Απολαμβάνουμε μια οικογενειακή πεζοπορία στο Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου (1/6)

1557718_255558444629322_6898498111158034788_nΜε αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου, ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου–Αώου και Πίνδου, διοργανώνει την Κυριακή 1 Ιουνίου πεζοπορία στο Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου. Στην εκδήλωση προσκαλούνται να συμμετέχουν όσοι πολίτες θα ήθελαν να γνωρίσουν όμορφες γωνιές και μυστικά του Εθνικού Πάρκου.

DSC_7535

Η προστατευόμενη περιοχή της Βόρειας Πίνδου είναι μία από τις σημαντικότερες περιοχές σε Εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο, γιατί συνδυάζει με μοναδικό τρόπο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον. Περιλαμβάνει στην έκτασή της τους Εθνικούς Δρυμούς του Βίκου – Αώου και της Πίνδου (Βάλια Κάλντα), καθώς και την μεταξύ τους, πλούσια σε φυσικούς πόρους περιοχή, μέσα στην οποία αναπτύχθηκαν και συνεχίζουν μέχρι σήμερα να αποτελούν πόλους έλξης και σημεία αναφοράς πολλοί παραδοσιακοί οικισμοί, πλαισιωμένοι από πληθώρα θρησκευτικών και άλλων μνημείων.

assets_LARGE_t_183762_54018810Συγκεκριμένα η διαδρομή που έχει επιλεγεί είναι από «Διασταύρωση Σμίξης-Λάβδας (Ξενοδοχείο Μπαρλαγιάννη) – Γέφυρα Σμίξης». Εκκίνηση, για όσους δεν διαθέτουν δικό τους μεταφορικό μέσο, θα γίνει από την Πλατεία Ελευθερίας (ρολόι) των Γρεβενών στις 09:00 ακριβώς. Η πεζοπορία θα πραγματοποιηθεί με την συνοδεία και την ξενάγηση στελεχών του Φορέα Διαχείρισης και του κ. Διανέλλου Αποστόλη (OVERLAND). Το συνολικό μήκος της διαδρομής είναι 5,5 km, με βαθμό δυσκολίας μέτριο και διαρκεί περίπου 2,5 ώρες.

Η Β. Πίνδος, εμφανίζει έναν από τους υψηλότερους δείκτες ποικιλότητας τύπων οικοτόπων στην ορεινή Ελλάδα. Δεκάδες οικότοποι μεγάλης σημασίας έχουν καταγραφεί και συμπεριληφθεί ήδη στην κοινοτική οδηγία 92/43 για την «διατήρηση των οικοτόπων και ειδών χλωρίδας και πανίδας»

pindosΑκολουθεί φαγητό με μανιταρολιχουδιές στην πλατεία της Λάβδας και επιστροφή στα Γρεβενά στις 16:00. Η πεζοπορία θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Μουσείο Μανιταριών της Λάβδας και την υποστήριξη Δήμου Γρεβενών.

Όσοι επιθυμούν μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι και το Σάββατο 31 Μαΐου .

Για τις δηλώσεις συμμετοχής, για το πρόγραμμα της εκδήλωσης και γενικά για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να απευθύνονται στο Κέντρο Πληροφόρησης του Εθνικού Πάρκου στους Μαυραναίους, καθώς και στο τηλ. : 24620 87563.