούδια από τις Μορφές Έκφρασης
(Διαδρομή: Μετρό Ακροπόλεως -Σέλλεϋ- Βύρωνος – Πλ. Αγ. Αικατερίνης – Πλ. Φιλομούσου- Κυδαθηναίων – Αδριανού – Τριπόδων – Φλέσσα – Λυσίου – Μαρκου Αυρηλίου- Αδριανού- Πλ. Μοναστηρακίου).

Καθαρά Δευτέρα 3 Μαρτίου
• Λόφος Φιλοπάππου
Παραδοσιακά Κούλουμα, με λαγάνα και χαλβά
11:00 Η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων υποδέχεται τους Αθηναίους στην είσοδο του Λόφου
11:30 Το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής μας διασκεδάζει με παραδοσιακή μουσική και τραγούδια με τους Μπάμπη Τσέρτο, Νάντια Καραγιάννη και Νίκο Καραγιάννη.
• Πάρκο Κ.Α.Π.Α.Ψ (Αμπελόκηποι)
11:30 Κούλουμα με παραδοσιακή μουσική σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο ΄Ανω Αμπελοκήπων

ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΑ ΠΑΡΤΙ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΣΤΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ

  • Σάββατο 15 Φεβρουαρίου

17:00 Πολιτιστικό Κέντρο Γκράβας

  • Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου

17:00 Πολιτιστικό Κέντρο Αγ. Ελευθερίου

  • Σάββατο 22 Φεβρουαρίου

17:00 Πολιτιστικό Κέντρο Νορντάου
17:00 Πολιτιστικό Κέντρο Κ. Πατησίων
11:00 Πολιτιστικό κέντρο Ευελπίδων
18:00 Πολιτιστικό κέντρο Κ. Πετραλώνων
18:00 Πολιτιστικό Κέντρο Λ. Αλεξάνδρας
16:00 Πολιτιστικό Κέντρο Βαφειοχωρίου
17:00 Πολιτιστικό Κέντρο Κυψέλης

  • Κυριακή 23 Φεβρουαρίου

Πολιτιστικό Κέντρο Εξαρχείων
18:00 – 20:00 Γιορτή για ΑΜΕΑ
20:00 – 22:00 Γιορτή με τη Μουσικοθεατρική ομάδα ενηλίκων